Een signaal is nog geen diagnose

20.03.17
Volgens de Volkskrant van maandag 20 maart leidt verplichte screening door artsen tot valse verdenkingen op kindermishandeling. Zo bleek uit onderzoek van Schouten dat van elke 100 verdenkingen 92 onterecht zouden zijn. Wat is er aan de hand?
Deel bericht
(advertentie)

20 kinderen oververhit bij Koningsspelen in Duiven; evenement afgelast

20.04.18
Ze waren met zo'n 920 andere kinderen van meerdere scholen aanwezig op het terrein van hockeyvereniging MHC De Westerduiven aan de Westsingel. De kinderen zijn natgespoten door de brandweer en kregen vocht toegediend.
Deel bericht

Kabinet schrapt fusietoets voor primair en voortgezet onderwijs

20.04.18
Het wordt voor scholen gemakkelijker om te gaan fuseren. Het kabinet heeft besloten de fusietoets voor basis- en middelbare scholen af te schaffen. Wel moeten de betrokken medezeggenschapsraden instemmen met de voorgenomen fusie en moet er een rapport worden opgesteld waarin de keuze voor de fusie wordt onderbouwd.
Deel bericht

Kinderen bewegen steeds minder goed tijdens gymles: bal vangen lukt vaak al niet

20.04.18
Basisschoolleerlingen presteren steeds minder tijdens de gymles. Ze kunnen minder goed touwzwaaien, mikken op een basket en gooien met een bal. Ook het aantal te dikke kinderen is toegenomen.
Deel bericht

Youssef interviewt de koning

20.04.18
Bij de opening van de koningsspelen sprak Youssef met koning Willem-Alexander. Youssef vroeg hem of hij zelf vroeger op straat speelde, of hij een beetje sportief is en hoe het was om alle kinderen te ontmoeten.
Deel bericht

Een yurlspagina voor de leerlingen

20.04.18
Je kunt (educatieve) bronnen op het internet eenvoudiger en effectiever gebruiken als je ze verzamelt, ordent en deelt met yurls. Inmiddels heb ik zelf ook een flinke yurls-site opgebouwd met heel veel verschillende pagina’s rondom Taal, Rekenen, ICT en themagericht onderwijs.
Deel bericht

Kansarme ouders houden peuter thuis door bureaucratie peuterscholen

20.04.18
De bureaucratie rondom peuterscholen is zó groot, dat aanbieders er last van hebben. En, nog erger: ouders lijken erdoor af te haken. Mogelijk vallen hierdoor juist de meest kwetsbare kinderen buiten de boot.
Deel bericht

De eindtoets op het basisonderwijs wordt steeds minder belangrijk

20.04.18
180 duizend leerlingen in het basisonderwijs maken vanaf deze week de eindtoets, maar het belang ervan zakt weg. Hij telt minder mee voor het schooladvies en bovendien kiezen steeds meer scholen voor een alternatieve toets. Nog maar 64 procent van de leerlingen doet wat vroeger de Citotoets heette.
Deel bericht

Koning opent de Koningsspelen in Twello

20.04.18
Basisschoolkinderen in Nederland laten zich vandaag van hun sportiefste kant zien met de jaarlijkse Koningsspelen. Na een gezond ontbijt op school wachten de sportactiviteiten. Koning Willem Alexander is op brede school De Fliert in Twello en opent daar de Koningsspelen officieel.
Deel bericht

Bewegingsvaardigheid basisschoolleerlingen afgenomen

20.04.18
De bewegingsvaardigheid van basisschoolleerlingen is de afgelopen tien jaar afgenomen, zo blijkt uit Peil.Bewegingsonderwijs einde (speciaal) basisonderwijs.
Deel bericht

Kijk hier live de Koningsspelen

20.04.18
Groot feest! Het is vandaag tijd voor de Koningsspelen. De Koningsspelen zijn dit jaar op basisschool de Fliert in Twello. Het Jeugdjournaal is er de hele dag bij en zendt live de Koningsspelen uit. De Koningsspelen beginnen om 08.40.
Deel bericht

'Schooldirecteur moet onderwijs verbeteren, geen wc's ontstoppen'

20.04.18
Schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs moeten minder manager zijn en meer gericht zijn op het verbeteren van onderwijs. Om dat te bereiken moeten er onder meer betere opleidingsmogelijkheden komen.
Deel bericht

AOb-leden blij met inspraak werkverdeling basisonderwijs

20.04.18
Een ruime meerderheid van 84 procent van de leden in het primair onderwijs wil als team afspraken maken over de werkverdeling. Dat blijkt uit de peiling van vorige week. Nee-stemmers maken zich vooral zorgen over hun individuele rechten.
Deel bericht

School voor kwetsbare kinderen stuurt leerlingen naar huis om ruzie

19.04.18
Basisschool De Wilgen in Barendrecht, voor kinderen met een psychische stoornis, stuurde gisteren 105 kinderen naar huis. Door conflicten met de leiding zitten zeventien leerkrachten thuis.
Deel bericht

[EduAd] Kwink, online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL)

19.04.18
Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Kwink uitproberen op school? Vraag een proefabonnement aan en start direct na de meivakantie.
Deel bericht

De eindtoets in negen feiten

19.04.18
Het is de meest besproken en enige verplichte toets op de basisschool: de eindtoets. De komende weken staat deze op het programma voor alle leerlingen van groep 8.
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

18.04.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

18.04.18
Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.
Deel bericht

Ouders en docenten mogen meepraten over aantal leerlingen per klas

18.04.18
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil dat leraren en ouders in het basisonderwijs mogen meepraten over het aantal leerlingen per klas. In de Tweede Kamer zei hij dat hij de wet zo wil aanpassen dat deze groepen adviesrecht krijgen over het beleid van een school over de groepsgrootte.
Deel bericht

Ouders ongerust over Avatar-cursist op scholen in regio: onderzoek ingesteld

18.04.18
Basisscholen in Berg en Dal en Groesbeek laten extern onderzoek doen naar een medewerkster die in privétijd Avatar-cursussen heeft gevolgd. Ouders zijn bang dat ze deze training voor zelfontwikkeling heeft toegepast op leerlingen.
Deel bericht

Een academisch geschoolde leraar is niet beter

18.04.18
Er is nauwelijks kwaliteitsverschil tussen een leraar van de academische pabo en de reguliere pabo als zij allebei in het bezit zijn van een vwo-diploma. De vooropleiding lijkt meer effect te hebben op de kwaliteit van de leraar dan de academische opleiding.
Deel bericht