Minder plofklassen op basisscholen, maar bonden nog lang niet tevreden

20.01.18
De klassen op basisscholen zijn gemiddeld kleiner geworden en ook het aantal plofklassen daalt licht. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Onderwijs. Maar onderwijsbonden zetten hun vraagtekens bij de cijfers. "Het gaat helemaal nog niet de goede kant op."
Deel bericht
(advertentie)

Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24
Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.
Deel bericht

Aanvraag voor Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting goedgekeurd

18.03.24
De commissie van het Nationaal Groeifonds heeft de nadere onderbouwing voor de aanvraag van het Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting goedgekeurd. De aanvraag werd ingediend door het ministerie van OCW, PO-Raad, VO-raad en VNG op initiatief van schoolorganisaties en gemeenten. Voor het project wordt 483,7 miljoen euro toegekend, waarvan 359,5 miljoen euro voorwaardelijk.
Deel bericht

Mila woont met haar pasgeboren baby in een auto in Amsterdam Noord, urgentieverklaring afgewezen

18.03.24
Mila (27) is dakloos en woont al een aantal jaar in haar auto. Vorig jaar werd ze onverwacht zwanger en vroeg ze bij de gemeente urgentie aan om voorrang te krijgen voor een sociale huurwoning. Dat verzoek werd afgewezen en inmiddels leeft ze al twee maanden met haar pasgeboren baby in haar auto. Ze parkeert elke avond ergens in Noord: "Ik doe 's nachts geen oog dicht."
Deel bericht

Lezen met een TikTok-brein

17.03.24
Het is slecht gesteld met de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Tegelijkertijd zijn jongeren de afgelopen vijf jaar meer boeken gaan lezen. Hoe staat het met de ontlezing in Nederland?
Deel bericht

HAN voert kritieke taaltoets in voor eerstejaarsstudenten pabo

16.03.24
Volgend studiejaar moeten eerstejaars pabostudenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een taaltoets doen. Slagen zij hier niet voor, dan mogen ze de opleiding niet voortzetten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Deel bericht

Duurzaamste docent Nederland komt uit Salland: “Fantastisch initiatief”

16.03.24
Tessa Hoogeland uit Deventer en Hester van der Schee uit Middel, oprichters van Terrawijs, hebben gisteravond de ‘Duurzame Docent Verkiezing 2024’ gewonnen. Terrawijs is een toekomstige basisschool in Deventer waarbij de aarde en collectief welzijn centraal staan.
Deel bericht

Bijna alle leraren zijn bezorgd over kwaliteit van het onderwijs: 'De halve groep krijgt logopedie'

16.03.24
9 op de 10 leraren maken zich zorgen over de staat van het onderwijs. Docenten hebben te veel taken en er zijn veel verschillende ideeën over hoe het anders moet, zeggen ze. Ook wijzen ze naar leerlingen, die te weinig concentratie en basiskennis hebben.
Deel bericht

Mag school ongevaccineerde leerling weigeren?

16.03.24
Mogen scholen leerlingen weigeren als die niet zijn gevaccineerd? Deze vraag is weer relevant nu de vaccinatiegraad afneemt en er in Eindhoven een uitbraak van mazelen is.
Deel bericht

Kind doodt konijnen en cavia's op kinderboerderij

16.03.24
Een jongen in de basisschoolleeftijd heeft eerder deze week meerdere dieren op een kinderboerderij in Hoek van Holland gedood. Waarom hij dat deed is niet bekend. De jongen kwam wel vaker op de boerderij, altijd onder toezicht. Deze keer was dat niet zo en ging het mis.
Deel bericht

Ongevaccineerde kinderen niet geweigerd bij opvang na mazelenuitbraak

16.03.24
Veertien jonge kinderen in Eindhoven en omgeving zijn in korte tijd besmet met de mazelen. Allemaal waren ze niet gevaccineerd. Hoewel de GGD Zuidoost-Brabant spreekt van een uitbraak, worden er bij kinderopvangcentra in de regio geen extra maatregelen genomen. Ze kunnen en willen geen ongevaccineerde kinderen weigeren, omdat er in ons land geen vaccinatieplicht bestaat.
Deel bericht

