'Veel kinderen zijn zichzelf kwijtgeraakt'

16.02.17
Van kinderen wordt voortaan zo veel gevraagd dat ze soms niet meer 'zichzelf' kunnen zijn, constateren Francis Jochems en Evelin van Schijndel uit Gemert. De invoering van passend onderwijs draagt daar ook niet altijd aan bij, vinden ze.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Overheid, onderwijs, zorg en financials grootste verbruikers interconnectieverkeer

17.08.17
Dataverkeer tussen bedrijven in Europa stijgt jaarlijks met 44 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Via interconnectie kunnen bedrijven hun digitale diensten integreren met providers en partners, waardoor onder meer real-time samenwerken mogelijk maakt.
Deel bericht

Peiling: Meerderheid voor verplichte Wilhelmus-les

17.08.17
55 procent van de deelnemers die vandaag meededen aan een gewogen peiling van EenVandaag, zijn voor het verplichten van lessen over het Wilhelmus op scholen. Met name kiezers van VVD, CDA, ChristenUnie en PVV zijn hier voorstander van. Les over de Grondwet kan op nog meer draagvlak rekenen: 91 procent zou dit een goede zaak vinden. EenVandaag peilde onder 15.000 mensen.
Deel bericht

Onderwijs heeft laagste vacaturegraad

17.08.17
Van alle arbeidsmarktsectoren heeft het onderwijs de laagste vacaturegraad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

Verplichte Wilhelmus-les op school? 'Andere dingen zijn belangrijker'

16.08.17
"Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt", kopt het AD vanochtend. Volgens de krant willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat scholen les gaan geven over het volkslied. Leerlingen zouden dan meer moeten leren over de tekst, de betekenis en de melodie. Wat vindt de onderwijsgemeenschap er eigenlijk van?
Deel bericht

Docent: ‘Het gaat ons niet om de etiketjes, maar om de juiste begeleiding en hulp’

16.08.17
Van ouders tot leraren tot kindercoaches. Uit alle hoeken hebben we reacties gekregen op ons artikel ‘diagnosticering door pseudo-deskundigen’. In dat verhaal kwamen deskundigen aan het woord die zich zorgen maken over de vele (verkeerde of ongegronde) diagnoses die worden gegeven aan kinderen.
Deel bericht

Leraren, schoolleiders en schoolteams gezocht: Werk mee aan een vernieuwd curriculum

16.08.17
Ben je leraar of schoolleider en wil je meewerken aan de ontwikkeling van het curriculum? Curriculum.nu biedt je die mogelijkheid. Wat moeten leerlingen kennen en kunnen? Het project start in het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met de werving van leraren, schoolleiders en scholen om mee te doen.
Deel bericht

Proefdraaien met verplichte Lerarenregister

16.08.17
Schoolbesturen en scholen kunnen vanaf september samen met hun leraren kennismaken met het nieuwe verplichte Lerarenregister.
Deel bericht

Islamitische school Eindhoven is al weer bijna te klein

16.08.17
De islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad is zo goed als klaar. In 2018 wordt het maximale aantal leerlingen al weer bereikt. Tijdelijke lokalen zijn dan al weer nodig, zegt directeur Mathijs Vermaas.
Deel bericht

Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt

16.08.17
Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18e verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.
Deel bericht

2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

15.08.17
Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Met aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Hoe kunnen erfgoedinstellingen bijdragen?
Deel bericht

Zwemles op alle Haagse basisscholen

15.08.17
Alle Haagse basisscholen moeten weer zwemles geven. Na incidenten op zee en klachten uit de zwemwereld pleiten veel partijen voor een terugkeer van het schoolzwemmen: ‘We zijn een stad aan zee’.
Deel bericht

Kinderombudsvrouw: gruwelijk dat een moeder alleen wordt uitgezet

14.08.17
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt er schande van dat een vrouw zonder haar kinderen op het vliegtuig naar Armenië is gezet. "Het is gruwelijk dat de moeder vandaag alleen is uitgezet. Een enigszins beschaafd land doet dit niet."
Deel bericht

‘Stofkam door HBO onderwijs levert geld op voor salarisverhoging leraren basisonderwijs’

14.08.17
Geld om de honorering van leraren basisonderwijs gelijk te trekken met hun collega’s in het voortgezet onderwijs kan vermoedelijk ook binnen de huidige begroting van het gehele onderwijs gevonden worden. Een kritische blik op de inrichting van het HBO onderwijs kan aardig wat financiële middelen vrijmaken zonder de onderwijskwaliteit aan te tasten ...
Deel bericht

Nieuwe onderzoeken Peil.onderwijs gestart

12.08.17
In april 2017 zijn twee nieuwe peilingsonderzoeken van start gegaan als onderdeel van Peil.onderwijs: Engels einde basisonderwijs en Mondelinge taalvaardigheid einde speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs (voormalig cluster 4)
Deel bericht

Leraren boos om 'politiek spel' rond salaris, nieuwe actie aangekondigd

11.08.17
De spanning in het demissionair kabinet stijgt. VVD en PvdA botsen over het verhogen van de lerarensalarissen in de begroting van volgend jaar. Lerarencollectief PO in Actie vindt dat er een 'politiek spel' wordt gespeeld en kondigt voor dit najaar een nieuwe stakingsactie aan.
Deel bericht

Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Salarisverhoging voor basisschoolleraren - PvdA: VVD neigt juist in onze richting

11.08.17
De PvdA is niet bang vlak voor de eindstreep in een kabinetscrisis te belanden door salarisverhoging voor basisschoolleraren te forceren. De sociaaldemocraten lezen in de harde woorden van coalitiepartner VVD juist dat die partij inmiddels ook voelt voor meer geld voor het basisonderwijs.
Deel bericht

Lily (11) en Howick (12) met uitzetting bedreigd

11.08.17
Een delegatie van basisschool ’t Anker uit de Amersfoortse wijk Soesterkwartier voert morgen in Den Haag met Defence for Children actie tegen de uitzetting van de 11-jarige Lily en haar broertje Howick (12) naar Armenië.
Deel bericht

Uitreiking Cinekid Media Awards op 25 oktober 2017

11.08.17
Op 25 oktober 2017 worden tijdens het 31ste Cinekid Festival voor het eerst de Cinekid Media Awards uitgereikt. De mogelijkheid om media voor de verschillende categorieën in te zenden, is inmiddels van start gegaan. De deadline voor aanmeldingen is 15 september.
Deel bericht