Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug bij kinderen

08.08.17
Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.
Deel bericht
(advertentie)

Informatie Passend onderwijs naar rijksoverheid.nl

17.07.18
De informatie over Passend onderwijs die op de website passendonderwijs.nl staat, verhuist vanaf 1 augustus naar rijksoverheid.nl. De praktijkvoorbeelden en veelgestelde vragen zijn dan op de website steunpuntpassendonderwijs-povo.nl van de PO- en VO-raad te vinden. De overige informatie over Passend onderwijs is te raadplegen op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs
Deel bericht

Amsterdam: Komend schooljaar twintig keer meer zij-instromers voor de klas

17.07.18
Het aantal zij-instromers in het onderwijs neemt komend schooljaar explosief toe. Vergeleken met vorig jaar is de instroom dit jaar met tweeduizend procent gestegen, van vijf naar honderd. Dat blijkt uit een brief van onderwijswethouder Moorman (PvdA), waarin ze toelicht welke maatregelen er tot nu toe zijn doorgevoerd en hoe het lerarentekort in de stad zich als gevolg daarvan ontwikkelt.
Deel bericht

Denktank en taskforce moeten lerarentekort aanpakken

17.07.18
De gemeente A'dam neemt weer extra maatregelen om het lerarentekort aan te pakken. Wethouder onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) wil een denktank en taskforce in het leven roepen om het tekort van zeker 300 juffen en meesters en 70 docenten op de middelbare scholen in de stad aan te pakken.
Deel bericht

Scholen en leveranciers: samenwerken aan nog betere leerlingvolgsystemen

16.07.18
Hoe kom je tot een leerlingvolgsysteem dat het maatwerk in de klas nog beter ondersteunt? En hoe organiseer je dat als school(bestuur) samen met je productleverancier? Om dit te verkennen, onderzochten de PO-Raad, Kennisnet en het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vier gebruikersgroepen van verschillende leerlingvolgsystemen.
Deel bericht

Meer dan 100 Afghaanse scholen gesloten na dreigementen taliban

16.07.18
De leerlingen van 103 scholen in de centraal gelegen Afghaanse provincie Logar moesten zaterdag noodgedwongen thuisblijven. Hun scholen bleven gesloten omdat hun leerkrachten bedreigingen kregen van de taliban.In heel Afghanistan kunnen minstens 3,7 miljoen kinderen van 7 tot 17 jaar niet naar school gaan,aldus Unicef.
Deel bericht

Maatwerk door samenwerking regulier en speciaal basisonderwijs

16.07.18
De Talentencampus Venlo biedt een breed spectrum aan onderwijs: basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. Door intensief samen te werken kan maatwerk aan leerlingen worden aangeboden: een leerling die zijn stamgroep in het basisonderwijs heeft, kan voor een bepaald vak onderwijs krijgen in speciaal of speciaal basisonderwijs én omgekeerd
Deel bericht

Latifah over pesten, kinderen en Famke Louise

16.07.18
Malou ging met jullie vragen langs bij Latifah. In het interview vertelt ze onder andere over pesten, 264 pruiken en over Famke Louise. Verder vertelt ze waarom ze af en toe sorry zegt tegen ouders en hoeveel kinderen ze wil.
Deel bericht

Hoe veranderen sterke werkwoorden?

15.07.18
“Zeg je het woei of het waaide? En hij joeg of hij jaagde? In het Nederlands is een sterke tendens om sterke of onregelmatige werkwoorden zwak of regelmatig te maken. Dat komt doordat regelmatige werkwoorden vaker voorkomen.
Deel bericht

'Laat je kind ook tijdens de vakantie veel lezen'

15.07.18
Kinderen die tijdens de zomervakantie geen boeken lezen kunnen wel twee leesniveaus terugzakken. Daarom roept de stichting Kinderzwerfboek op om vooral tijdens de zomervakantie boeken te lezen.
Deel bericht

Scholen moeten toe naar een meertalige aanpak

15.07.18
De manier waarop scholen omgaan met leerlingen met een migratieachtergrond, verschilt enorm binnen Europa. De universiteiten van Helsinki, Gent en Utrecht pleitten tijdens een congres in Rotterdam voor een meertalig perspectief waarbij docenten meer gebruikmaken van de taaldiversiteit in de klas.
Deel bericht

Afscheidsfilm in plaats van musical: minder zenuwen voor leerlingen basisschool Dalen

