Week van de HOOP toert door Nederland

20.03.17
Wij leven in een tijd van polarisatie, angst, terrorisme en algehele verharding van de maatschappij. Verus vindt het de hoogste tijd om daar iets ongekend positiefs tegenover te zetten: HOOP! Daarom organiseert Verus, vereniging voor katholieke en christelijke onderwijs, van 20 t/m 26 maart 2017 de Week van de Hoop.
Deel bericht

SIRE botst frontaal op afgedwongen gelijkheid (opinie)

27.07.17
De nieuwe SIRE-campagne voor jongens deed precies wat de bedoeling was: ouders en onderwijzers er op wijzen dat jongens en meisjes niet gelijk zijn. Het deed velen pijn aan de ogen. Want iedereen ís gelijk. Boys not excluded.
Deel bericht

Dikkertje Dap in première op Nederlands Film Festival

26.07.17
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Deel bericht

Onderwijs draagt bij aan tweedeling in Nederland (opinie)

26.07.17
Vrije schoolkeuze werkt sociaal isolement in de hand en belemmert gelijke kansen voor elke leerling.
Deel bericht

Hokjesdenken of zinvol? De haken en ogen van de SIRE-campagne

25.07.17
Als je afgaat op de nieuwe campagne van SIRE, moeten jongens het zwaar hebben. Op school worden ze drie keer vaker berispt dan meisjes, halen ze lagere cijfers en krijgen ze volgens hun ouders te weinig ruimte. Ook wordt druk gedrag vaak niet geaccepteerd en krijgen ze vier keer vaker dan meisjes de diagnose adhd.
Deel bericht

Scholen in Texas voeren opnieuw lijfstraffen in bij kinderen vanaf vier jaar

25.07.17
Drie scholen in de Amerikaanse staat Texas hebben besloten om opnieuw lijfstraffen in te voeren. Als de kinderen tussen vier en achttien jaar oud zich misdragen, mogen enkele leerkrachten hen slaan. Eventueel met een houten plank, zo staat er in de nieuwe regel te lezen. De schoolraad stemde unaniem voor het voorstel.
Deel bericht

Particuliere basisscholen winnen terrein

25.07.17
Steeds meer ouders sturen hun kind naar een particuliere basisschool. Het aantal van dit soort scholen in Nederland loopt de laatste jaren gestaag op, blijkt uit een inventarisatie van BNR.
Deel bericht

Carlo Boszhard nieuwe directeur van Benny Vreden

25.07.17
“Ik ben trots!” vertelde Carlo Boszhard vrijdagavond in RTL Summer Night. De presentator en duizendpoot heeft Benny Vreden Kinderproducties overgenomen, het bedrijf dat al ruim 50 jaar afscheidsmusicals en andere muzikale producten voor kinderen op de basisschool maakt. Vanaf 1 september neemt Boszhard het stokje over van Bart Peters, die het bedrijf 20 jaar onder zijn hoede heeft gehad.
Deel bericht

Ouders zijn niet verplicht te betalen voor extra les voor slim kind

25.07.17
Scholen mogen ouders niet dwingen om geld te betalen voor extra lessen voor hun slimme kind. Er mag wel worden gevraagd om een bijdrage, maar die is niet verplicht. Dat zegt het ministerie van Onderwijs in een reactie op een klacht van de ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.
Deel bericht

We moeten jongens laten stoeien en druk doen, waarschuwt SIRE

25.07.17
Laat jij jongens nog wel jongen zijn? Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van SIRE over de omgang van opvoeders in Nederland met jongens.
Deel bericht

Fusietoets versoepeld, maar nog steeds onwenselijk

24.07.17
Vanaf 1 augustus a.s. doorlopen alleen grote fusies van scholen en besturen nog een inhoudelijke fusietoets met advies van een onafhankelijke commissie. Voor kleinere fusies gaat een snellere en lichte toets gelden; voor scholenfusies met minder dan 500 leerlingen en bestuurlijke fusies met minder d...
Deel bericht

Lezen vervangt huiswerk in basisscholen in Florida

24.07.17
Geen huiswerk meer voor 20.000 kinderen in basisscholen in Florida. De directrice van de scholengroep vervangt het traditionele huiswerk door 20 minuten lezen. Volgens de directrice zijn de positieve effecten van (luidop) lezen wetenschappelijk aangetoond en is dat bij het traditionele huiswerk niet of amper het geval.
Deel bericht

Ouders betalen zich blauw aan extra lessen

24.07.17
Ouders betalen zich blauw aan slimme kinderen die extra lessen nodig hebben. Hoewel basisscholen alle leerlingen passende lessen moeten bieden, zijn ouders genoodzaakt uit te wijken naar externe plusklassen.
Deel bericht

‘Onschuldig’ mazelenvirus brengt je afweer om zeep

23.07.17
Omdat de mazelen nauwelijks meer voorkomen, zien veel mensen deze aandoening als ‘onschuldige’ kinderziekte. Dat de mazelen lang niet zo onschuldig zijn, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.
Deel bericht

Bio-ethiek voor kinderen

21.07.17
“Wanneer kinderen in aanraking worden gebracht met wetenschap dan komt het vaak neer op het doen van natuurkundige proefjes, dat vind ik te beperkt.” Onderzoeker Grégroire Lagger laat kinderen nadenken over grote bio-ethische vraagstukken.
Deel bericht

Deventer scholen willen bankpersoneel omscholen tot leerkracht

21.07.17
Deventer basisscholen werken samen met de Rabobank om bankmensen om te scholen tot leerkracht. Over drie jaar zijn er in deze regio zo'n 200 basisschoolonderwijzers tekort. Dat wil de schoolstichting Quo Vadis voor zijn. Bij de Rabobank verdwijnen juist banen. Dus zoekt Quo Vadis samenwerking.
Deel bericht

Kabinet zet onderwijs op digitale achterstand 

20.07.17
Het demissionaire kabinet onderschrijft het belang van ICT voor het onderwijs, maar toont zich amper bereid hiervoor zelf actie te ondernemen, zo blijkt uit een Kamerbrief. En dat terwijl de Onderwijsraad er onlangs op wees dat de overheid een belangrijke rol heeft bij onder meer het regelen van goe...
Deel bericht

Quotumwet werkt averechts voor banenafspraak

20.07.17
De invoering van een wettelijk quotum voor de banenafspraak leidt juist niet tot extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het Verbond Sectorwerkgevers Overheid vraagt aan een nieuw kabinet om een aantal knelpunten weg te nemen, zodat de banenafspraak beter realiseerbaar is.
Deel bericht

Scheidende ouders: 6 uitdagingen voor de school

20.07.17
Kinderen met gedrags- of leerproblemen. Ouders die elkaar mijden als de pest. De meeste leerkrachten hebben inmiddels kennisgemaakt met de (indirecte) gevolgen van een scheiding. Hoe ga je als school om met dit soort situaties? Een artikel van Tessa Medemo.
Deel bericht

Leerkracht baken voor het emotioneel gekneusde kind (column)

17.07.17
De leerkrachten in het basisonderwijs zijn in staking vanwege de lage salarissen en de overbelasting. De stress is zelfs verontrustend vaak de oorzaak van een burn-out.
Deel bericht

Scholen stappen af van traditionele groepen met juf of meester

17.07.17
Zeker 100 basisscholen in het hele land hebben het traditionele schoolsysteem overboord gegooid. Ze laten het lesgeven in vaste groepen los en zijn overgestapt op zogenoemde units, waar kinderen van verschillende leeftijden op één niveau uitleg krijgen.
Deel bericht