Peuterplan: zestien uur voorschools aanbod voor ieder kind

12.02.18
Een goede start voor álle kinderen in Nederland. Dat is wat de PO-Raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Sociaal Werk Nederland, Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOinK willen.
Deel bericht
(advertentie)

Diederik Samsom: 'Scholen moeten besparen om te voldoen aan Parijs'

25.05.18
Om de verhouding te schetsen: hoeveel keer meer energie verbruikt een gemiddelde school dan een gemiddelde woning? Een basisschool gebruikt ongeveer evenveel energie als twintig huishoudens. Een gemiddelde middelbare school zo’n beetje het dubbele. Verspillen scholen naar verhouding meer dan andere publieke voorzieningen? Ja, dat komt door een optelsom van factoren.
Deel bericht

Leerlingen Montessorischool duiken in jeugdjaren opa's en oma's

25.05.18
Er zijn interviews gehouden, spellen gedaan uit vroegere tijden en veel gepraat over hoe ouderen in hun jeugdjaren leefden. Journalist en publicist Marscha van Noesel raakte vorig jaar geïnspireerd door het project 'Leergaloos'. Een in Utrecht opgezet project dat senioren als vrijwilligers bij het basisonderwijs betrekt
Deel bericht

Onderzoek wijst uit: methodes PRIMA en Taakspel binnen een jaar effectief tegen pesten

25.05.18
De Kanjertraining heeft geen aantoonbaar effect op pesten in het algemeen, maar lijkt wel een positief effect te kunnen hebben in klassen met veel conflicten. Het programma Alles Kidzzz, dat zich specifiek richt op individuele kinderen met ernstige gedragsproblemen, vermindert deze problemen volgens leerkrachten sterk.
Deel bericht

Help de Overstapservice Onderwijs (OSO) verbeteren

25.05.18
Met OSO kunnen scholen leerlinggegevens eenvoudig digitaal overdragen op het moment dat een leerling overstapt naar een andere school; van PO naar VO, maar ook binnen het PO of VO. Jaarlijks worden OSO en de betrokken administratiesystemen aangepast op basis van suggesties van gebruikers en naar aanleiding van technologische- of andere ontwikkelingen.
Deel bericht

Promotie: Tool ontwikkeld om vraaggestuurd leren te ondersteunen

24.05.18
Promovendus Harry Stokhof ontwikkelde een tool voor leerkrachten om het gesprek in de klas aan te jagen zodat leerlingen leervragen gaan bedenken en onderzoeken. Mindmapping speelt daarbij een belangrijke rol. Stokhof, promovendus bij het Welten-instituut en docent-onderzoeker bij de lerarenopleiding van de HAN, verdedigt zijn proefschrift op 1 juni 2108 bij de Open Universiteit in Heerlen.
Deel bericht

Deel anti-pestprogramma’s effectief

24.05.18
Vier anti-pestprogramma’s dringen pesten daadwerkelijk terug. Dat komt uit het onderzoek ‘Wat werkt tegen pesten?’ De onderzoekers bevroegen ook de kinderen zelf naar pesten en gepest worden. Zij bleken meer gepest te worden dan gedacht. Meer ook dan zij vertellen aan bv de leerkracht. Om pestgedrag op scholen in kaart te brengen, blijkt het essentieel om het kinderen zelf te vragen.”
Deel bericht

Goede voorbeelden op Inspiratiekaart ICT & Onderwijs

24.05.18
Op de Inspiratiekaart ICT & Onderwijs kunt u naar cases zoeken aan de hand van vier gebieden: visie, deskundigheid, leermiddelen en infrastructuur. Naast een beschrijving van het vraagstuk en (vaak ook) een kort filmpje, vindt u hier de contactgegevens van de betrokken school of het bestuur. Dan kunt u bellen of mailen voor meer informatie.
Deel bericht

Sarah (12) wint Nationale Voorleeswedstrijd

24.05.18
Sarah van 12 is de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd! Ze krijgt een beker en is een jaar lang kinderdirecteur van het kinderboekenmuseum in Den Haag. Ze gaat er voor zorgen dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen.
Deel bericht

Scholen Aalburg gaan van start met ouderkamers

24.05.18
Opvoeding, onderwijs en gezondheid zijn enkele thema's die aan de orde komen in de ouderkamers waar twee scholen in de gemeente Aalburg mee starten. Scholen ruimen vanaf 24 mei wekelijks anderhalf uur in om met ouders over onderwerpen te praten die met hun kinderen te maken hebben.
Deel bericht

