Coalitie trekt geen extra geld uit voor leraren

06.12.17
Hoewel coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zich ervan bewust zijn dat ze de leraren in het basisonderwijs niet helemaal tegemoet komen, houden ze vast aan de eerder gemaakte afspraken. Er komt niet nog meer geld bij.
Deel bericht

Verschillende scholen in het land geven leerlingen vrij

11.12.17
Verschillende scholen in het land hebben leerlingen en leraren vandaag vrij gegeven. Onder meer op een aantal scholen in Amsterdam, Gouda, Utrecht, Arnhem en Gorinchem wordt geen les gegeven vanwege het winterse weer. Op veel plekken stoppen de lessen eerder, zodat leerlingen op tijd naar huis kunnen.
Deel bericht

Ook schoolleiders steunen massaal nieuwe stakingsdag

11.12.17
De actiebereidheid in het basisonderwijs blijkt nog steeds groot. Bijna alle schoolleiders steunen de staking van morgen. Van hen geeft ongeveer 70 procent aan dat de schoolbestuurders de lerarensalarissen gewoon doorbetalen.
Deel bericht

Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Werkdruk: 'Er moet meer gebeuren'

11.12.17
Schoolleiders in het primair onderwijs hebben al enorm veel werkdrukverlagende maatregelen genomen. AVS-voorzitter Petra van Haren: “Dit staat haaks op de beeldvorming van de politiek en minister Slob die vindt dat er eerst concrete plannen moeten liggen om de werkdruk terug te dringen, voordat de 450 miljoen wordt vrijgegeven aan de sector.”
Deel bericht

Waar komen al die regels en adviezen in het onderwijs vandaan?

10.12.17
Dat afgelopen week actieve leraren een eigen vakbond hebben opgericht is begrijpelijk, vooral als men de analyse van Edith Hooge, hoogleraar onderwijsbestuur, daarbij beschouwt.
Deel bericht

Curriculumwaaier: online tool voor curriculumontwikkeling

10.12.17
Curriculum en curriculumontwikkeling: het zijn veelgebruikte termen, maar wat is een curriculum? Hoe ontwikkel je het en wie zijn daarbij betrokken? De Curriculumwaaier met elf kaarten biedt uitkomst.
Deel bericht

Werkwilligen mogen besmet werk weigeren

08.12.17
Het kan zijn dat de directeur werkwilligen vraagt om de klas van een staker over te nemen. Dat is besmet werk, schrijven de juristen van AOb en FNV. Ook het inhuren van uitzendkrachten is verboden.
Deel bericht

Opinie | Kabinet bevindt zich op glad ijs met voorwaarden extra salarisruimte leraren

08.12.17
Het regeerakkoord belooft 270 miljoen euro voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden van leraren in het primair onderwijs. Dat geld komt echter alleen onder voorwaarden beschikbaar.
Deel bericht

[EduAd] ´Ik wil meer ogen!´ Vraag het Taalverhaal Verhalenboekje aan

08.12.17
Taalverhaal.nu luistert naar de verhalen uit de klas en neemt de wensen van leerkrachten zeer serieus. Onze taal- en spellingmethode ontlast de leerkracht maximaal en stimuleert het plezier van kinderen in taal, en dus ook de opbrengst. In ons verhalenboekje leest u verhalen van vier leerkrachten.
Deel bericht

Yoga, hardlopen en koffie schenken: dit doen leraren op 12 december

08.12.17
Leraren en ander onderwijspersoneel uit het primair onderwijs hebben voor aanstaande dinsdag al veel ludieke acties bedacht om te laten zien dat ze staken. Wat ze gaan doen?
Deel bericht

Leraren ontdekken wat zij zelf kunnen doen tegen overbelasting

08.12.17
Leerlingen van de obs Prinses Catharina-Amalia schrijven sinds kort zelf hun rapport. Het is één van de maatregelen om de werkdruk bij leraren te verlichten.
Deel bericht

Creatieve oplossingen voor lerarentekort

08.12.17
Het is geen vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf, aldus een schooldirecteur vorige week tegen onderwijsminister Slob over het gebrek aan invallers.
Deel bericht

Bioscopen en pretparken klaar voor staking

08.12.17
Dinsdag 12 december zal de tweede landelijke staking van de leraren in het basisonderwijs plaatsvinden. Net als bij de vorige staking in oktober zoeken ouders naar opvang of uitjes voor hun kinderen. Bioscopen en pretparken hebben aangegeven hun programmering aan te passen, pretparken zullen extra personeel inzetten en bij de kinderopvang worden alle zeilen bijgezet.
Deel bericht

Ministers beducht voor blanco cheque, leraren moeten wachten op geld

07.12.17
Het kabinet wil scholen voor volgend jaar nog geen extra geld beloven voor de vermindering van de werkdruk. Ook krijgen de leraren in het basisonderwijs nog geen garantie dat hun salaris er in 2018 echt op vooruit gaat.
Deel bericht

Loot boxes – gokken voor kinderen

07.12.17
De grens tussen gamen en gokken begint te vervagen. Moet je je kinderen daar wel aan blootstellen? Tony van Rooij signaleert een nieuw probleem.
Deel bericht

Ons basisonderwijs verbeteren

07.12.17
Er is meer nodig dan hogere salarissen en kleinere klassen. Door Robert Bukkems, onderwijsverbeteraar.
Deel bericht

Actievoerende docenten vormen vakbond

07.12.17
De actievoerende basisschooldocenten van PO in actie beginnen een vakbond. "Een grote stap en een blijk van teleurstelling in de huidige vakbonden," zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Maar hij waarschuwt de actiegroep ook: "er is een kans dat je ook ‘ingekapseld' wordt."
Deel bericht

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

07.12.17
Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.
Deel bericht

'Kracht van de nieuwe bond is dat de leden allemaal voor de klas staan'

07.12.17
De actiegroep PO in Actie van docenten in het basisonderwijs vormt zich om tot een vakbond. Die stap komt voort uit onvrede met de bestaande bonden, die te weinig actiebereid zouden zijn en het contact met het personeel voor de klas en hun problemen en wensen hebben verloren.
Deel bericht

Kerstmis 2017 op Yurls! 'Yurls' is dé vindplaats voor (les)materiaal

07.12.17
Er is op het web heel, heel veel lesmateriaal over / voor Kerstmis te vinden. Teveel om hier allemaal te vermelden. Ik heb mij daarom beperkt tot 'Kerstmis op Yurls', omdat op het gratis te gebruiken 'Yurls' een aantal prachtige startpagina's t.b.v. Kerstmis te vinden zijn.
Deel bericht