Ouder met baby kan per vandaag voor betaald ouderschapsverlof kiezen

02.08.22
Kersverse ouders kunnen vanaf dinsdag negen weken van hun ouderschapsverlof betaald opnemen. Dit moet het met name voor vaders en partners aantrekkelijker maken om verlof op te nemen. Zo kunnen ouders wennen aan de nieuwe situatie en krijgen ze meer ruimte om hun werk te combineren met de zorg voor een pasgeboren kind.
Deel bericht
(advertentie)

Zeven jaar cel voor doodsteken Mushuraldo (17) na ruzie over Playstation

11.08.22
De 20-jarige Melvin T. is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het doden van Rozenburger Mushuraldo de la Fuente. De 17-jarige kwam twee jaar geleden om het leven tijdens een uit de hand gelopen ruzie over een uitgeleende Playstation-controller.
Deel bericht

We krijgen steeds meer verlof, maar dat betekent niet dat we minder gaan werken

10.08.22
Werknemers in ons land staan steeds sterker in hun schoenen als het gaat om extra vrije dagen. Het aantal vakantiedagen in cao's blijft gelijk en mensen kunnen gebruikmaken van allerlei regelingen, zoals het ouderschapsverlof en het recht op deeltijd werken. Het flexibele beleid leidt ertoe dat we langer fit blijven en zelfs meer uren kunnen werken, blijkt uit een rondgang.
Deel bericht

School’s Cool koppelt al 25 jaar mentoren aan Amsterdamse kinderen

09.08.22
Thea Bendt (57) is directeur-bestuurder van School’s Cool Amsterdam, dat kinderen uit groep 7, 8 en de brugklas aan mentoren helpt. Deze zomer bestaat de organisatie 25 jaar.
Deel bericht

IJs wordt steeds duurder: 'Kan niet iedere week meer'

09.08.22
IJsjes worden steeds duurder. Voor corona kon je bij veel ijssalons een bolletje krijgen voor 1 euro. Maar nu kost een bolletje vaak 1,25, 1,50 of soms nog meer.
Deel bericht

Uv-werende kleding wint aan populariteit: een nuttige investering om je te beschermen tegen de zon?

08.08.22
Je merkt het op het strand en in kledingwinkels: speciale uv-werende kledij wint aan populariteit. Het zou beter beschermen tegen de zon en je kan het ook dragen in het water. Maar wat is uv-werende kleding precies? En is het een nuttige investering als je je wil beschermen tegen schadelijke effecten van de zon?
Deel bericht

Vrijwilligerstekort bij kindervakantieweken: 'We zetten alle middelen in'

08.08.22
Veel kinderen kijken er al weken naar uit: de kindervakantieweek. Aan het einde van de zomer staan er weer veel op de planning in onze provincie, meestal volledig georganiseerd door vrijwilligers. Maar die vrijwilligers zijn dit jaar lastiger te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Deel bericht

Hersenen hebben baat bij rust en regelmaat, ook op vakantie

05.08.22
Reizen, later naar bed, weg uit de vaste omgeving. In de zomervakantie wijken we vaak af van ons dagelijkse ritme. Maar dat is minder goed voor onze hersenen. Kinderneuroloog Jolanda Schieving van het Radboudumc legt in onze zomerreeks 'Gezond de zomer door' het belang van regelmaat uit. Dat geldt voor kinderen met een hersenaandoening, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij.
Deel bericht

Leren door te luisteren: 'Kinderpodcasts als aanvulling op lezen'

04.08.22
Kinderen zouden meer moeten leren door te luisteren. Bijvoorbeeld naar audiovormen zoals podcasts, zo vindt Tjeerd van den Elsen van de website kinderpodcasts.nl. Volgens hem zou dat kinderen helpen met het verrijken van de woordenschat. Welke voordelen heeft het voor kinderen om naar podcasts te luisteren?
Deel bericht

Opinie | Commerciële bijscholing is de laatste jaren sterk toegenomen, maar niet voor iedereen te betalen.

