Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug bij kinderen

08.08.17
Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.
Deel bericht
(advertentie)

Leraren in Spanje vinden ludieke manier om frustraties over werkdruk te uiten

21.03.18
Leraren in het Spaanse basis- en voortgezet onderwijs hebben een ludieke manier gevonden om hun frustraties over de hoge werkdruk die ze ervaren te uiten. Via de hashtag #CuadrosDocentes plaatsen ze schilderijen die hun situatie representeren.
Deel bericht

Babygehoor belangrijk bij ontwikkelen taalachterstand

21.03.18
Een baby past zich in het eerste levensjaar aan aan de taal die hij om zich heen hoort. Daardoor kan een taalachterstand ontstaan, die niet zo makkelijk is op te lossen, stelt hoogleraar Engelse taalkunde Janet Grijzenhout.
Deel bericht

Wandelen voor water

20.03.18
Leren over het belang van veilig drinkwater én kinderen in ontwikkelingslanden helpen? Doe dan mee aan Wandelen voor Water. Elke school wordt ondersteund door een partner van Wandelen voor Water. Scholen bepalen zelf de beste wandeldatum (maart t/m juni).
Deel bericht

Voorschoolse educatie geven mag zonder diploma

20.03.18
Een pedagogisch medewerker mag toch zonder diploma op een groep met voorschoolse educatie werken. Voorwaarde daarvoor is dat zij een opleiding voor voorschoolse educatie volgt. Dat schrijft minister Arie Slob van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Subsidie (hoog)begaafdheid vanaf dit jaar beschikbaar

20.03.18
Minister Slob zal dit jaar een subsidieregeling publiceren om het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen een impuls te geven. Met deze subsidie wil hij de voorlopers op dit gebied belonen en de achterblijvers stimuleren, zo schrijft de minister.
Deel bericht

Veel ongelijkheid in het onderwijs: 'Het is echt vijf voor twaalf'

20.03.18
Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs. Ze belanden vaker op het vmbo en doen het daardoor minder goed op de arbeidsmarkt dan kinderen zonder migratieachtergrond. Nederland scoort op dit gebied net zo slecht als bijvoorbeeld België en Duitsland, maar slechter dan Zweden of Groot-Brittannië.
Deel bericht

Yustin (11) vindt schatkist: voorbijganger pakt 'm af

20.03.18
Flink schrikken voor Yustin van 11. Met zijn nieuwe metaaldetector vond hij een kistje. Maar nog voor hij ermee naar huis kon gaan, kwam een onbekende man langsgereden. Die pakte met een smoes het kistje van Yustin af.
Deel bericht

Lerarenbeurs is een hordeloop

20.03.18
De lerarenbeurs, die dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, blijft populair. Toch gaat het budget voor docenten die naast hun baan een studie willen volgen niet op. Gebrek aan studie-uren en vervanging maken van het afstuderen een hordeloop.
Deel bericht

Wettelijke grondslag diagnostische toets van de baan

20.03.18
Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bisschop (SGP) en Rog (CDA) is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de wettelijke bevoegdheid om een diagnostische toets te kunnen verplichten is geschrapt.
Deel bericht

Opinie | Onderwijs ‘verzuipt’ in wet- en regelgeving

20.03.18
Het onderwijs dreigt zonder een duidelijke achterliggende maatschappelijke visie een stuurloos en zinkend schip te worden.
Deel bericht

Kamervragen over doorbetalen stakende leraren

20.03.18
De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht van VOS/ABB dat het ministerie van OCW geen standpunt meer inneemt over het wel of niet doorbetalen van stakende leraren.
Deel bericht

Lerarentekort in Rotterdam valt lager uit

20.03.18
Het verwachte lerarentekort in Rotterdam valt lager uit dan de gemeente eerder had berekend. Toch ziet wethouder Sven de Langen geen reden tot juichen. "De situatie blijft ernstig", schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Deel bericht

Geldropse school weer open: bestuurder en RvT opgestapt

20.03.18
De Raad van Toezicht van de drie Geldropse Nuts-basisscholen stapt op. Ook de vorige week benoemde interim crisis-bestuurder Mieke van den Broek vertrekt per direct. De Nutsscholen gaan dinsdag weer open.
Deel bericht

Week van de Hoop

20.03.18
Ruim 30.000 leerlingen van meer dan 150 scholen in heel Nederland nemen deel aan de Week van de Hoop van 19 t/m 25 maart 2018. De Week van de Hoop dit jaar in het teken van hoop delen. Leerlingen gaan zelf actief aan de slag om hoop te delen in en om hun eigen school.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

Dreigende taal van schoolbestuur Geldrop: ontslag voor leraren als werk niet wordt hervat

19.03.18
De leraren van drie basisscholen in Geldrop die zich maandag massaal ziek hebben gemeld, riskeren ontslag als ze het werk niet hervatten. Interim-voorzitter van scholenstichting 't Nut Mieke van den Broek-Hanskamp heeft dat maandag geschreven in een bericht aan de medewerkers.
Deel bericht

Lessen over diversiteit in de Week van de Lentekriebels

19.03.18
In de Week van de Lentekriebels, van 19 t/m 23 maart 2018, doen basisscholen in heel Nederland mee aan een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.  Het thema van deze 13e editie is ‘Anders?!'. Hierbij wordt diversiteit in allerlei vormen belicht: seksuele voorkeur, gender, cultu...
Deel bericht

Chaos Geldropse basisscholen compleet: woeste leerkrachten leggen massaal werk neer

19.03.18
De crisis op de Geldropse basisscholen De Regenboog, De Beneden Beekloop en de Ganzebloem is compleet. Bijna alle leerkrachten van de zogeheten Nutsscholen hebben zich zondagavond collectief ziek gemeld.
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

19.03.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

Ruzie Geldropse basisscholen loopt helemaal uit de hand: nu ook interim-directeuren weggestuurd

19.03.18
Het conflict op de Geldropse Nutsscholen is helemaal uit de hand gelopen. Nu zijn ook twee interim-schooldirecteuren weggestuurd door de nieuwe crisis-bestuurder. Eerder deze zondag eisten de leerkrachten van de school al het vertrek van hun Raad van Toezicht.
Deel bericht