'Muziek met vluchtelingenkinderen' wint Onderwijsprijs

18.06.17
Muziek helpt getraumatiseerde vluchtelingenkinderen. Ze worden er blijer van, mits ze het in een vertrouwelijke situatie beleven. Vwo-scholier Avigal Wildschut deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van muziek op de emoties van vluchtelingenkinderen. De jury beloont haar werk met de KNAW Onderwijsprijs 2017 Cultuur & Maatschappij.
Deel bericht

Hoog tijd voor einde salarisverschil po en vo

22.06.17
Waar komt het loonverschil tussen basis- en voortgezet onderwijs vandaan? Vaak wordt gewezen op de vervrouwelijking van het primair onderwijs, waar inmiddels 83 procent juffen voor de klas staan en nog maar 17 procent mannen. Maar aan die feminisering ligt het niet. Het is historisch gegroeid, en het wordt hoog tijd om er een einde aan te maken.
Deel bericht

Straf voor badmeesters om verdrinking Syrisch meisje Rhenen

22.06.17
Drie zwembadmedewerkers zijn veroordeeld tot 60 uur werkstraf, omdat ze schuld hebben aan de verdrinking van een meisje tijdens het schoolzwemmen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmiddag bepaald.
Deel bericht

Misbruik op school slaat in als 'n bom

22.06.17
Een voormalige leerkracht van de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad (GSR) in Rotterdam wordt ervan verdacht met twee leerlingen ontucht te hebben gepleegd. Het feit dat bij hem ook kinderporno is gevonden, is bij collega's en de schoolleiding ingeslagen als een bom. Ze zijn verbijsterd.
Deel bericht

Pabo's: tussen kwaliteit en kwantiteit

22.06.17
Wie docent in het basisonderwijs wil worden heeft keuze uit verschillende routes in zowel het hbo als het wo. Met het huidige lerarentekort lijkt elke weg naar Rome een welkome toevoeging, maar hoe complementair zijn die verschillende routes eigenlijk?
Deel bericht

Zonder diploma voor de klas: 'De school is blij, studenten krijgen een onvoldoende'

22.06.17
Het lerarentekort in de stad loop zo op, dat basisscholen studenten zonder diploma alleen voor de klas zetten. Gevaarlijk, vinden de opleidingen.
Deel bericht

Google leert 'toekomstig' personeel programmeren op basisscholen

22.06.17
Op dit moment kiezen twee van de tien jongeren voor een bèta-opleiding, en dat is op termijn niet goed voor Google, denkt het bedrijf. De Amerikaanse techreus investeert daarom in basisscholen om het aantal jongeren dat een bèta-opleiding gaat volgen te verhogen. Inmiddels krijgen twintig basisscholen in de provincie Groningen programmeerles.
Deel bericht

Het weinige wat we weten over effectief kleuteronderwijs is best schokkend

22.06.17
Een globale benadering op kleuteronderwijs dat een breed gamma aan leerdoelen vooropstelt en actief leren vanuit het kind propageert, lijkt de verschillen tussen SES-kinderen en andere kinderen eerder te vergroten dan te verkleinen.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen 2017 uitgereikt

22.06.17
De Griffeljury heeft gisteren op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit.
Deel bericht

Onderzoek: 'Schoolactiviteiten staan onder druk'

22.06.17
Vandaag spreekt de rechter zich uit of twee basisschoolleraren iets te verwijten valt na de verdrinkingsdood van een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen. De rechtszaak zorgt voor veel onrust op basisscholen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met CNV Onderwijs onder 1800 leraren.
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Bureaucratie passend onderwijs tijdrovend maar nuttig

21.06.17
Scholen ervaren ook na twee jaar passend onderwijs nog betrekkelijk veel bureaucratie bij het uitvoeren van hun taken voor passend onderwijs. Dat blijkt uit een vervolgmeting, waarvan de resultaten in het rapport Passend onderwijs bureaucratisch? staan.
Deel bericht

Basisscholen stellen politiek ultimatum voor hogere lonen leraren

21.06.17
Politieke partijen moeten vóór vrijdag laten weten of ze de komende kabinetsperiode structureel geld willen steken in het basisonderwijs. Ook moeten de partijen die dit toezeggen, garanderen dat dit standpunt terechtkomt in het regeerakkoord.
Deel bericht

Onderwijs onder druk door Kunstmatige Intelligentie en Big Data

21.06.17
Volgens experts is de toekomst op IT-gebied gericht op kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Kinderen van nu moeten anders gevormd worden als professional van de toekomst. Harvard Business Review onderzocht welke onderwijsherzieningen in Amerika plaats moeten vinden.
Deel bericht

Poolse school leert kinderen taal en cultuur moederland

21.06.17
Aandachtig turen tien Nederlands-Poolse kinderen op hun stencil met vrolijke dierenillustraties, luisterend naar de Poolse klanken van juffrouw Kasia. Krowa, zegt ze.
Deel bericht

VVN en KPN komen met fietsslot dat appen op de fiets onmogelijk maakt

21.06.17
Veilig Verkeer Nederland en KPN brengen eind dit jaar een speciaal fietsslot op de markt, dat voorkomt dat jongeren kunnen appen op de fiets.
Deel bericht

PO-Raad: ‘Bij ambitieuze doelstellingen hoort een passend budget’

21.06.17
Om de hoge verwachtingen en eisen die aan het primair onderwijs worden gesteld waar te kunnen maken, is het van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar welke bekostiging hiervoor nodig is. Die oproep doet de PO-Raad in een brief aan de Tweede Kamer, die op woensdag 21 juni debatteert over het Jaar...
Deel bericht

Programma manifestatie 27 juni is bekend

20.06.17
Dinsdagmiddag 27 juni overhandigt het PO-front de petitie aan de politiek in Den Haag. Op de website van PO-front staat het globale programma. Op die pagina kunt u ook doorgeven met hoeveel mensen uw school/scholen wordt vertegenwoordigd tijdens de manifestatie. 
Deel bericht

Kwart miljoen mensen ondertekenen petitie voor beter onderwijs

20.06.17
Een kwart miljoen mensen heeft de petitie van 'PO in actie' ondertekend. Een 'schrikbarend hoog aantal', vindt mede-organisator en meester Jan van de Ven. ,,We merken dat de werkdruk van leraren veel mensen aan het hart gaat.''
Deel bericht

Jongen springt uit bootje wildwaterbaan vanwege spel 'de vloer is lava'

20.06.17
Attractiepark Walibi heeft een jongen een parkverbod opgelegd nadat hij tijdens een spelletje 'de vloer is lava' uit het bootje van de wildwaterbaan is gesprongen.
Deel bericht

„Laat kleuter weer spelen”

20.06.17
Een dolenthousiaste, creatieve, ‘ouderwetse’ kleuterjuf is ze. Petra van Ginkel-van Garderen (52) uit Goes was sinds haar afstuderen op de opleiding tot kleuterleidster (OK) in 1983 jarenlang kleuterjuf.
Deel bericht