Kinderen op dorpsscholen krijgen vaker lager schooladvies dan in grote stad

18.06.22
Kinderen die buiten de Randstad naar school gaan, hebben meer kans op een lager schooladvies dan kinderen die in de Randstad wonen. Ook hangen schooladviezen samen met de grootte van de plaats waar een kind naar school gaat, blijkt uit onderzoek van het AD.
Deel bericht
(advertentie)

Nieuwe aanpak leefbaarheid en veiligheid in wijken

04.07.22
In een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, werk, wonen en veiligheid stapelen zich op. Het kabinet wil deze problematiek samen met gemeenten en hun lokale partners en bewoners aanpakken. Met...
Deel bericht

'Noodsituatie' in kinderopvang, personeelstekort dreigt op te lopen tot 35.000

04.07.22
In het hele land kampen kinderopvangbedrijven met personeelstekorten. In totaal zijn er 4000 medewerkers te weinig en dat aantal dreigt op te lopen tot zo'n 35.000 in 2025. In dat jaar wordt de kinderopvang bijna volledig gratis waardoor nog veel meer ouders hun kind naar een opvang zullen willen sturen.
Deel bericht

In tal van wijken dreigt 1 op 8 jongeren drugscrimineel te worden

04.07.22
Maar liefst 162.000 jongeren in Nederland lopen een groot risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In sommige achterstandswijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren. "Een aantal groeit door naar de georganiseerde misdaad en raakt betrokken bij liquidaties en afpersing."
Deel bericht

Onderwijs gaat ook bij slechtste coronascenario niet meer helemaal op slot

01.07.22
Het onderwijs gaat niet meer helemaal op slot, hoe erg een toekomstige coronapandemie ook wordt. Zelfs in het slechtste scenario - code rood - gaan alle leerlingen nog beurtelings naar school, blijkt uit de sectorplannen voor onderwijs die vrijdag in de ministerraad worden besproken.
Deel bericht

Onderwijsminister Wiersma wil bijlesindustrie aan banden leggen

30.06.22
Onderwijsminister Dennis Wiersma wil dat scholen private bijlessen, eindtoets- en examentrainingen en huiswerkbegeleiding ontmoedigen, in plaats van promoten zoals nu regelmatig gebeurt. Via de school reclame maken voor particulier aanvullend onderwijs mag straks niet meer.
Deel bericht

700 klaslokalen in Eindhoven krijgen desinfectielampen voor schonere lucht

30.06.22
In Eindhoven worden 700 klaslokalen voorzien van desinfectielampen. De ultraviolet-apparatuur (UV-C) moet gaan zorgen voor schonere lucht. De gemeente Eindhoven steekt als eerste stad in Nederland zoveel geld in betere luchtkwaliteit op school. Wel moeten kinderen uitkijken voor de straling, meent TU/e onderzoeker Luc Schlangen.
Deel bericht

Alle schooldagen een gezond ontbijt. Het Rode Kruis zorgt daarvoor op scholen in Sneek

25.06.22
Op twee basisscholen in Sneek wordt voortaan een gezond ontbijt uitgedeeld aan de kinderen. In Leeuwarden gebeurt dit sinds februari ook.
Deel bericht

Huggy Wuggy is de nieuwe, griezelige trend onder kinderen, ouders maken zich zorgen

23.06.22
Huggy Wuggy en Kissy Missy: deze namen klinken lief, maar dat zijn deze karakters niet. Ze zijn populair geworden door de horrorgame 'Poppy Playtime'. Basisschoolkinderen zijn dol op de knuffels die naar de karakters zijn gemaakt en spelen het spel met elkaar 'doodknuffelen' na. Wat houdt deze trend in en wat kun je als ouder doen?
Deel bericht

Tweede Kamer wil meer schooltandartsen

22.06.22
De Tweede Kamer wil dat meer kinderen naar de tandarts gaan. Dat kan via uitbreiding van het aantal schooltandartsen. Een motie van D66 en CDA is aangenomen door de Tweede Kamer. De schooltandarts moet worden ingezet voor kinderen op het basis- en middelbaar onderwijs, wil de Kamer.
Deel bericht

Is je kleuter van 5 al klaar voor groep 3?

22.06.22
Zo aan het eind van het schooljaar is het in veel kleutergroepen onderwerp van gesprek. Welke 5-jarige kleuters zijn er al klaar voor om door te stromen naar groep 3 en wie blijft er nog een jaartje kleuteren in groep 2?
Deel bericht

Minister: Advies goed presterende leerling al komend schooljaar standaard omhoog

22.06.22
Scholen krijgen komend schooljaar al mee dat ze het onderwijsadvies van een leerling standaard moeten ophogen als de eindtoets hoger uitvalt dan het oorspronkelijke advies. Dat heeft minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) gezegd in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Basisscholen waarschuwen voor gevaarlijk flauwval-spel

21.06.22
Op de Albert Schweitzerschool in Emmeloord is een leerling buiten bewustzijn geraakt door een 'flauwval-challenge'. De leerling is nagekeken door ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Verschillende scholen waarschuwen voor het gevaarlijke fenomeen.
Deel bericht

Word ik na twintig jaar te oud voor schoolreisje?

15.06.22
Carola is al twintig jaar vrijwilliger bij de jaarlijkse kampeerweek van de buurtschool. Het was altijd leuk, maar na het laatste reisje kwam ze teleurgesteld terug. Nu de mentaliteit van de kinderen verandert, twijfelt ze of ermee moet doorgaan.
Deel bericht

Personeelstekort kinderopvang: Amersfoort zegt 5 procent contracten ouders op

15.06.22
Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. De beslissing is genomen vanwege het personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in sommige andere steden ook met opzeggingen geconfronteerd zullen worden.
Deel bericht

Kinderombudsman: let ook op pesten buiten schooltijd

14.06.22
Om het probleem van pesten aan te pakken, moet breder worden gekeken dan alleen naar pesten op school. Dat stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in het rapport In eenzaamheid gepest.
Deel bericht

Tygo (15) stapt uit het leven, maar er is geen geld voor een uitvaart

14.06.22
Altijd vrolijk, zorgzaam en een ontzettende goedzak. Zo kende iedereen de 15-jarige Tygo Kruit. Niemand kan dan ook bevatten waarom de tiener uit Willemstad vrijdag uit het leven stapte. Tot overmaat van ramp bleek dat hij geen uitvaartverzekering had. Vader Matijs is daarom een crowdfunding gestart om de uitvaart van zijn zoon te kunnen betalen.
Deel bericht

Gepeste kinderen tegen Kinderombudsman: pak pesters harder aan

14.06.22
Pesters moeten harder worden aangepakt en kinderen die pesten moeten weten hoe het voelt om gepest of buitengesloten te worden. Dat zeggen kinderen die gepest worden tegen de Kinderombudsman in een onderzoek over pesten. En om pesten echt tegen te gaan, moet er een bredere aanpak tegen pesten komen.
Deel bericht

Kuipers: sluiten scholen en kinderopvang bij coronagolf voorkomen

13.06.22
Het kabinet wil "te allen tijde" voorkomen dat scholen en kinderdagverblijven dicht moeten als het coronavirus opnieuw oplaait. De gevolgen van een sluiting zijn te groot, onder meer op "de ontwikkeling van kinderen en jongeren", zegt minister Ernst Kuipers. Sluiting komt pas in beeld als mogelijke maatregel "als we te maken hebben met een virus(variant) waarbij scholieren, studenten en personeel in de scholen en ....
Deel bericht

Gps-horloges voor kinderen in trek na dood 9-jarige Gino

13.06.22
De interesse in gps-horloges is toegenomen vanwege de moordzaak rond de 9-jarige Gino uit Zuid-Limburg. Met zo’n horloge kun je de locatie van je kind in de gaten houden. Ze hebben vaak ook andere functies, zoals de mogelijkheid om te bellen of een noodsignaal te versturen. De gadgets kunnen fijn zijn, maar goede afspraken met je kind zijn belangrijker, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws.
Deel bericht

Miranda heeft twee kinderen met long covid: 'Ons hele leven is veranderd'

11.06.22
Als Miranda de foto's op haar telefoon bekijkt ziet ze haar vrolijke en actieve dochter Tessa. "Telkens word ik geconfronteerd met dat beeld. De laatste maanden ligt ze alleen maar in bed. Ons leven is in korte tijd veranderd", vertelt de Helmondse. Twee van haar vier kinderen, Tom (11) en Tessa (13), hebben long covid.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)