Een basisschoolmethode voor slimmeriken

19.05.17
Hoogbegaafde leerlingen hebben vaak iets anders nodig dan de basisschool hun aanbiedt. Niet de uitdaging, maar het kind moet centraal staan, vindt het echtpaar Bongiovanni uit Elst (Utr.) van expertisecentrum AntrAciet. Het centrum ontwikkelde een methode voor deze doelgroep. „Het was een monsterklus.”
Deel bericht

Scholen steken voor onderwijs bedoelde miljoenen in de kachel

24.06.17
Basis- en middelbare scholen verkwisten miljoenen euro’s aan energiekosten. Verwarmingen staan in schoolvakanties aan, lichten blijven branden en scholen merken niet op dat netbeheerders te hoge facturen sturen.
Deel bericht

Waarom juf Nanouk, juf Roos en meester Mitch gaan staken

24.06.17
Ouders met schoolgaande kinderen weten het ongetwijfeld: dinsdag wordt er gestaakt door leraren. Veel basisscholen openen de deuren die ochtend een uur later, omdat de meesters en juffen actie voeren. Zo ook Roos Mathijssen, Nanouk Teensma en Mitch Kremers.
Deel bericht

Steve JobsSchool in Enschede wél een succes: ‘Varen onze eigen koers’

24.06.17
Het Steve Jobsonderwijs is lang niet overal succesvol, maar in Enschede slaat het concept wel aan. Ruim twee jaar geleden werd basisschool De Lipper omgetoverd tot openbare Steve JobsSchool De Uitvinding. Directeur Niels Anderson staat nog altijd achter de formule.
Deel bericht

Europese onderscheidingen voor Podium

24.06.17
Gisteren viel Podium Bureau voor Educatieve Communicatie uit Utrecht in de prijzen bij de uitreiking van de jaarlijkse Comenius EduMedia Awards in Berlijn. Podium ontving een Comenius Medaille voor de TOOL onderzoekendlerenapp.nl en een Comenius Siegel voor de 360graden VR Tour Woudagemaal.
Deel bericht

Vakbonden kondigen collectieve actie op 27 juni aan

24.06.17
De PO-Raad heeft een formele aankondiging van de collectieve actie ontvangen van de onderwijsvakbonden AOb, CNV onderwijs, AVS, FvOv en FNV.
Deel bericht

Eerst een biologietoets en daarna moet de 15-jarige Mick naar de rechter

24.06.17
Hij is net 15 jaar en bereidt zich op dit moment voor op zijn laatste toetsen voor de zomervakantie. Maar behalve een toets biologie heeft hij morgen ook een andere afspraak: bij de rechtbank in Assen.
Deel bericht

Brabantse school fraudeerde mogelijk met leerlingenaantal

23.06.17
Schoolbestuur 't Nut in Geldrop heeft mogelijk gefraudeerd met de leerlingenaantallen. Dat stellen de lokale fracties van D66 en GroenLinks in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
Deel bericht

Turkije schrapt 'controversiële en ingewikkelde' evolutieleer op scholen

23.06.17
Turkije heeft op scholen door het hele land de evolutieleer uit lesprogramma's geschrapt. Volgens de Turkse onderwijsbond is de theorie van Darwin betwistbaar, controversieel en te ingewikkeld voor leerlingen.
Deel bericht

Boetes dreigen voor bedrijven en organisaties die laks omgaan met nieuwe privacywet

23.06.17
Veel Nederlandse bedrijven en organisaties lopen vanaf volgend jaar kans op hoge boetes, omdat ze nog niet klaar zijn voor een nieuwe Europese privacywet. Uit onderzoek van consultancybureau PwC onder 350 bedrijven blijkt dat ruim de helft van de bedrijven nog niet serieus begonnen is met de voorbereidingen.
Deel bericht

Juf Ciske (64) durft haar vak niet meer aan te raden: 'Met deze werkdruk is het niet te doen'

23.06.17
Juf Ciske Ligeon (64) is één brok ervaring. Ze staat al bijna haar hele carrière voor de klas. Nog een paar maanden en dan gaat ze met pensioen. Daar ziet ze stiekem wel naar uit. Want het onderwijs is leuk, maar vooral heel zwaar geworden.
Deel bericht

Nieuwe internationale school in Amstelveen

23.06.17
De Indiase keten van internationale scholen Amity opent in september een vestiging in Amstelveen.
Deel bericht

Nieuwe trend: afscheidsfilm groep 8

23.06.17
De zomer is begonnen. Veel basisscholen maken zich op voor de vakantie en zijn druk bezig met de afronding van het schooljaar. Een belangrijk onderdeel daarvan is het afscheid van groep 8. De laatste jaren kiezen steeds meer scholen voor een film in plaats van een musical.
Deel bericht

De Meander uit Assendelft is kampioen schoolvoetbal

23.06.17
De jongens uit groep 7 en 8 van De Meander uit Assendelft zijn Nederlands kampioen schoolvoetbal geworden. In de finale op de KNVB Campus wonnen zij met 2-0 van de Johan Friso-school uit Dordrecht.
Deel bericht

Unesco: Te veel kinderen en jongeren gaan niet naar school

23.06.17
https://www.trouw.nl/home/unesco-te-veel-kinderen-en-jongeren-gaan-niet-naar-school~a21839de/
Deel bericht

Veroordeling badmeesters zet scholen en zwembaden op scherp

23.06.17
De veroordeling van drie badmeesters in de verdrinkingszaak van een negenjarig meisje tijdens het schoolzwemmen, heeft scholen en zwembaden op scherp gezet. Afspraken en regels worden opnieuw tegen het licht gehouden.
Deel bericht

Basisonderwijs is één groot Walibi-pretpark voor commerciële organisaties (opinie)

23.06.17
De 'professionalisering' van het basisonderwijs wordt vooral op gang gebracht door de basisscholen af te rekenen op een Eindtoets Primair Onderwijs. Die afrekening is in strijd met de opdracht van Passend Onderwijs.
Deel bericht

Hoog tijd voor einde salarisverschil po en vo

22.06.17
Waar komt het loonverschil tussen basis- en voortgezet onderwijs vandaan? Vaak wordt gewezen op de vervrouwelijking van het primair onderwijs, waar inmiddels 83 procent juffen voor de klas staan en nog maar 17 procent mannen. Maar aan die feminisering ligt het niet. Het is historisch gegroeid, en het wordt hoog tijd om er een einde aan te maken.
Deel bericht

Straf voor badmeesters om verdrinking Syrisch meisje Rhenen

22.06.17
Drie zwembadmedewerkers zijn veroordeeld tot 60 uur werkstraf, omdat ze schuld hebben aan de verdrinking van een meisje tijdens het schoolzwemmen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmiddag bepaald.
Deel bericht

Misbruik op school slaat in als 'n bom

22.06.17
Een voormalige leerkracht van de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad (GSR) in Rotterdam wordt ervan verdacht met twee leerlingen ontucht te hebben gepleegd. Het feit dat bij hem ook kinderporno is gevonden, is bij collega's en de schoolleiding ingeslagen als een bom. Ze zijn verbijsterd.
Deel bericht

Pabo's: tussen kwaliteit en kwantiteit

22.06.17
Wie docent in het basisonderwijs wil worden heeft keuze uit verschillende routes in zowel het hbo als het wo. Met het huidige lerarentekort lijkt elke weg naar Rome een welkome toevoeging, maar hoe complementair zijn die verschillende routes eigenlijk?
Deel bericht