14.07.18
De traditionele afscheidsmusical is bijna niet weg te denken uit de basisschool. Maar komt wel steeds vaker in een nieuw jasje: de musicalfilm. De 51 leerlingen uit de twee groepen 8 in Dalen schitteren komende dinsdag in de film Groep 8 en de Verdwenen Sterren. Zelf een film maken sluit beter aan bij hun belevingswereld.
Deel bericht

Inspiratieprijs Gezonde School 2018

14.07.18
Welke Gouden Tip heeft jouw school om te werken aan een gezonde leefstijl? Deel het beste idee van jouw school en inspireer daarmee andere scholen. Wie weet wint jouw school de Inspiratieprijs 2018. Alle basisscholen, middelbare scholen en mbo-scholen mogen meedoen. De Inspiratieprijs Gezonde School wordt uitgereikt tijdens het congres Gezonde School op 30 oktober.
Deel bericht

Regionale samenwerking voor erfgoededucatie

14.07.18
Om erfgoededucatie in de regio Lochem en Zutphen in het basisonderwijs te stimuleren gaan de gemeenten Lochem en Zutphen en de Muzehof Centrum voor Kunsten samenwerken. De bedoeling is dat de lokale erfgoedpartijen kwalitatief goede lessen ontwikkelen voor het basisonderwijs. Lessen die letterlijk dicht bij de leerlingen staan.
Deel bericht

Alle kinderen regulier naar school

14.07.18
Inwonersbelangen maakt zich zorgen over thuiszitters en het ontbreken van passend onderwijs in de gemeente Woerden en vroeg het college van B&W vorige maand om onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot het oprichten van eigen scholen voor (Voortgezet) SO, te zorgen voor inclusie van speciale onderwijsklassen op reguliere scholen en nieuw beleid op dit gebied te ontwikkelen.
Deel bericht

Je zal maar net vakantie hebben en nu alweer naar school moeten...

14.07.18
De zomervakantie is pas net begonnen, maar in Vlissingen gaat een groep kinderen alweer naar school. De komende drie weken storten ze zich op taal, rekenen en begrijpend lezen. Dat doen ze op de zomerschool Er is één ding waar de kinderen het over eens zijn: zomerschool is leuker dan gewone school. Dat komt doordat de kinderen juist ook veel op stap gaan.
Deel bericht

Bejaarde buren uitgenodigd voor afscheidsmusical De Wiekslag

14.07.18
Drachten - De afgelopen weken hebben de kinderen van groep 8 van jenaplanschool de Wiekslag keihard geoefend voor hun afscheidsmusical. ’s Avonds werden de buren van het naastgelegen zorgcentrum de Wiken uitgenodigd. Onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers erbij, mochten zij genieten van alle talenten van de kinderen. Het werd een heel gezellige avond.
Deel bericht

School maakt gezichten leerlingen zwart op foto: 'Privacy staat voorop'

13.07.18
Jan Kruitbosch kan het nog steeds niet geloven toen één van zijn pleegkinderen thuiskwam met een doos vol werkjes en schoolfoto's van de basisschool. Om privacyredenen had de school de gezichten van alle medeleerlingen zwart gemaakt, zodat ze onherkenbaar waren.
Deel bericht

Scholen creatief aan de slag met extra geld uit Den Haag

13.07.18
Om de werkdruk te verlagen hebben de scholen vanuit Den Haag 155 euro per leerling gekregen. Die kunnen ze vrij besteden.Zo heeft de Emmaschool in Assen een leerkracht vrijgemaakt voor festiviteiten en bijzondere activiteiten. In Wapse heeft men extra geïnvesteerd in digitale leermiddelen. Een kind dat kan leren met een Ipad vraagt ook minder tijd van de leraar.
Deel bericht

Vuurwerk-voorlichting op álle Haagse scholen

13.07.18
Het stadsbestuur gaat alle Haagse basisscholen verzoeken in de toekomst aandacht te besteden aan het veilig afsteken van vuurwerk. Het voorstel aan de scholen is om dit steeds in de maand december te gaan doen. Op de scholen waar dit reeds gebeurt, zal dit verder worden doorontwikkeld.
Deel bericht

School van de Toekomst

13.07.18
De gemeente Rotterdam nodigt je uit mee te denken over de School van de Toekomst. Hoe leren kinderen tot 17 jaar volgens jou in 2030? Doe mee en maak kans op een inspiratietour door Nederland.
Deel bericht