Engelse les voor kleuters: basisscholen spelen in op komst internationals

10.09.17
Het gaat lang niet meer alleen om expats die aan de slag gaan in de Brainport-regio. Er komen ook steeds meer mensen die voor een langere periode blijven. De kinderen van die kenniswerkers komen naar de reguliere basisscholen. Dat betekent dat alles daar anders moet.
Deel bericht

Recordaantal vacatures primair onderwijs

24.11.17
Vergeleken met vorig jaar is het aantal vacatures voor meesters en juffen nu al verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de vacaturewebsite Meesterbaan.nl.
Deel bericht

Pro-Zwarte-Piet-actiegroep valt basisschool in Utrecht binnen

24.11.17
Een actiegroep die Zwarte Piet zwart wil houden, is gistermiddag een basisschool in de Utrechtse wijk Zuilen binnengevallen. De actievoerders werden door leerkrachten weer de school uitgezet. De school heeft aangifte gedaan.
Deel bericht

Ars Scribendi neemt Documentatiecentrum over van Noordhoff

24.11.17
Het Documentatiecentrum, destijds gestart als De Ruiter’s Documentatiecentrum, is al decennia populair in alle groepen van het basisonderwijs. Met de vier boekenseries Kijkdoos, Mini-informatie, Junior Informatie en Informatie en de website docukit.nl ontdekken kinderen op een voor hen begrijpelijke en betrouwbare manier de wereld.
Deel bericht

Voorstel ChristenUnie: haal investeringen onderwijs naar voren

24.11.17
De ChristenUnie heeft morgen een partijcongres in Nijkerk. Daar gaat ze voorstellen om eerder geld in het primair onderwijs te steken.
Deel bericht

'Stop je energie niet in werkdrukverlaging, maar in meer werkplezier'

24.11.17
Jarenlang probeerden ze de werkdruk te verlagen. Maar op een gegeven moment moesten Gerjan Kroese en zijn team onder ogen zien dat het gewoon niet lukte. Dus richtten ze zich op het vergroten van het werkplezier. Dát werkt. “Ik voel verschil.”
Deel bericht

Programmerende kinderen op Stadhouder Willem III in Ede zijn slimmer dan de juf

24.11.17
„Wanneer pijltje rechts wordt ingedrukt > schuif in 1 sec. naar x:150 y:55 > als raak ik Sam? dan zend signaal bericht1.” Voor velen is dit geheimtaal, maar niet voor de leerlingen uit de Torengroep, de plusklas van de Stadhouder Willem III-school in Ede.
Deel bericht

Eén op de vijf peuters en kleuters zit dagelijks meer dan drie uur achter scherm

24.11.17
Een kwart van alle kinderen tot 5 jaar brengt dagelijks meer dan drie uur achter schermen door, bijvoorbeeld tv en tablet. Risico’s als overgewicht liggen op de loer.
Deel bericht

Opinie | Kennis gaat niet om content, maar om structuur

24.11.17
Sinds Dik Trom is van technologische vooruitgang in het Nederlandse onderwijs weinig te merken. Toen ik een aantal jaren geleden op zoek ging naar een goede school voor mijn kroost, kwam ik letterbakken tegen uit 1973 en kinderen die op een blinde kaart Hoogezand-Sappemeer moesten aanwijzen. Het was duidelijk dat er iets moet veranderen.
Deel bericht

Meesters en juffen zijn op

24.11.17
Het lerarentekort loopt zo hard op dat scholen in toenemende mate gedwongen zijn om leerlingen naar huis te sturen. Er zijn simpelweg geen docenten en invalkrachten beschikbaar om de lege plekken op te vullen. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.
Deel bericht

Tweede ronde burgerschapsproject 1001 Nacht

23.11.17
Basisscholen kunnen meedoen aan de tweede ronde van het pilotproject 1001 Nacht van bureau Arkade.
Deel bericht

[EduAd] Maak kinderen sterk met de Schoolschrijver-maand

23.11.17
De Schoolschrijver-maand is gericht op plezier en extra motivatie in het lezen en schrijven van verhalen. Hoe? Door de allerbeste kinderboekenauteurs in te zetten: zij delen schrijfgeheimen en boekentips met de kinderen en maken leerlingen enthousiast voor de magie van taal, een maand lang.
Deel bericht

Vlaamse schooldirecteuren haakten vorig schooljaar massaal af

23.11.17
Bijna twee op de vijf de Vlaamse basisscholen wisselden vorig jaar van directeur. Sommigen gingen met pensioen, maar een belangrijke oorzaak is ziekte.
Deel bericht

Klaar voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming?

23.11.17
Op 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Gaat er nu echt zoveel wijzigen met de komst van de AVG? Moeten wij als organisatie anders gaat werken? Wat mogen wij nog wel en wat mogen wij niet meer doen met persoonsgegevens?
Deel bericht

Nu al wachtlijst voor eerste schoolklas peuters Den Haag

23.11.17
Haagse ouders staan in de rij voor de allereerste school voor peuters. Er is nu al een wachtlijst. Voorlopig is gestart met een groep van zeven 2-jarigen.
Deel bericht

Samsung leert kinderen via workshop digitaal componeren

23.11.17
Samsung en de stichting Méér Muziek in de Klas slaan de handen ineen om basisschool kinderen digitaal te leren componeren.
Deel bericht

Leraren stichting Flore krijgen loon bij tweede staking

23.11.17
Mocht het op 12 december tot een tweede staking komen in het basisonderwijs, dan zal scholenstichting Flore in Heerhugowaard het loon van de leraren en ondersteuners doorbetalen.
Deel bericht

Ook nieuw kabinet in de bres voor muziekonderwijs

22.11.17
Het nieuwe kabinet gaat voortbouwen op de ingeslagen weg van Rutte II wat betreft de ambities voor muziekonderwijs. Een motie van PvdA en D66 die dit moet regelen is gisteren aangenomen door de Kamer.
Deel bericht

Leerlingen vertellen over hun droomschool

22.11.17
Voor het congres '100 Jaar Vrijheid van Onderwijs' is een filmpje gemaakt, waarin leerlingen en pabo-studenten vertellen over hun droomschool.
Deel bericht

Filmpje Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na

22.11.17
Kinderboekenambassadeurs Monique en Hans Hagen hebben een nieuw filmpje gemaakt om het (voor)lezen te stimuleren: Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na.
Deel bericht

Digitale toets afnemen? Dit zijn de technische randvoorwaarden

22.11.17
Veilig een digitale toets afnemen met civiel effect? (slagen, zakken, overgaan, vervolgonderwijs) Zorg dat de technische ict-randvoorwaarden op orde zijn. Wat is belangrijk en wat zijn de valkuilen? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht