Hoe word je als leraar mediawijzer?

12.01.18
Ruim 45% van de leerkrachten die afgelopen editie meededen aan de MediaMasters Game gaven na afloop aan interesse te hebben in bijscholing over mediawijze onderwerpen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, en hen zelf de tijdrovende zoektocht te besparen, gingen we op zoek naar beschikbaar lesmate...
Deel bericht
(advertentie)

Veel ongelijkheid in het onderwijs: 'Het is echt vijf voor twaalf'

20.03.18
Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs. Ze belanden vaker op het vmbo en doen het daardoor minder goed op de arbeidsmarkt dan kinderen zonder migratieachtergrond. Nederland scoort op dit gebied net zo slecht als bijvoorbeeld België en Duitsland, maar slechter dan Zweden of Groot-Brittannië.
Deel bericht

Yustin (11) vindt schatkist: voorbijganger pakt 'm af

20.03.18
Flink schrikken voor Yustin van 11. Met zijn nieuwe metaaldetector vond hij een kistje. Maar nog voor hij ermee naar huis kon gaan, kwam een onbekende man langsgereden. Die pakte met een smoes het kistje van Yustin af.
Deel bericht

Lerarenbeurs is een hordeloop

20.03.18
De lerarenbeurs, die dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, blijft populair. Toch gaat het budget voor docenten die naast hun baan een studie willen volgen niet op. Gebrek aan studie-uren en vervanging maken van het afstuderen een hordeloop.
Deel bericht

Wettelijke grondslag diagnostische toets van de baan

20.03.18
Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bisschop (SGP) en Rog (CDA) is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de wettelijke bevoegdheid om een diagnostische toets te kunnen verplichten is geschrapt.
Deel bericht

Opinie | Onderwijs ‘verzuipt’ in wet- en regelgeving

20.03.18
Het onderwijs dreigt zonder een duidelijke achterliggende maatschappelijke visie een stuurloos en zinkend schip te worden.
Deel bericht

Kamervragen over doorbetalen stakende leraren

20.03.18
De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht van VOS/ABB dat het ministerie van OCW geen standpunt meer inneemt over het wel of niet doorbetalen van stakende leraren.
Deel bericht

Lerarentekort in Rotterdam valt lager uit

20.03.18
Het verwachte lerarentekort in Rotterdam valt lager uit dan de gemeente eerder had berekend. Toch ziet wethouder Sven de Langen geen reden tot juichen. "De situatie blijft ernstig", schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Deel bericht

Geldropse school weer open: bestuurder en RvT opgestapt

20.03.18
De Raad van Toezicht van de drie Geldropse Nuts-basisscholen stapt op. Ook de vorige week benoemde interim crisis-bestuurder Mieke van den Broek vertrekt per direct. De Nutsscholen gaan dinsdag weer open.
Deel bericht

Week van de Hoop

20.03.18
Ruim 30.000 leerlingen van meer dan 150 scholen in heel Nederland nemen deel aan de Week van de Hoop van 19 t/m 25 maart 2018. De Week van de Hoop dit jaar in het teken van hoop delen. Leerlingen gaan zelf actief aan de slag om hoop te delen in en om hun eigen school.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

Dreigende taal van schoolbestuur Geldrop: ontslag voor leraren als werk niet wordt hervat

19.03.18
De leraren van drie basisscholen in Geldrop die zich maandag massaal ziek hebben gemeld, riskeren ontslag als ze het werk niet hervatten. Interim-voorzitter van scholenstichting 't Nut Mieke van den Broek-Hanskamp heeft dat maandag geschreven in een bericht aan de medewerkers.
Deel bericht

Lessen over diversiteit in de Week van de Lentekriebels

19.03.18
In de Week van de Lentekriebels, van 19 t/m 23 maart 2018, doen basisscholen in heel Nederland mee aan een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.  Het thema van deze 13e editie is ‘Anders?!'. Hierbij wordt diversiteit in allerlei vormen belicht: seksuele voorkeur, gender, cultu...
Deel bericht

Chaos Geldropse basisscholen compleet: woeste leerkrachten leggen massaal werk neer

19.03.18
De crisis op de Geldropse basisscholen De Regenboog, De Beneden Beekloop en de Ganzebloem is compleet. Bijna alle leerkrachten van de zogeheten Nutsscholen hebben zich zondagavond collectief ziek gemeld.
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

19.03.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

Ruzie Geldropse basisscholen loopt helemaal uit de hand: nu ook interim-directeuren weggestuurd

19.03.18
Het conflict op de Geldropse Nutsscholen is helemaal uit de hand gelopen. Nu zijn ook twee interim-schooldirecteuren weggestuurd door de nieuwe crisis-bestuurder. Eerder deze zondag eisten de leerkrachten van de school al het vertrek van hun Raad van Toezicht.
Deel bericht

Druk ouders middelbare schooladvies onacceptabel

19.03.18
Driekwart van de leerkrachten ervaart druk van ouders bij het middelbare schooladvies. Dat blijkt uit een peiling van CNV Onderwijs en het tv-programma EenVandaag onder ruim 2.200 leraren. Meer dan de helft van de leraren heeft daarbij wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag, zoals schelden en dreigmailtjes.
Deel bericht

Meesters schenken pabo Arnhem een urinoir

18.03.18
Actiegroep Meestert!, die zich inzet voor meer mannen in het basisonderwijs, heeft de pabo in Arnhem een urinoir cadeau gedaan. Die had geen 'echt' mannentoilet, terwijl er behoefte is aan meer mannen in het onderwijs.
Deel bericht

Juf Janneke betrapt insluiper in scootmobiel en achtervolgt hem door half Nijmegen

18.03.18
Wat doe je als je iemand ervan verdenkt een portemonnee te hebben gestolen? Janneke Janssen bedacht zich geen moment en zette de achtervolging in, met hulp van een bezorger en een student.
Deel bericht

Zesjescultuur maakt plaats voor strijd om hoge cijfers - wat doet dat met jongeren?

18.03.18
Plusklassen op de basisschool, overvolle gymnasia en speciale programma's voor superslimme studenten. De verfoeide zesjescultuur in het onderwijs heeft plaatsgemaakt voor een strijd om hoge cijfers. Maakt dat jongeren ziek van perfectionisme?
Deel bericht

'Stop met label Excellente School'

17.03.18
Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, vindt dat het predicaat 'Excellente School' een vertekend beeld geeft en verwarring schept. Het suggereert ten onrechte dat het onderwijs op scholen met het label beter is dan op scholen die het niet hebben, zo stelt Rosenmöller vanavond in Kassa.
Deel bericht