Bij religieuze verplichtingen hoeft een kind niet naar school

17.05.17
Vijf vragen over afwezigheid bij religieuze feestdagen.
Deel bericht

"Programmeren in de klas heeft positieve effecten"

24.05.17
Er zijn scholen die het aanbieden aan hun leerlingen: programmeren in de klas. "En dat is nog niet eens zo’n slecht idee", aldus hoogleraar Saskia Brand-Gruwel. Er zijn onderzoeken die laten zien dat programmeeronderwijs een positief effect kan hebben op 21e eeuwse vaardigheden, zoals computationa...
Deel bericht

'Onze inspecteurs hebben nooit met 'afvinklijstjes' in de klas gezeten' (interview)

24.05.17
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang wil de ambities in het Nederlandse onderwijs aanwakkeren. ‘Het stimuleren van verbetering krijgt nu de voorkeur boven het waarborgen van de kwaliteit.’
Deel bericht

Edu-Sign: natuuronderwijs met de Bijbel als basis

24.05.17
Hoe betrek je leerlingen intrinsiek bij het natuur- en techniekonderwijs? En hoe geef je dat op een Bijbels verantwoorde manier vorm? Met deze vragen ging onderwijsbureau Edu-Sign in Sliedrecht aan de slag. Hoe maakt de nieuwe methode ”Wondering the World” het verschil?
Deel bericht

Advocaat: groepsleerkracht Salam was niet nalatig bij schoolzwemmen

24.05.17
De groepsleerkracht van het Syrische meisje Salam dat bij het schoolzwemmen is verdronken, is nooit gewezen op de protocollen die voor dat schoolzwemmen gelden. Dat zei haar advocaat Jan Peter van Schaik vandaag tegen de rechter.
Deel bericht

Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

24.05.17
Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur- generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.
Deel bericht

1 op 5 basisschoolleraren ervaart burn-outklachten - klopt dit wel?

23.05.17
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één op de vijf leerkrachten in het basisonderwijs heeft een burn-out of zit ertegenaan.
Deel bericht

Werkstraffen geëist tegen begeleiders verdronken Syrisch meisje

23.05.17
Het Openbaar Ministerie eist 120 uur werkstraf tegen de drie badmeesters en twee leerkrachten die aanwezig waren in het zwembad in Rhenen toen het 9-jarige Syrische meisje Salam verdronk in september 2015. De vijf verdachten kregen allemaal dezelfde eis te horen.
Deel bericht

Nationale Overblijfdag 1 juni 2017

23.05.17
Voor het derde jaar op rij organiseert het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. De eerste donderdag in juni is de dag waarop de ruim 70.000 veelal vrijwillige medewerkers in de TussenSchoolse Opvang (TSO), ofwel overblijven op de basisschool, erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen ten behoeve van zo’n 600.000 overblijvertjes dagelijks.
Deel bericht

MNX 2017: samen bruggen slaan met mediawijsheid

23.05.17
De MNX gaat dit jaar over het slaan van bruggen met mediawijsheid. Waar sta jij? Hoe goed ken je jouw doelgroep eigenlijk, en sta je nog open voor nieuwe inzichten?
Deel bericht

Vechtscheiding? Wat je als school kan (én moet!) doen

23.05.17
Voor kinderen met gescheiden ouders kan het voorjaar een periode zijn met veel pijnlijke momenten. Zo komen ieder jaar kinderen thuis met een vaderdagknutsel, terwijl ze geen contact meer hebben met hun vader. Achtstegroepers zien soms als een berg op tegen de eindmusical. Wat kun je doen om schade ...
Deel bericht

'Vak meester promoten'

23.05.17
Als er nu geen maatregelen getroffen worden zal er over acht jaar een tekort van 10.000 leraren bij de basisschool een feit zijn, met alle desastreuze gevolgen die daaruit voortvloeien, meent Frans Boomer.
Deel bericht

Basisschoolmoord op Jesse Dingemans (8) had te maken met pesten, zegt Juliën C.

23.05.17
Juliën C. (32) is voor het eerst met een nogal bizarre lezing gekomen over de dood van Jesse Dingemans (8). Juliën C. heeft in de tbs-kliniek verteld dat zijn stiefbroertje werd gepest op school door onder meer Jesse.
Deel bericht

Leraar kampt met imagoprobleem: aanzien in 10 jaar fors gedaald

23.05.17
Het beroep heeft de afgelopen jaren fors aan waardering ingeboet. Dat geldt zowel voor leraren in het basisonderwijs als voor docenten in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

Spinner zorgt voor onrust op scholen: 'Ik zit niet op te letten tijdens de les'

22.05.17
Het is een enorme rage: de fidget spinner. De spinner is twintig jaar geleden bedacht in Amerika. Eigenlijk om kinderen met autisme en ADHD zich beter te laten concentreren en rustig te laten worden. Maar sinds een aantal weken is het een speeltje geworden voor kinderen. En dat zorgt voor een hoop irritatie in de klaslokalen.
Deel bericht

Drietalige scholen goed voor beheersing Nederlandse taal

22.05.17
Nieuw onderzoek naar de meerwaarde van drietalig basisonderwijs, met duidelijk meer aandacht voor Fries en Engels, heeft opnieuw positieve effecten op de beheersing van het Nederlands aangetoond.
Deel bericht

De combinatie van politieke ‘waardering’ en werkdruk is uitgewerkt

22.05.17
Dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, behoeft inmiddels geen discussie meer. Al jaren geven docenten op allerlei verschillende manieren aan dat het water hen aan de lippen staat. Over oplossingen wordt ook al heel lang gesproken. Wat kunnen we in het onderwijs nu toch doen aan die enorme werkdru...
Deel bericht

[EduAd] Afscheidscadeau groep 8: mijn schooltijd

22.05.17
Een persoonlijk cadeau voor elke leerling van groep 8? Geef 'mijn schooltijd': een prachtig aandenken met wereldnieuws en persoonlijke foto’s en teksten van klasgenoten. 8 jaar basisschooltijd in 1 leuk en gepersonaliseerd boek.
Deel bericht

Begeleiders voor de rechter na fatale zwemles van Syrisch meisje van 9

22.05.17
Kunnen drie zwembadmedewerkers en twee basisschoolleerkrachten verantwoordelijk worden gehouden voor de verdrinking van een meisje tijdens het schoolzwemmen? Vandaag begint in Utrecht een rechtszaak die een antwoord moet geven op deze vraag.
Deel bericht

Basisschoolleerkrachten zijn boos: 'Als er niets gebeurt, is een staking onafwendbaar'

22.05.17
Het basisonderwijs windt zich op over staatssecretaris Dekker die laconiek blijft bij een dreigend tekort aan leraren. Die voelen zich onderbetaald, en willen actie. Roerganger Jan van de Ven: 'Ons vak is uitgehold.'
Deel bericht

Onderwijzers geloven niet meer in politieke beloftes

20.05.17
Leraren in het basisonderwijs hebben geen vertrouwen meer in demissionair staatssecretaris Dekker (VVD). Volgens de onderwijzers neemt hij hun problemen niet serieus en pakt hij die niet echt aan, onder meer omdat hij denkt het lerarentekort op te lossen door oud-leraren te verleiden om weer voor de klas te gaan staan.
Deel bericht