Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug bij kinderen

08.08.17
Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.
Deel bericht

Doodsbedreigingen en scheldpartijen door 'napratende' islamitische kleuters in Vlaanderen

23.08.17
Een rapport over een Vlaamse school waar islamitische kleuters radicale uitspraken deden, zorgt voor veel ophef in België. De kleuters citeerden koranverzen tijdens de pauze, noemden klasgenootjes 'varkens', en een meisje weigerde een jongen een hand te geven. Een kind uitte zelfs doodsbedreigingen.
Deel bericht

Kind aan de smartphone? Zes tips om daar als ouder mee om te gaan

22.08.17
Prille pubers zijn (nog) niet in staat om weerstand te bieden aan de eindeloze mogelijkheden die zo'n zalige smartphone biedt, zeggen deskundigen. Kind aan de smartphone? Maak meteen afspraken over het gebruik. En wees een moreel kompas. Zes tips voor ouders van kinderen met een smartphone.
Deel bericht

Akkoord over lerarensalarissen nabij

22.08.17
Het salaris van basisschoolleraren gaat komend jaar waarschijnlijk toch omhoog. De VVD is nu bereid om er een deal over te sluiten met de formatiepartijen. Daarmee lijkt een kabinetscrisis afgewend.
Deel bericht

Kinderboek leert kleintjes wat te doen bij een terreuraanslag

22.08.17
Britse basisscholen bereiden kinderen voor op een terreuraanslag aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek Moggy's Coming. Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Een bijzondere aanvulling is dat de jonge leerlingen ook geleerd wordt om gewonden te behandelen.
Deel bericht

Radicalisering van kleuters: 'Niet meteen het ergste denken'

22.08.17
Verontrustend gedrag bij kleuters op een Belgische basisschool. Kinderen zouden elkaar 'ongelovigen' en 'varkens' noemen en "met de vinger aan de keel bewegingen maken". Het is gedrag dat eerder past bij extremistische moslim-fundamentalisten.
Deel bericht

Ouders uit noodzaak hulpje van overbelaste juf

21.08.17
Wie kan luizen pluizen, helpen met knutselen, het schoolplein opknappen? Met de start van het schooljaar druppelen de klusverzoekjes van school weer binnen.
Deel bericht

Ook Nederlandse kleuter heeft extreme ideeën

21.08.17
Enkele kleuters van een Belgische basisschool zouden onder invloed staan van een extremistische stroming binnen de islam. Daarover uiten leraren van de school in een intern document hun zorgen. Volgens pedagoog Mirte Loeffens speelt het probleem ook in Nederland.
Deel bericht

Hoe lossen we het lerarentekort op?

21.08.17
De scholen in de regio midden beginnen vandaag weer, en uit een rondgang van de NOS blijkt dat veel scholen moeite hebben gehad om genoeg docenten te vinden. Een groot docententekort dreigt en dat kan volgens het ministerie van Onderwijs oplopen tot tienduizend in 2025.
Deel bericht

Katholiek Onderwijs Vlaanderen: “Geradicaliseerde kleuters bestaan niet”

21.08.17
Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft geen aanwijzingen dat het probleem met “geradicaliseerde” kinderen in een kleuterschool in Ronse breder verspreid zou zijn. Dat zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. Bovendien “bestaan geradicaliseerde kleuters niet”, zegt ze.
Deel bericht

Protestactie: islamitische school Er-Risèlèh met kettingslot gesloten

21.08.17
De scholen zijn begonnen, maar dat verliep niet op iedere school even vlekkeloos. De leerkrachten van de islamistische basisschool Er-Risèlèh in leiden konden hun leerlingen niet fatsoenlijk verwelkomen omdat de hekken met kettingsloten waren vergrendeld.
Deel bericht

Valt dit recordkabinet alsnog? VVD en PvdA worstelen met onderwijsbegroting

21.08.17
De VVD en PvdA zeggen allebei te willen voorkomen dat het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog op de valreep alsnog ten val komt, maar onduidelijk blijft hoe ze het conflict over hun laatste begroting gaan oplossen. Vicepremier Lodewijk Asscher eist dat er extra geld komt voor onderwijzers en lagere inkomens; de VVD ...
Deel bericht

Scholen weer van start, met op de valreep genoeg leraren

21.08.17
De basisscholen in regio Midden beginnen vandaag weer. Vlak voor de vakantie stonden directeuren voor een uitdaging: de formatie van volgend schooljaar. Het was kunst- en vliegwerk, al is het de meeste scholen wel gelukt om genoeg docenten te vinden voor elke klas.
Deel bericht

Fleur krijgt dit schooljaar thuisonderwijs: 'Het is soms best eenzaam'

21.08.17
Kinderen in het midden van het land gaan vandaag voor het eerst weer naar school, Fleur (13) niet. Zij krijgt thuisonderwijs. Nooit te laat voor de schoolbel, maar ook niet gezellig kletsen met leeftijdsgenootjes in de pauze. Fleur gaat al een jaar niet naar school. Niet omdat ze dat wil, maar omdat het niet anders kan.
Deel bericht

'Wereldwijd miljoenen kinderen meer naar bassischool'

21.08.17
Met de campagne Ieder kind naar school begint Unicef maandag een offensief om alle kinderen in de wereld de kans te geven basisonderwijs te volgen. Uit nieuwe cijfers blijkt dat vergeleken met tien jaar geleden 56 miljoen kinderen meer basisonderwijs volgen.
Deel bericht

Zelfs radicalisering bij kleuters, leraren slaan alarm

21.08.17
Leraren van een basisschool in het Belgische Ronse slaan alarm omdat zelfs kleuters er al onder invloed lijken van een extremistische stroming binnen de islam. Dat staat in een intern document. ,,Ze noemen andere kinderen 'varkens' en 'ongelovigen'. Met de vinger over de keel maken ze moordbewegingen."
Deel bericht

Is kennis niet een beetje achterhaald?

20.08.17
Waarom zouden jongeren überhaupt nog naar school moeten, nu je alles wat je wilt weten op Wikipedia en op YouTube kunt vinden? Docenten, maar ook filosofen ontkomen niet aan de vraag waar de toegevoegde waarde van de klas ligt in de 21ste eeuw.
Deel bericht

Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Tips voor veilig naar school fietsen

19.08.17
Na de zomervakantie gaan veel kinderen voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school. Dat is even wennen, voor de kinderen én voor andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn. Echter wat een kind “kan” in het verkeer is erg afhankelijk van zijn leeftijd.
Deel bericht

Feit of fictie: Helft scholen houdt nog verkeersexamen

19.08.17
Nog maar de helft van de basisscholen in de vijfendertig grotere gemeenten in Nederland organiseert jaarlijks het verkeersexamen. Deze ervaring deelde Hugo van der Steenhoven, adviseur duurzame mobiliteit, vanochtend in Trouw. In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert deze uitspraak.
Deel bericht

Dijsselbloem: extra salaris basisschoolleraar is te regelen

18.08.17
PvdA-minister Dijsselbloem is ervan overtuigd dat er extra geld komt voor de verhoging van de salarissen van basisschoolleraren. "Meer geld voor lerarensalarissen is echt te doen. We gaan daar gewoon over praten en we gaan het oplossen", zei de minister van Financiën op zijn eerste werkdag na de zomervakantie.
Deel bericht