Het ANWB Kinderfietsenplan

12.01.18
Wist je dat 61.000 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven? Voor gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen, is de aanschaf van een fiets een dure, vaak onmogelijke uitgave. ANWB wil deze kinderen aan een fiets helpen. Het ANWB Kinderfietsenplan doneert een veilige fiets aan kinderen van 10 - 18 jaar.
Deel bericht
(advertentie)

Verplicht les op school: met geld omgaan

26.04.18
Scholieren moeten verplicht leren met geld om te gaan. Voorlichting over geldzaken en schulden moet onderdeel worden van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Dat is een van de adviezen van ’jongerendenktank’ Speaking Minds aan politiek Den Haag om het armoedebeleid in Nederland te verbeteren
Deel bericht

Kabinet gaat geld voor onderwijsachterstanden beter verdelen

26.04.18
Het kabinet kiest nu voor een verdeelsleutel waarmee de onderwijskansen worden vergroot van kinderen die dit het hardst nodig hebben. In het nieuwe systeem gaat ook minder meetellen waar een kind woont: er wordt meer gekeken naar het risico op een achterstand dan of het kind in een kleine of grote gemeente woont.
Deel bericht

Eén op de vier kinderen overschat gehoor bij online Kinderhoortest

26.04.18
Van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar die in 2017 de Kinderhoortest hebben gedaan, blijkt dat bijna 30 procent van hen de uitslag ‘niet goed’ had. Daarnaast is opmerkelijk dat bijna één op de vier kinderen overschat hoe goed zijn of haar gehoor is. Het lijkt er op dat die kinderen zich er niet van bewust zijn dat ze minder goed horen.
Deel bericht

Openbare basisscholen Veluwe fuseren met voortgezet onderwijs

26.04.18
Het is vooral een organisatorische en bestuurlijke samenwerking, maar de leerlingen gaan er ook wat van merken. Voorbeeld: docenten Engels van RSG Epe en RSG Harderwijk gaan Engelse les geven op de basisscholen in de regio. Basisschoolkinderen gaan scheikunde- en wiskundeles volgen bij leerlingen van beide RSG's.
Deel bericht

Lars (9) heeft al 20 (!) zwemdiploma's

26.04.18
Lars uit Goedereede kan zijn slaapkamer bijna behangen met al zijn zwemdiploma's. Maar liefst twintig diploma's heeft hij. En dat is bijzonder, want hij is pas negen jaar! Zijn twintigste diploma heet 'Survival 3'. Je leert dan hoe je jezelf moet redden als je onverwacht in het water terechtkomt.
Deel bericht

Zembla maakt gehakt van failliete Maurice de Hond-scholen

26.04.18
In 2013 kreeg De Hond – zoals gebruikelijk – een ruim podium in de media om, niet gehinderd door enige ervaring met het onderwijs, zijn pedagogische ideeën te verspreiden. Om verschillende redenen haakten diverse scholen af. Vanwege de kosten voor de software en de training van de docenten of vanwege de tegenvallende toetsresultaten.
Deel bericht

Scholen druk met privacy-wet: mag je nog wel foto's ophangen?

26.04.18
De nieuwe wet stelt strengere eisen aan de opslag van data. Bedrijven, dus ook scholen, moeten beter nadenken over wat voor informatie ze opslaan en wie daar toegang toe heeft. Als iemand toestemming geeft voor het opslaan van data, moet hij helder worden geïnformeerd - zaken verstoppen in privacyvoorwaarden die niemand leest, is er niet meer bij.
Deel bericht

Basisonderwijs experimenteert met flexibele vakanties (maar niet in het Noorden)

25.04.18
Als ouder zelf de vrije dagen en vakanties van je kind bepalen. Het klinkt voor sommige ouders misschien als een droom, maar op verschillende scholen in Nederland is het mogelijk. Deze basisscholen deden mee aan een proef van de overheid om de onderwijstijd flexibel te verdelen over het schooljaar.
Deel bericht

Een op de vijf leraren in basisonderwijs is 55-plus

25.04.18
In het schooljaar 2017-2018 was 21 procent van de basisschoolleraren 55 jaar of ouder. In 2003-2004 was dat nog 11 procent. Vooral het aantal oudere mannen is relatief groot: een op de drie basisschoolleraren is 55 jaar of ouder. Bij vrouwen is dat één op de zes. Over tien jaar hebben de meesten van hen het onderwijs verlaten
Deel bericht

Gevaarlijke verkeersdrukte bij scholen ligt vooral aan de ouders

25.04.18
Veilig Verkeer Nederland start binnenkort met het project 'Veilig Oversteken'. In dat project is aandacht voor de mentaliteit van ouders die ook als ze naar school kunnen lopen of fietsen, toch de auto pakken om hun kind weg te brengen. Dat zorgt, vooral op dagen met slecht weer, voor gevaarlijke verkeerssituaties bij scholen.
Deel bericht

Howick en Lily moeten misschien toch naar Armenië

25.04.18
Verdrietig nieuws over Howick en zijn zusje Lily. Een rechter heeft gezegd dat ze uitgezet mogen worden naar Armenië. Howick en Lily wonen al negen jaar in Nederland. Hun moeder is geboren in Armenië. Vorig jaar moest hun moeder terug naar dat land. De Nederlandse regering vindt het daar veilig genoeg om te wonen.
Deel bericht

'Tienerschool’ in Horst gaat van start

25.04.18
Zo’n 24 kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen vanaf augustus starten op een gloednieuwe ‘tienerschool’ in Horst. SOOOOL 10-14 heet het en is vooral bedoeld voor leerlingen die graag ontdekkend willen leren, het fijn vinden om zelfstandig te werken onder begeleiding van een coach én hun keuze voor het VO nog even willen uitstellen.
Deel bericht

Ouderbijdrage steeds hoger: ongelijkheid tussen leerlingen groeit

24.04.18
Op middelbare scholen zijn de afgelopen jaren de vrijwillige ouderbijdragen gemiddeld 27 procent gestegen. Op de basisscholen zijn de ouders zelfs 37 procent meer kwijt.De verschillen tussen scholen zijn groot. Sommige besturen krijgen tonnen binnen aan ouderbijdragen, terwijl er bij andere geen euro extra binnenkomt.
Deel bericht

Grote steden vrezen nieuw beleid over achterstanden in het onderwijs

24.04.18
De grote en middelgrote steden maken zich zorgen over de ondersteuning aan duizenden kinderen met een achterstand op school. Grote steden hebben relatief veel kinderen met een achterstandspositie. De regels gaan op de schop: meer kinderen in meer gemeenten krijgen recht op ondersteuning, terwijl het totale budget niet even hard mee stijgt.
Deel bericht

450 jaar Tachtigjarige Oorlog

24.04.18
Wat veel mensen niet beseffen is dat ons land tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontstond. Het is de geboorte van Nederland. De oorlog begon als een strijd om geloof en tegen de macht van de Spanjaarden, maar het mondde uit in onafhankelijkheid. Genoeg reden om een jaar lang terug te blikken.
Deel bericht

Leenloptaps voor basisschoolleerlingen in Midden-Groningen

24.04.18
De Computerbank start in mei een project met leenlaptops. Om diverse redenen kan het mogelijk zijn dat een leerling geen beschikking heeft over een computer. Dat levert misschien wel extra stress op. Leerlingen kunnen een laptoplenen als ze op de basisschool een werkstuk moeten maken.
Deel bericht

Nederland heeft nieuwe Koningin van de Jeugd

24.04.18
De 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk is de nieuwe Koningin van de Jeugd. Zij gaf de beste speech tijdens de sprekerswedstrijd die plaatsvond op het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Zij zal het komende jaar Nederlandse jongeren een stem geven, onder andere door een zelfgeschreven troonrede te houden tijdens Kleine Prinsjesdag op 14 september
Deel bericht

Ruim 900 aanmeldingen voor ondersteuningsaanbod Gezonde School

24.04.18
Meer dan 900 scholen hebben zich dit jaar aangemeld voor het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School. Voor schooljaar 2018-2019 kunnen scholen zich niet meer inschrijven. Wel komt er een nieuwe ronde voor aanmelding voor het schooljaar 2019-2020.
Deel bericht

Gezeur maakt het onderwijs niet beter

23.04.18
Opinie - Je kunt er gif op innemen: onmiddellijk na de publicatie van het inspectierapport gaat de zeurkraan weer open. Als jonge docent en onderwijsonderzoeker vind ik deze impasse en de zure reacties van alle betrokkenen eromheen enorm frustrerend. In plaats daarvan hebben we input en energie nodig om tot een visie te komen over de belangrijkste en urgente thema’s
Deel bericht

Noordenveldse scholen ‘fietsvoorbeeld’?

23.04.18
Ook dit schooljaar kunnen basisscholen en middelbare scholen in Drenthe in het kader van de campagne ‘Op Fietse naar school’, meedingen naar de titel ‘Drentse fietsschool van het jaar’.Scholen maken kans op de titel, als zij hun leerlingen zoveel mogelijk stimuleren op de fiets naar school te gaan.
Deel bericht