Verleid scholen tot mediakunst

16.02.17
Tablets, gps, telefonie, computer- en videogames. Scholen zijn weliswaar aardig toegerust in het werken met digitale middelen, maar niet om die effectief te gebruiken voor creativiteitsontwikkeling. Ben Kamphuis laat op Cultureel Kapitaal zien hoe het anders kan.
Deel bericht

Oproep aan nieuw kabinet: bescherm schoolkinderen tegen RSI

28.02.17
Schoolgaande kinderen gebruiken gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm. Meer dan 60% heeft pijn na beeldschermgebruik. Zo blijkt uit onderzoek door de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging.
Deel bericht

Meer activiteiten op het gebied van verkeersveiligheid in het basisonderwijs

28.02.17
Gemiddeld besteedt een gemeentelijke verkeersveiligheidscoördinator zo’n 10 uur in de week aan verkeersveiligheid. Het praktische Verkeersexamen van VVN is favoriet.
Deel bericht

Kinderen bereiden zich voor op de verkiezingen

27.02.17
AMERSFOORT – Op 15 maart 2017 stemt Nederland voor de Tweede Kamer. Niet alleen volwassenen bereiden zich voor op deze verkiezingen, ook kinderen van groep 7-8 houden de actualiteiten nauwlettend in de gaten. Met lespakketten zoals Voor het kiezen! leren zij samenwerken, beargumenteren en stellingnemen.
Deel bericht

Kabinet wil lerarentekort terugdringen maar salaris niet verhogen

27.02.17
Om het lerarentekort terug te dringen, wil het kabinet vooral voortborduren op bestaande, regionale initiatieven en in kaart brengen wat potentiele leraren belemmert om in het onderwijs aan de slag te gaan. Extra geld uittrekken om die salarissen te verhogen, behoort niet tot de plannen. 
Deel bericht

Operatie Regels Ruimen van start

24.02.17
De Operatie Regels Ruimen is, in opdracht van de Regeldrukagenda, van start gegaan. Het project is opgezet vanuit het gegeven dat niemand schoolleider of leraar is geworden om de hele dag lijstjes en formulieren in te vullen.
Deel bericht

De pabo wordt steeds witter

24.02.17
Het kennisniveau moest omhoog en dat is gelukt. Maar de batterij kennistoetsen die studenten moeten halen, schrikt potentiele pabostudenten af, vooral allochtonen. Daardoor is de pabo een kleine, witte opleiding aan het worden. Terwijl er een enorm lerarentekort dreigt.
Deel bericht

Kamer en Dekker staan achter Richtlijn dyslexie

23.02.17
Alle leden van de Vaste Kamercommissie onderwijs hebben in het Algemeen Overleg van 22 februari aangedrongen op betere afspraken over de verstrekking van dyslexieverklaringen. Het ligt in de verwachting dat staatssecretaris Dekker hierover het gesprek aangaat met het Nederlands Kwaliteitsinstituut D...
Deel bericht

Mobielverbod in kleedkamer moet jeugd beschermen tegen naaktfoto's

23.02.17
Dat het verspreiden van naaktfoto's op het internet vreselijke gevolgen kan hebben, werd deze week pijnlijk duidelijk. Onur (15) uit Enschede pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem op Instagram belandde. Steeds meer voetbalclubs laten de jeugd hun mobieltje inleveren voordat ze de kleedkamer ingaan.
Deel bericht

Groep 7 zoekt na vertrek juf opvolger via YouTube

23.02.17
Juf Linda Kind verlaat basisschool Sabina van Egmond in Oud-Beijerland. Ze wordt directeur van De Wegwijzer in Piershil, waar ze als kind zelf op zat. Haar klas zoekt een opvolger via YouTube.
Deel bericht

Gülen-scholen in Marokko definitief gesloten na beslissing ministerie van Onderwijs

23.02.17
Het Marokkaanse ministerie van Onderwijs gaf onlangs in een persbericht te kennen dat al het Gülen-onderwijs in Marokko definitief van de baan is. In de verklaring is te lezen dat het ministerie onlangs alle onderwijsinstellingen, van voornamelijk de Al-Fatih onderwijsgroep, heeft gesloten.
Deel bericht

ICT in de verkiezingsprogramma’s langs de meetlat

23.02.17
Door Gerard Wegman Deze Tweede Kamerverkiezingen zullen het beleid voor de komende vier jaar op allerlei terreinen bepalen. Onder andere voor het onderwijs. Welk aandeel heeft onderwijs in alle mooie plannen die de partijen in hun verkiezingsprogramma’s hebben neergelegd?
Deel bericht

Complimenten voor goed onderwijs asielzoekers

23.02.17
Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW complimenteren iedereen die betrokken is bij het onderwijs aan asielzoekers.
Deel bericht

Zes boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017

23.02.17
Deze week zijn in het radioprogramma Kunststof op NPO radio 1 de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Noraly Beyer, nomineerde het maximale aantal van zes titels en koos voor boeken met een universele en tijdloze waarde, waarin tekst en beeld elkaar op bijzondere wijze versterken.
Deel bericht

Kamer: ‘Maak zij-instroom in primair onderwijs financieel aantrekkelijker’

23.02.17
Om het dreigende lerarentekort tegen te kunnen gaan, moet het voor scholen aantrekkelijker worden om zij-instromers in dienst te nemen. De Tweede Kamer heeft minister Bussemaker (Onderwijs) daarom gevraagd te onderzoeken hoe de regeling subsidie zij-instroom voor scholen kostendekkend kan worden gem...
Deel bericht

'Onderwijs voor kinderen van vluchtelingen kan beter'

23.02.17
Volgens de Onderwijsraad hebben kinderen van vluchtelingen niet dezelfde kansen in het onderwijs als kinderen die in Nederland geboren zijn. Dat schrijft Trouw op basis van een advies van de Onderwijsraad dat donderdag aan de Kamer wordt aangeboden.
Deel bericht

Brandbrief gemeenten en scholen over bezuinigingen op achterstandsonderwijs

23.02.17
Gemeenten, onderwijsorganisaties en andere betrokken partijen slaan donderdag alarm bij Kamer en kabinet over het afnemen van de gelijkheid van onderwijskansen voor kinderen.
Deel bericht

Praat mee over de inkoopcoöperatie voor ICT

22.02.17
Digitaal lesmateriaal, software en devices tegen een goede prijs inkopen: dat lukt alleen als schoolbesturen hun krachten bundelen en samenwerken. Zo’n twintig schoolbesturen werken daarom aan het opzetten van een landelijke inkoopcoöperatie. Wilt u ook meepraten? Dat kan!
Deel bericht

3 vragen aan Yuval Noah Harari over zijn nieuwste boek 'Homo Deus'

22.02.17
Leraren zouden vergezichten moeten verstrekken, meer dan informatie. Dat zegt Yuval Noah Harari - de Israëlische hoogleraar geschiedenis en auteur van de wereldwijde bestseller 'Sapiens - een kleine geschiedenis van de mensheid' - in een interview met Remco Pijpers.
Deel bericht

Lerarenregister aangenomen door Eerste Kamer

21.02.17
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van de wet Beroep Leraar en Lerarenregister. Met deze wet krijgen leraren meer ruimte en zeggenschap hun beroep uit te oefenen en in te vullen.
Deel bericht

Half miljoen voor onderzoek regeldruk onderwijs

21.02.17
Waarom wordt er zoveel regeldruk ervaren in het onderwijs, en vooral: hoe brengen we hier verbetering in? Prof. mr. Pieter Huisman van de Erasmus School of Law gaat het uitzoeken met een NWO-subsidie.
Deel bericht