'In de klas of digitaal: school altijd verantwoordelijk bij pesten'

11.01.17
Fleur Bloemen, Tim Ribberink en nu Tharukshan Selvam: nog steeds plegen ieder jaar kinderen zelfmoord omdat ze worden gepest. Het onderwerp staat wel op de agenda van scholen, zegt Niels Baas van cyberpestendebaas.nl.
Deel bericht

‘Voor elk klein dingetje werd ik gestraft’

27.05.17
Fernelis (13) werd mishandeld door zijn stiefvader. Zijn moeder liep weg met haar kinderen en deed aangifte.
Deel bericht

Straf voor de hele klas? 'Juf, dat is tegen de Conventie van Genève'

26.05.17
Op 11-jarige leeftijd ben je meestal bezig met buitenspelen of met een fidget spinner, niet met de Conventie van Genève in 1949, toch? De dochter van de Britse auteur Mason Cross dus wel.
Deel bericht

Première UNICEF Kinderrechten Filmfestival in kinderrechtenstad Utrecht

26.05.17
Bioscoop Pathé Rembrandt is ook dit jaar weer het decor van de Utrechtse première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit bovenbouwklassen en de buitenschoolse opvang maakten met hun groep films over kinderrechten. De winnaars gaan door naar de landelijke finale op 23 juni in Tuschinski in Amsterdam.
Deel bericht

Europese verordening gegevensbescherming, start op tijd!

26.05.17
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dan vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en is er binnen de Europese Unie één wet voor privacy.
Deel bericht

Vijf redenen waarom leraren zo weinig aanzien hebben

25.05.17
Leraren zijn niet bepaald de rocksterren aan het maatschappelijk firmament. De status van het beroep is laag en daalt voor het eerst in tientallen jaren, bleek deze week uit onderzoek van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en beleidsadviesbureau Ecorys.
Deel bericht

Waarom het niet erg is dat meer scholen ‘zwak’ zullen worden

24.05.17
In het vernieuwde toezicht zal de inspectie niet meer alleen naar de leeropbrengsten kijken, maar bijvoorbeeld ook naar de veiligheid en het zicht op de ontwikkeling van leerlingen. Het verhaal van de school zal belangrijker worden.
Deel bericht

‘Raad van State te strikt over samenwerkingsschool’

24.05.17
De Raad van State hanteert de grondwettelijke bepalingen rond de opheffingsnormen zo strikt, dat het vrijwel onmogelijk is een samenwerkingsschool tot stand te brengen.
Deel bericht

Limburgse dorpsscholen verbreken contract iPad-onderwijs

24.05.17
De vier basisscholen van de Stichting Katholiek Onderwijs Maasdal (SKOM) gaan vooralsnog niet over op iPad-onderwijs. De stichting ontbond het contract met de organisatie O4NT van Maurice de Hond, beter bekend onder de naam Steve Jobsscholen.
Deel bericht

"Programmeren in de klas heeft positieve effecten"

24.05.17
Er zijn scholen die het aanbieden aan hun leerlingen: programmeren in de klas. "En dat is nog niet eens zo’n slecht idee", aldus hoogleraar Saskia Brand-Gruwel. Er zijn onderzoeken die laten zien dat programmeeronderwijs een positief effect kan hebben op 21e eeuwse vaardigheden, zoals computationa...
Deel bericht

'Onze inspecteurs hebben nooit met 'afvinklijstjes' in de klas gezeten' (interview)

24.05.17
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang wil de ambities in het Nederlandse onderwijs aanwakkeren. ‘Het stimuleren van verbetering krijgt nu de voorkeur boven het waarborgen van de kwaliteit.’
Deel bericht

Edu-Sign: natuuronderwijs met de Bijbel als basis

24.05.17
Hoe betrek je leerlingen intrinsiek bij het natuur- en techniekonderwijs? En hoe geef je dat op een Bijbels verantwoorde manier vorm? Met deze vragen ging onderwijsbureau Edu-Sign in Sliedrecht aan de slag. Hoe maakt de nieuwe methode ”Wondering the World” het verschil?
Deel bericht

Advocaat: groepsleerkracht Salam was niet nalatig bij schoolzwemmen

24.05.17
De groepsleerkracht van het Syrische meisje Salam dat bij het schoolzwemmen is verdronken, is nooit gewezen op de protocollen die voor dat schoolzwemmen gelden. Dat zei haar advocaat Jan Peter van Schaik vandaag tegen de rechter.
Deel bericht

Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

24.05.17
Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur- generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.
Deel bericht

1 op 5 basisschoolleraren ervaart burn-outklachten - klopt dit wel?

23.05.17
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één op de vijf leerkrachten in het basisonderwijs heeft een burn-out of zit ertegenaan.
Deel bericht

Werkstraffen geëist tegen begeleiders verdronken Syrisch meisje

23.05.17
Het Openbaar Ministerie eist 120 uur werkstraf tegen de drie badmeesters en twee leerkrachten die aanwezig waren in het zwembad in Rhenen toen het 9-jarige Syrische meisje Salam verdronk in september 2015. De vijf verdachten kregen allemaal dezelfde eis te horen.
Deel bericht

Nationale Overblijfdag 1 juni 2017

23.05.17
Voor het derde jaar op rij organiseert het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. De eerste donderdag in juni is de dag waarop de ruim 70.000 veelal vrijwillige medewerkers in de TussenSchoolse Opvang (TSO), ofwel overblijven op de basisschool, erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen ten behoeve van zo’n 600.000 overblijvertjes dagelijks.
Deel bericht

MNX 2017: samen bruggen slaan met mediawijsheid

23.05.17
De MNX gaat dit jaar over het slaan van bruggen met mediawijsheid. Waar sta jij? Hoe goed ken je jouw doelgroep eigenlijk, en sta je nog open voor nieuwe inzichten?
Deel bericht

Vechtscheiding? Wat je als school kan (én moet!) doen

23.05.17
Voor kinderen met gescheiden ouders kan het voorjaar een periode zijn met veel pijnlijke momenten. Zo komen ieder jaar kinderen thuis met een vaderdagknutsel, terwijl ze geen contact meer hebben met hun vader. Achtstegroepers zien soms als een berg op tegen de eindmusical. Wat kun je doen om schade ...
Deel bericht

'Vak meester promoten'

23.05.17
Als er nu geen maatregelen getroffen worden zal er over acht jaar een tekort van 10.000 leraren bij de basisschool een feit zijn, met alle desastreuze gevolgen die daaruit voortvloeien, meent Frans Boomer.
Deel bericht

Basisschoolmoord op Jesse Dingemans (8) had te maken met pesten, zegt Juliën C.

23.05.17
Juliën C. (32) is voor het eerst met een nogal bizarre lezing gekomen over de dood van Jesse Dingemans (8). Juliën C. heeft in de tbs-kliniek verteld dat zijn stiefbroertje werd gepest op school door onder meer Jesse.
Deel bericht