‘Migrantenkind kan op school niet zonder zijn moedertaal’

20.03.17
Kinderen van asielzoekers die eerst Nederlands leren, en dan pas de rest? Dat is een recept voor achterstand, zegt de taaldidacticus.
Deel bericht

Versnellingsvraag leidt tot uitgewerkte les in virtual reality

19.09.17
De eerste uitgewerkte virtual reality les voor het primair onderwijs in Nederland, een ‘online wiki’ vol inspiratie en praktische tools om lessen te verrijken met behulp van augmented en virtual reality.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

19.09.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

Miljoenennota: Eerste stap gezet maar achterstand nog niet ingelopen

19.09.17
Geen 1,4 miljard, wel 270 miljoen euro. Dat bedrag trekt het demissionaire kabinet extra uit voor de ‘verbetering van en nieuwe arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs’, zo staat nu zwart op wit in de Onderwijsbegroting die vandaag op Prinsjesdag werd gepresenteerd.
Deel bericht

€270 miljoen voor basisschoolleraren

19.09.17
Meesters en juffen krijgen er in 2018 een substantieel bedrag bij op hun loonstrookje. Er is €270 miljoen beschikbaar voor betere salarissen en arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs.
Deel bericht

Disney en schooljudo werken aan Skills for Life

19.09.17
The Walt Disney Company Netherlands en Schooljudo gaan intensief samenwerken om met het vernieuwde Schooljudo-programma nóg meer in de belevingswereld van basisschoolkinderen te kruipen. Vanaf oktober worden de kinderen uitgedaagd om in de jungle van Tarzan of Mowgli te werken aan Skills for Life m...
Deel bericht

Badmintonnen op school: gewoon een keer proberen

19.09.17
Badmintonnen tijdens de gymles is niet vanzelfsprekend. Vindt de gymdocent badminton leuk? Dan wordt het badmintonnet nog wel eens in de gymzaal opgehangen, maar anders maken kinderen op de basisschool geen kennis met het spel. En dat is zonde. Op school kennis maken met badminton zorgt er tenslotte voor dat kinderen dit ook meenemen in hun keuze voor een sport.
Deel bericht

Een week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid

19.09.17
Alle themaweken ten spijt: scholieren pesten elkaar nog steeds de klas uit, zowel offline als online. Hoe moeten we het wél aanpakken? Leerlingen zijn de sleutel tot de oplossing, aldus Bamber Delver. Het bericht Een week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid verscheen eers...
Deel bericht

Kinderen vertellen Kamer hoe miljoenen verdeeld moeten worden

19.09.17
Leerlingen van de basisschool de Tiende Penning in Vierpolders op Voorne-Putten hebben vanmiddag de Kindermiljoenennota 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer in Den Haag. Dat deden zij samen met kinderen van andere basisscholen.
Deel bericht

Cyberpesten centraal in week tegen pesten

19.09.17
Digitaal pesten onder scholieren meer onder de aandacht brengen: dat is dit jaar de missie van de jaarlijkse Week Tegen Pesten van 18 tot en met 22 september.
Deel bericht

Kinderen uit Sint-Maarten komen naar Nederland: 'De scholen zijn kapot'

18.09.17
De scholen op Sint-Maarten zijn verwoest, sommige leraren zijn zelfs vertrokken. Onderwijs is er voorlopig niet mogelijk en daarom zijn de eerste kinderen vanuit de Cariben onderweg naar Nederland om hier naar school te gaan. "Op Sint-Maarten is het niet veilig."
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

18.09.17
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Thema Christelijke Kinderboekenmaand 2017: Bibbers in je buik

18.09.17
BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak organiseert in oktober 2017 voor de 23ste keer de Christelijke Kinderboekenmaand met als thema ‘Bibbers in je buik’. Dit thema heeft raakvlakken met het thema van de algemene Kinderboekenweek ‘Griezelen’.
Deel bericht

Follow the Money: De verplichte schoollunch, goed idee of niet?

18.09.17
In een serie van drie artikel besteedt de journalistieke beweging Follow the Money aandacht aan ontwikkelingen rondom gezonde schoollunches en de vraag of deze al dan niet verplicht zouden moeten worden in het primair onderwijs. In het artikel 'Wetenschappers en cateraars hongeren naar de verplichte schoollunch' (alleen voor abonnees) reageert ook de PO-Raad hierop.
Deel bericht

Kinderen op de vlucht gaan nauwelijks naar school

18.09.17
Bijna de helft van de Syrische kinderen op de vlucht krijgt geen onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van hulporganisatie Save the Children.
Deel bericht

Verplichte les over online gedrag op Engelse scholen

17.09.17
Online pesten, bang zijn om iets te missen op social media of jezelf niet goed genoeg vinden door alles wat je online tegenkomt. Engelse middelbare scholieren gaan verplicht les krijgen over online gedrag. Dat maakte het ministerie van gezondheid in Engeland deze week bekend.
Deel bericht

Naar school op Curaçao na Irma, 'alleen de gymzaal is nog goed'

16.09.17
Honderden kinderen uit Sint-Maarten worden de komende tijd ondergebracht op Curaçaose scholen. Veel leerlingen kunnen sinds de verwoestende orkaan Irma niet meer naar school. Curaçao vangt ze daarom voorlopig op.
Deel bericht

Dekker: verbetercultuur slaat aan in onderwijs

16.09.17
Meer uitdagingen voor excellente leerlingen, en minder zwakke scholen: de verbetercultuur is langzaam maar zeker in het onderwijs aangeslagen. Dat zegt demissionair staatssecretaris Dekker vandaag in een gesprek in Met het Oog op Morgen.
Deel bericht

'Forse verhoging lerarensalaris helemaal niet nodig'

16.09.17
Een forse salarisstijging voor leerkrachten op de basisschool is niet nodig. Leerkrachten mogen best wat meer verdienen, maar een matige salarisverhoging is genoeg. Dat vinden Toine Janssen en Jack van de Logt, bestuurders van Conexus waaraan 31 basisscholen in Nijmegen en omgeving verbonden zijn.
Deel bericht

Actie voor scholen Sint-Maarten, want 'het is niet normaal wat er kapot is'

16.09.17
"Toen ik de foto's zag, schrok ik heel erg. Ik kon eigenlijk bijna niet slapen." Aan het woord is de 10-jarige Loet. Hij woonde drie jaar op Sint-Maarten met zijn ouders, broertje Peer (8) en zusje Suus (9). Ze zijn sinds enkele maanden terug in Nederland.
Deel bericht

Macron wil mobieltjes verbieden op Franse scholen

15.09.17
Het was een verkiezingsbelofte van Macron en die lijkt hij nu door te zetten: het verbieden van mobieltjes op scholen in Frankrijk. Het gebruik van mobieltjes in de klas was al verboden, maar hij wil nu verder gaan.
Deel bericht