Vier baby's dood door kinkhoest, gezondheidsdiensten waarschuwen voor lage vaccinatiegraad

15.03.24
Bij het RIVM zijn de afgelopen zes weken vier meldingen binnengekomen van baby's die zijn overleden aan kinkhoest. Gemiddeld overlijden er één tot twee baby's per jaar aan kinkhoest. In 1963 overleden er voor het laatst meer dan vier baby's aan kinkhoest. Toen waren het er zes.
Deel bericht

Kinderen maken duizenden rekensommen en breken wereldrecord

15.03.24
Leerlingen van de Valkenswaardse basisschool De Zonnewijzer lieten donderdag hun hersenen flink kraken. Samen met 300 basisscholen voor speciaal onderwijs in Nederland en België deden ze een recordpoging door zoveel mogelijk rekensommen in een uur tijd te maken. De spanning liep flink op. "Ik heb er kriebels in mijn buik van."
Deel bericht

Lerarentekort zet rem op economie

15.03.24
De economie loopt op meerdere terreinen tegen capaciteitsgrenzen aan. Een voorbeeld daarvan is het lerarentekort. Dat meldt De Nederlandsche Bank.
Deel bericht

Mazelenpatiënten Eindhoven zijn flink ziek, maar niet in gevaar

15.03.24
De uitbraak van mazelen in Eindhoven heeft ervoor gezorgd dat sommige mensen flink ziek zijn geworden. Maar veel patiënten zijn inmiddels hersteld en niemand verkeert in levensgevaar. Dat laat een arts van GGD Brabant-Zuidoost weten.
Deel bericht

Leukste school is een school die durft te kiezen

15.03.24
Door scherpere keuzes te maken over wat wel en niet belangrijk is, hebben basisscholen zelf invloed op het niveau van de basisvaardigheden en de werkbeleving van leerkrachten. Birgit Koeman, leerkracht in het speciaal basisonderwijs wil met dit opinie-artikel de discussie op gang brengen met praktische ideeën en voorstellen.
Deel bericht

Basisscholen vinden digitale geletterdheid leerlingen belangrijk en werken aan het bevorderen daarvan

15.03.24
Basisscholen in Nederland zijn zich zeer bewust van het belang van het bevorderen van de digitale geletterdheid van hun leerlingen en hun taak als school daarin. Ze doen er dan ook al veel aan, maar ze doen dat nog niet altijd op basis van een gezamenlijke visie op bestuurs- of schoolniveau en volge...
Deel bericht

'Stimuleer kansengelijkheid met brede school'

14.03.24
Om ongelijkheid in het voortgezet onderwijs tegen te gaan, moet een nieuw kabinet de vorming van brede scholengemeenschappen stimuleren. Dat zegt de VO-raad in Trouw, naar aanleiding van een studie van onderzoeksbureaus SEOR en Oberon.
Deel bericht

Smartphonebeleid op school: deze stappen helpen je op weg

14.03.24
Sinds 1 januari 2024 geldt een nieuwe landelijke richtlijn in het voortgezet onderwijs voor smartphones en andere devices in de les. Vanaf het schooljaar 2024/2025 geldt de afspraak ook voor het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs.
Deel bericht

Laatste horde voor Europese AI-wet genomen: parlement stemt in

14.03.24
Het Europees Parlement heeft woensdagmiddag met een grote meerderheid de AI-wet aangenomen. De wet moet de opkomst van kunstmatige intelligentie in Europa beteugelen, zonder innovatie in de weg te zitten.
Deel bericht

Zorgen bij basisschooldirecteuren over ontwikkelingsachterstand bij 4-jarigen: 'Gewoon verspilling van talent'

14.03.24
De voorschool moet toegankelijker worden voor jonge kinderen. Een groot deel van de leerlingen start nu met een ontwikkelingsachterstand aan de basisschool. Dat zegt de Algemene Vereniging van Schoolleiders na een enquête onder 210 basisschooldirecteuren. Zo'n driekwart van de ondervraagde directeuren maakt zich daar zorgen over. Ook Mariska Wubben, directeur van de P. Oosterleeschool in de Haagse Moerwijk.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)