03.08.22
Rond het geven van bijlessen is een commerciële industrie ontstaan die ongelijkheid in hand werkt, stelt Pascal Cuijpers. Volgens hem zouden scholen zelf meer moeten inzetten op het aanbieden van bijlessen.
Deel bericht

Een uitstervend ras, maar Jan Klaassen gaat nooit verloren

01.08.22
Ze zijn niet meer met velen: poppenkastspelers die hun handen steken in Jan Klaassen en Katrijn. ,,De vergrijzing onder spelers en speelsters met een traditionele poppenkast is groot", zegt Frank Peters uit Mill.
Deel bericht

In de zomervakantie naar school? 'Gaat ook om vriendschappen sluiten'

01.08.22
Op veel plekken in Gelderland zijn de zomerscholen weer begonnen. Ook zomerscholen die zijn opgezet in coronatijd gaan dit jaar gewoon door. "We willen een zomerdip bij deze kinderen voorkomen."
Deel bericht

Steeds meer kinderen met autisme en ADHD: “Je werkt een soort handicap in de hand”

28.07.22
Vroeger had je een of twee heel drukke of heel stille kinderen in de klas. Nu lijkt soms wel de helft te kampen met allerlei psychische stoornissen, die extra zorg vragen. Hoogleraar orthopedagogiek Ilse Noens (KU Leuven) en ontwikkelingspsycholoog Wim Van den Broeck (VUB) stellen dat het aantal diagnoses van bijvoorbeeld autisme sterk toeneemt.
Deel bericht

Zelfs extra geld lokt leraren niet naar Schilderswijk: 'Taalles voor ouders zou helpen'

26.07.22
Op scholen in Den Haag dreigt een vierdaagse lesweek, door het lerarentekort. Vaak geven leraren liever les op een 'rustige school', bijvoorbeeld in Benoordenhout, dan in de Schilderswijk. Ondanks dat ze daar tegenwoordig meer betaald krijgen. Hoe komt dat?
Deel bericht

Kinderopvanglocaties op veel plaatsen dicht vanwege hitte

19.07.22
"We hebben dit nog niet eerder meegemaakt", zegt Nicole Krabbenborg algemeen directeur van Kindergarden. "We durven het niet aan om in deze hitte open te blijven, omdat we de veiligheid van medewerkers en kinderen niet kunnen waarborgen."
Deel bericht

Opinie | Verlos ouders van de logistieke hel

19.07.22
Het is hoog tijd dat er in achterlopend Nederland iets wordt gedaan aan de onmogelijke lappendeken van kinderopvang, naschoolse opvang en buitenschoolse clubjes die de dagindeling in gezinnen met werkende ouders bepalen.
Deel bericht

Podcast | Zelfs meester Berrie schatte het niveau van zijn leerlingen lager in

18.07.22
Een kind van lager opgeleide ouders heeft een kleinere kans om op het vwo te belanden, dan een kind van hoger opgeleide ouders, al zijn ze even slim. Om uit te zoeken hoe kansenongelijkheid er in de praktijk uitziet, liep onderwijsredacteur Patricia Veldhuis een half jaar mee in groep 8 van basisschool de Witte Vlinder in Arnhem.
Deel bericht

Boze ouder slaat leraar blauw oog na schoolmusical in Spijk

17.07.22
Een leerkracht van Kindcentrum 't Maar in Spijk is afgelopen woensdagavond mishandeld door een boze vader. De man kwam na afloop van de musical van groep 8 op de leraar af en sloeg hem in zijn gezicht. Vlak daarna is hij overmeesterd door twee andere ouders.
Deel bericht

Column | Kind met gedragsproblemen mag niet naar schoolkamp

14.07.22
Mano (12) zit in groep 8 van het speciaal basisonderwijs. Hij heeft concentratieproblemen en vertoont soms lastig gedrag. De laatste tijd zijn er problemen thuis, die er voor zorgen dat Mano extra onrustig is. Hij kan er niet goed over praten en uit zijn frustraties met name in zijn gedrag.
Deel bericht

Minister Schouten wil terugkeer schooltandarts

13.07.22
Minister Schouten pleit voor de terugkeer van de schooltandarts zodat de gebitten van alle kinderen geregeld worden gecontroleerd. Zij denkt daarbij aan de tandartsbus, die vroeger ook langs scholen ging.
Deel bericht

Haar autistische zoon kon op geen school terecht, dus nam Tamara het heft in eigen handen

11.07.22
Met een IQ van 135 is Djamilo (17) een waar wonderkind. Maar het wonderkind van Amsterdamse filmregisseur Tamara Miranda (53) kon op geen enkele school terecht. Ze nam het heft in eigen handen en richtte de stichting Brilliant Future Kids op.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)