Onderzoek salarisgebouw én financiering onderwijs

24.05.18
De oproep van de Tweede Kamer om het salarisgebouw van het onderwijs goed door te lichten, steunen wij van harte. Zolang dat maar niet uitstel betekent voor waar het nu het hardste knelt: in het BaO en het VSO onderwijs. Daarnaast moet de Tweede Kamer ook de financiering van het onderwijs hoognodig doorlichten,aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.
Deel bericht

Effect anti-pestprogramma's op scholen vaak nihil

24.05.18
Bij meer dan de helft van de basisschoolleerlingen die ‘pestlessen’ krijgen, hebben die amper effect. Van een aantal veelgebruikte methoden kan het effect niet worden bewezen. ‘De gronden waarop die lessen zijn gekozen, zijn soms verbazingwekkend.’
Deel bericht

Veel kinderen moeten te lang wachten op psychische hulp

24.05.18
Stel het gaat niet goed met je. Je zit niet lekker in je vel bijvoorbeeld omdat je met een probleem zit. Als je daar erg veel last van hebt en je kunt het niet zelf oplossen, dan kun je psychische hulp krijgen.Maar heel veel kinderen moeten erg lang wachten op zulke hulp. Deskundigen maken zich daar grote zorgen over.
Deel bericht

[EduAd] Officiële lespakketten Kinderboekenweek, Nationale Voorleesdagen, Kinderjury

24.05.18
U kunt tot en met zondag 10 juni 2018 uw materialen en lespakketten voor de Kinderboekenweek 2018, de Nationale Voorleesdagen en Kinderjury 2019 bestellen.
Deel bericht

Stel 3 uur gym door gymleraar verplicht

24.05.18
Iedere basisschoolleerling moet wekelijks drie uur gymles krijgen van een vakdocent. Daardoor worden de reguliere leraren ontlast, worden leerprestaties beter en moeten scholieren sportiever en gezonder worden. Dat kost zo'n 275 miljoen euro per jaar. SP-Kamerlid Michiel van Nispen diende gisteren een initiatiefwet in die dat moet regelen.
Deel bericht

Thema Week tegen Pesten 2018: Laat je zien

23.05.18
Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten. Vertrouwen is daarbij van groot belang. Wederzijds vertrouwen staat centraal tijdens de Week Tegen Pesten 2018.
Deel bericht

Sterfgeval op school? Rouwprotocol ingehaald door social media

23.05.18
Social media staan vaak in de weg van het rouwprotocol dat scholen gebruiken als een leerling of een docent overlijdt. Maar zo'n draaiboek is niet eens zo nodig, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. Het beste protocol wordt ter plekke gemaakt. Maar één opdracht staat voorop: neem als school meteen contact op. Probeer direct afstemming te zoeken met de ouders, de klas en docenten .
Deel bericht

Congres: Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs

23.05.18
Op donderdag 14 juni 2018 organiseert Like2Share bij het Museum voor Communicatie in Den Haag het congres Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs. Dit evenement is bedoeld voor de gehele onderwijskolom, van PO tot WO.
Deel bericht

Gezamenlijke huisvestingsplannen

23.05.18
In de media leek het misschien alsof de gemeenten het onderspit hadden gedolven in het voorstel, en wij PO-Raad en VO-raad er met de buit vandoor gingen. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat niet alleen gemeenten, maar ook schoolbesturen meer verantwoordelijkheid krijgen voor het schoolgebouw.
Deel bericht

'Stel 3 uur gym door gymleraar verplicht'

23.05.18
Iedere basisschoolleerling moet wekelijks drie uur gymles krijgen van een vakdocent. Daardoor worden de reguliere leraren ontlast, worden leerprestaties beter en moeten scholieren sportiever en gezonder worden. Dat kost zo'n 275 miljoen euro per jaar.
Deel bericht

Militairen voor de klas op basisscholen

23.05.18
Op tientallen basisscholen stond dinsdag een militair voor de klas. Het markeert het begin van de Landmachtdagen die nog tot en met zaterdag duren. Militairen bezoeken deze dagen in totaal een kleine duizend klassen met scholieren uit groep zeven en acht. Zo’n 2500 militairen gaan op pad om de Nederlandse samenleving een goed beeld van hun landmacht te geven.
Deel bericht