Zorgschool: leerlingen komen later binnen en zijn meer beschadigd

13.11.17
Zorgleerlingen werden drie jaar geleden plotseling verwezen naar het regulier onderwijs. Wie het niet redt, eindigt toch op een speciale school. Die puilen inmiddels uit.
Deel bericht

Opinie | Europa moet onderwijs aan lidstaten overlaten

20.11.17
Het is al lastig genoeg om in Nederland tot herziening van het onderwijsprogramma te komen, laat staan dat dit gaat werken met de 27 EU-lidstaten, betoogt Roelof Bisschop.
Deel bericht

Pleidooi voor soberder cao leraren

20.11.17
In politiek Den Haag gaan stemmen op om de cao voor leraren in het basisonderwijs te versoberen. CDA-Kamerlid Rog vindt dat een te groot deel van het geld in het onderwijs opgaat aan leraren die niet voor de klas staan.
Deel bericht

Minister De Jonge: ‘Aanpak kindermishandeling topprioriteit’

20.11.17
Kindermishandeling is vreselijk. Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is onze plicht elke vorm van kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen.
Deel bericht

Week tegen Kindermishandeling: Niets doen is geen optie

20.11.17
Op 1 januari 2018 draagt Rinda den Besten het voorzittersstokje van de Beweging tegen Kindermishandeling over aan een collega uit de sector kinderopvang. In het kader van de Week tegen Kindermishandeling blikken we met haar terug op het eerste jaar van de Beweging: Wat is er bereikt, wat nog niet en welke tips heeft ze voor haar opvolger?
Deel bericht

'Kinderen in Nederland hebben weinig vertrouwen in wereldleiders'

20.11.17
Als het aan Nederlandse kinderen ligt zouden wereldleiders vaker naar hen moeten luisteren. 84 procent van de kinderen is van mening dat de wereld dan beter af zou zijn, blijkt uit onderzoek van Unicef.
Deel bericht

Minimaal drie uur gymles? Bijna geen school die het haalt

20.11.17
Van de minimaal drie uur gymles per week op basisscholen die het vorig kabinet voorstond, is niets terechtgekomen. Basisschoolleerlingen krijgen hetzelfde aantal minuten gym per week en kleuters sporten zelfs minder minuten per week. Het nieuwe kabinet maakt geen werk van meer gymles.
Deel bericht

Kinderhorloges met SIM-kaart in Duitsland verboden

20.11.17
De Duitse overheid heeft besloten om kinderhorloges met een SIM-kaart te verbieden. Dergelijke horloges kunnen namelijk gebruikt worden om kinderen en hun omgeving af te luisteren. Dit heeft de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur laten weten.
Deel bericht

Gewoon Mediawijzer in het speciaal onderwijs

19.11.17
Om gemakkelijker en doelgericht te kunnen werken aan mediawijsheid, is de leerlijn Digitale Geletterdheid SO/VSO ontwikkeld. Deze biedt heldere taal voor ‘waar we het nu precies over hebben’, door aandacht te besteden aan de kerndoelen ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en denken als een programmeur.
Deel bericht

Op een kameel of schimmel: Sinterklaas is weer in 't land

19.11.17
Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land, het kan je niet ontgaan zijn. Dit weekeind zijn ze overal feestelijk welkom geheten, van Dokkum tot Kerkrade en van Castricum tot Emmer-Compascuum.
Deel bericht

10 digitale tools voor Sinterklaas

19.11.17
Nu de Sint weer in ons land is aangekomen is het natuurlijk heel fijn om in de klas zoveel mogelijk tools te gebruiken in het sinterklaasthema. Daarom heb ik hier de leukste voor jullie op een rijtje gezet.
Deel bericht

Sinterklaas toegejuicht bij intocht in Dokkum

18.11.17
Sinterklaas en zijn Pieten zijn aangekomen in Dokkum. "Dag lieve schatten, dag Dokkum!" riep de goedheiligman vanaf het dek van de Pakjesboot toen hij binnen kwam varen.
Deel bericht

175 kinderen krijgen les in de trein: 'Leuker dan die saaie lokalen'

18.11.17
Het is een bijzondere dag voor 175 kinderen van basisscholen uit de regio. Ze kregen vrijdagochtend geen les in een duf lokaal, maar in een rijdende trein. De leerlingen kregen het tripje cadeau vanwege de negentigste verjaardag van Tilburg University.
Deel bericht

Samen met Robot Onsy tafels leren

18.11.17
De Robot in de klas. Voor de leerlingen van Christelijke Basisonderwijs Oranje Nassau school is dat niet nieuw meer. Vorige maand heeft de school Robot Onsy, vernoemd naar de school, aangeschaft. Robots gaan een grote rol spelen in de toekomst van onze kinderen. Met de RoboTutor gaan de leerlingen, onder leiding van medewerkers van de TU Delft, de toekomst verkennen.
Deel bericht

Leerkracht kan in bedrijfsleven meer verdienen

18.11.17
Leraren in het basisonderwijs en burgerpersoneel van Defensie verdienen doorgaans minder dan mensen met een vergelijkbare baan in het bedrijfsleven.
Deel bericht

Weblog | Honderd jaar vrijheid van onderwijs

18.11.17
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de schoolstrijd, die al duurde sinds de invoering van de Grondwet in 1848.
Deel bericht

20 november start Week van de Kindermishandeling

17.11.17
Op maandag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, geeft minister Hugo de Jonge van VWS het startschot van de Week tegen Kindermishandeling. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer geeft dan een toelichting en reactie op het rapport over de preventieve gemeentelijke aanpak van ...
Deel bericht

[EduAd] Maak kinderen sterk met de Schoolschrijver-maand

17.11.17
De Schoolschrijver-maand is gericht op plezier en extra motivatie in het lezen en schrijven van verhalen. Hoe? Door de allerbeste kinderboekenauteurs in te zetten: zij delen schrijfgeheimen en boekentips met de kinderen en maken leerlingen enthousiast voor de magie van taal, een maand lang.
Deel bericht

[EduAd] Leren met VR: 29 november in Eindhoven

17.11.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO.
Deel bericht

Remco Pijpers: 'De digitale generatie bestaat niet'

17.11.17
Jongeren doen hun digitale vaardigheden vooral op in hun vrije tijd, niet op school. Maar helaas laten die vaardigheden nog wel te wensen over, zo blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2017. Scholen kunnen meer doen om leerlingen daarbij te helpen, zegt auteur Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet.
Deel bericht

Wat speelt mijn kind

17.11.17
Informatieve nieuwe website voor ouders over gamen. Wanneer jouw kind het over BRB heeft, denk jij dan dat hij een nieuwe sandwich bedoelt?
Deel bericht