In tal van wijken dreigt 1 op 8 jongeren drugscrimineel te worden

04.07.22
Maar liefst 162.000 jongeren in Nederland lopen een groot risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In sommige achterstandswijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren. "Een aantal groeit door naar de georganiseerde misdaad en raakt betrokken bij liquidaties en afpersing."
Deel bericht
(advertentie)

‘Investering in anti-pestprogramma op scholen is effectief’

16.09.22
Wat kun je als ouder doen als je kind gepest wordt, en wat mag je van school verwachten? Ouders & Onderwijs zette deze week een themawebsite online met veel informatie rondom pesten en sociale veiligheid. Scholen moeten een veilige omgeving bieden aan leerlingen, want alleen dan kan een kind zich goed ontwikkelen.
Deel bericht

Video | Veel mentale problemen onder tienermeiden: 'Zat in m'n eigen bubbel'

15.09.22
Niet meer kunnen sporten, geen sociale contacten, geen motivatie meer voor school. Voor veel tieners was de coronacrisis een zware tijd. Vooral voor meiden, blijkt uit het onderzoeksrapport Health Behaviour in Schoolaged Children. Er is al langer een daling in de mentale gezondheid van meisjes in het voortgezet onderwijs te merken.
Deel bericht

'Gekke inhaalslag' meisjes: vaker gedragsproblemen, meer drugs- en alcoholgebruik

15.09.22
Slaapproblemen, nervositeit, een angstig gevoel, rusteloosheid: jongeren tussen de 11 en 16 jaar kampten de afgelopen vier jaar (veel) vaker dan voorheen met dit soort klachten. Vooral meisjes hebben tussen 2017 en 2021 mentale problemen ontwikkeld, concluderen onderzoekers in een rapport over de gezondheid en het welzijn van Nederlandse scholieren.
Deel bericht

Jeugdzorg Nederland: nú oplossingen nodig

15.09.22
Jeugdzorg Nederland vindt de voorstellen van minister Weerwind en staatssecretaris Van Ooijen om de acute knelpunten in de jeugdbeschermingsketen op te lossen onvoldoende. Voorzitter Hans Spigt: “De urgentie die wel duidelijk doorklinkt aan het begin van de brief bij de beschrijving van de problematiek, missen we bij de uitwerking van de concrete maatregelen.”
Deel bericht

Jip en Janneke zeventig jaar jong: ’Boeken zijn onverminderd populair’

14.09.22
Zeventig jaar geleden verscheen het eerste Jip en Janneke-verhaaltje in de krant. Annie M.G. Schmidt introduceerde de bekendste buurkinderen van Nederland, die nog altijd niet vervelen.
Deel bericht

Meisjes in Nederland zijn minder gelukkig dan vijf jaar geleden

14.09.22
Het aantal meisjes met psychische problemen is sinds 2017 fors toegenomen. Dat komt naar voren uit een vierjaarlijks onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoofdonderzoeker Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht spreekt van een "zorgwekkende trendbreuk".
Deel bericht

Gloednieuwe Muziekwedstrijd van start

13.09.22
De inschrijving van de leukste online wedstrijd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar start op 12 september. Alle kinderen van Nederland en Vlaanderen die houden van muziek maken kunnen meedoen. De Muziekwedstrijd staat open voor kinderen die een instrument bespelen of zingen. Het maakt niet uit of je wel of geen les hebt en hoe goed je bent. Iedereen kan meedoen. Op 26 november sluit de Muziekwedstrijd
Deel bericht

Scholier zit twee weken thuis door trage overplaatsing naar nieuwe school

12.09.22
Terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes al twee weken naar school gaan, zit de 10-jarige Leroy uit Uithuizen nog thuis. De jongen zou na de zomervakantie starten op een nieuwe school, maar omdat de overplaatsing vanaf zijn oude school niet officieel werd goedgekeurd kon hij niet naar school.
Deel bericht

Gratis boterhammen op school: 'Kinderen horen niet met honger in de klas'

10.09.22
Niet ieder kind krijgt goed en voldoende eten en drinken mee naar school. Daarom opent basisschool Rapenland in Eindhoven volgende week een boterhammenbar. Hier mogen kinderen voor schooltijd zelf boterhammen smeren voor hun ontbijt of lunch.
Deel bericht

Gemiddeld 2,3 kilometer fietsen naar de middelbare school

09.09.22
In 2021 lag de dichtstbijzijnde middelbare school op gemiddeld 2,3 kilometer fietsen. Dat is bijna vier keer zo ver als de fietsafstand naar de dichtstbijzijnde basisschool (0,6 kilometer). Gemiddeld was de afstand tot basis- en middelbare scholen op de fiets iets kleiner dan de afstand met de auto. In 8 op de 10 gemeenten was de fietsafstand naar een middelbare school korter dan die voor de auto. Dat meldt het CBS ...
Deel bericht

Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po maken comeback op Netflix

08.09.22
Op Netflix is binnenkort een nieuwe reeks afleveringen van de kinderserie Teletubbies te zien. Vanaf half november verschijnen Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po weer op het scherm, maakte de streamingdienst vandaag bekend.
Deel bericht

Ook sportclubs lijden onder prijsstijgingen: "Straks kunnen kinderen niet eens meer sporten"

08.09.22
Het blijft niet bij de huishoudens alleen, ook sportclubs krijgen te maken met flinke stijging van energieprijzen. Of het nou voetballen, hockeyen, korfballen of zwemmen is, de clubs zijn het over één ding eens: een kind moet kunnen blijven sporten. Maar de vraag is hoe je als vereniging die steeds hoger wordende kosten dekt.
Deel bericht

Zo worden schoolkinderen gestimuleerd om op de fiets te komen

08.09.22
Op vijf scholen in Gelderland is deze week een proeftraject gestart om basisschoolkinderen te stimuleren om lopend of op de fiets naar school te komen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van de kinderen, maar vermindert ook het autoverkeer rondom de school en zorgt voor minder parkeerdruk.
Deel bericht

Onderzoek: overheid faalt bij uithuisplaatsing kinderen; minister moet direct ingrijpen

07.09.22
De overheid schiet ernstig tekort bij de bescherming van de meest kwetsbare kinderen in Nederland. Kinderen die wegens een onveilige thuissituatie onder toezicht worden gesteld of zelfs uit huis worden geplaatst, krijgen niet de aandacht en hulp waar ze recht op hebben, stellen onderzoekers van de Universiteit Leiden in een onderzoek dat is gedaan in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Deel bericht

Onderwijsbond keurt inzet gastdocenten vanwege lerarentekort af: 'Het is opvang, geen onderwijs'

07.09.22
Steeds meer basisscholen zetten gastdocenten in vanwege het lerarentekort. Een zorgelijke ontwikkeling voor de kwaliteit van het onderwijs, volgens de onderwijsbond. "Een doekje voor het bloeden."
Deel bericht

Personeelstekort in kinderopvang, ook kinderen merken de gevolgen

05.09.22
Het is al langer een probleem in veel verschillende branches, maar ook de Amsterdamse kinderopvangcentra hebben een flink personeelstekort. Voor werknemers wordt daardoor de werkdruk hoger, maar ook voor de kinderen heeft het gevolgen: "We moeten in uiterst geval een groep een dag thuis laten zitten."
Deel bericht

Emotionele eerste schooldag in Bosschenhoofd na verkeersdrama

05.09.22
Natuurlijk praten kinderen, ouders en leerkrachten maandagochtend op basisschool ’t Bossche Hart over het ongeluk van vrijdagavond. Daarbij kwamen twee leerlingen om het leven die vóór de zomervakantie nog op deze school in Bosschenhoofd zaten. Alle kinderen zijn naar school gekomen, vertelt voorzitter Lex Polman van de Borgesiussstichting, waar de basisschool onder valt.
Deel bericht

Jeugdfonds waarschuwt: door inflatie minder kinderen op sport- en muziekles

05.09.22
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest dat het aantal kinderen dat geen sport- of muziekles kan volgen door de inflatie verder zal toenemen. Volgens het fonds kunnen nu al 2 tot 3 kinderen per klas geen hobby buiten de deur uitoefenen vanwege de contributie. Omdat de inflatie de komende tijd verder zal toenemen, zullen meer ouders naar verwachting willen bezuinigen op zulke lessen.
Deel bericht

Moeder begint school met piepkleine klassen voor prikkelgevoelige kinderen

03.09.22
In Eindhoven start maandag de nieuwe basisschool Valeo voor prikkelgevoelige en hoogsensitieve kinderen. De school is een initiatief van Saskia Moesman die voor haar prikkelgevoelige zoontje geen geschikte school kon vinden. De schooldag begint en eindigt met meditatie: “Om rustig te worden in het hoofd.”
Deel bericht

Zo overleven kinderen (en hun ouders) de brugklas: 6 tips

02.09.22
Veel ouders met kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, is maandag een bijzondere dag. De start van het brugklasjaar is een spannende tijd met veel nieuwe prikkels voor alle partijen. De 45-jarige kinder- en gezinscoach Sissy Hermans uit Vlijmen geeft tips om de zorgen van ouders en kind hopelijk een beetje weg te nemen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)