Browsealoud misbruikt voor 'delven' cryptovaluta

12.02.18
Meer dan honderd Nederlandse websites zijn gisteren misbruikt om de cryptomunt Monero te delven. Het gaat onder meer om sites van bibliotheken en gemeenten. Lexima, de Nederlandse leverancier van de software, bevestigt dat kwaadwillenden maximaal vier uur Browsealoud hebben misbruikt.
Deel bericht
(advertentie)

Meer landelijke regie in aanpak lerarentekort OCW

18.10.18
Mede op basis van input van de VO-raad en andere partijen is op een aantal belangrijke punten vooruitgang geboekt in de uitwerking van een aanpak voor het terugdringen van het lerarentekort. De aanpak heeft een sterk regionaal karakter, maar daarnaast wordt ook ingezet op landelijke regie voor de aanpak van regio-overstijgende knelpunten.
Deel bericht

Wandelende (en verdwenen) eilanden centraal in Waddenatlas

18.10.18
De Waddenatlas, die vandaag gepresenteerd wordt in het Afsluitdijk Wadden Center, is de nieuwste in een reeks thema-atlassen die Noordhoff uitgeeft, na bijvoorbeeld edities over voetbal, Amsterdam en veiligheid. "Elke Nederlander heeft wel een beeld van de Waddeneilanden, vaak gekleurd door toerisme. In dit boek zie je de gigantische geschiedenis erachter."
Deel bericht

RSG Wolfsbos leert leerlingen de magie van technologie ontdekken

18.10.18
Uniek is dit schooljaar de workshop ‘programmeren met micro:bits’. De Micro:bit is een computertje dat werkt op batterijen, met programmeerbare knopjes, lampjes, een kompas en Bluetooth. Ook kunnen er allerlei andere apparaten aan gekoppeld worden, zoals lichtsensoren of motortjes. Leerlingen sturen een zelfgeschreven code draadloos naar het computertje en kunnen meteen testen
Deel bericht

Maak leerlingen bewuster van het belang van privacy

18.10.18
Op school doe je er alles aan om informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te regelen zodat je school voldoet aan de privacywetgeving. Maar in hoeverre zijn leerlingen zich bewust van hun privacy? Het is belangrijk om met leerlingen het gesprek aan te gaan over privacy.
Deel bericht

Kampen aast op tonnen subsidie voor aardgasvrije school in Wilsum

18.10.18
De gemeente Kampen wil basisschool De Regenboog in Wilsum aardgasvrij maken. De school is aangemeld voor een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is kans op 350.000 euro subsidie.De school in het dorp aan de IJssel wordt volgend jaar gerenoveerd. Volgens Kampen een 'mooie gelegenheid' het gebouw aardgasvrij te maken.
Deel bericht

Website van uw school nog steeds zonder https?

18.10.18
De veelgebruikte browser Google Chrome geeft voortaan een waarschuwing bij websites zonder beveiligde https-verbinding. Een virtuele rondgang leert dat daartoe websites behoren van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ook websites van onderwijsstichtingen. Websites zonder https krijgen voortaan via Google Chrome een rood waarschuwingsscherm,
Deel bericht

De vrijwillige ouderbijdrage blijft voor onduidelijkheid zorgen

18.10.18
Scholen slagen er maar niet in om afspraken te maken over de vrijwillige ouderbijdrage. Aan het begin van het nieuwe schooljaar hadden alle scholen in het PO en VO eensluidende richtlijnen voor ouders en leerlingen moeten hebben.Daarin zouden ouders onder meer de verzekering moeten krijgen dat hun zoon of dochter niet wordt buitengesloten als de bijdrage niet is overgemaakt.
Deel bericht

INOS gaat lerarentekort te lijf met extra school

18.10.18
Ook de invalpool van het Bredase INOS merkt deze problemen. Om dat tekort op te vangen heeft INOS sinds dit jaar iets nieuws: Phoenix, een eigen netwerk van invalleerkrachten die samen een team vormen. De helft is bij een full-time aanstelling één dag in de week bezig met andere werkzaamheden. Er is een startersgroep die werkt aan hun persoonlijke ontwikkeling door bijscholing te volgen.
Deel bericht

Nog twee scholen Zaan Primair starten vierdaagse schoolweek

18.10.18
Naast basisschool De Spiegel stappen nog twee andere scholen van het bestuur Zaan Primair tijdelijk over op een vierdaagse schoolweek vanaf de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie vanwege het lerarentekort. Het gaat om De Kernschool waar nieuwkomers de Nederlandse taal leren en Dynamica XL Molenwerf voor speciaal onderwijs
Deel bericht

Van elke 400 kinderen gaat er één naar particuliere school

17.10.18
Het aantal particuliere scholen die geen rijksbekostiging krijgen groeit weliswaar, maar het aantal is nog altijd zeer beperkt. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. De minister reageert met zijn brief op SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint die aan de bel had getrokken over de groei van het aantal particuliere scholen.
Deel bericht

Concentratie op school: onderzoek hulpmiddel voor scholier in Limburg

17.10.18
Scholen kopen ze met dozen tegelijk: hulpmiddelen die drukke, onrustige of dromerige kinderen moeten helpen bij het concentreren. Basisscholen zetten steeds meer hulpmiddelen in die ervoor moeten zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren.Maar of het werkt, is nog maar de vraag. In Limburg is er een onderzoek naar gestart.
Deel bericht

Invalmeester stapt op, groep 7 naar huis

17.10.18
Leerlingen van groep 7 van basisschool De Boeier in Lelystad krijgen deze hele week geen les. De invalmeester die voor de klas stond heeft ontslag genomen en de school kan geen vervanger vinden. Daarom zit de groep van zo'n 25 kinderen de hele week thuis. De directeur van de school hoopt dat de kinderen na de herfstvakantie weer wel gewoon les kunnen krijgen.
Deel bericht

Scholen vrezen de griep. Is een griepprik voor de juf een oplossing?

16.10.18
Griep hangt als een donkere wolk boven het basisonderwijs. Want als er te veel juffen en meesters ziek worden, moeten scholen klassen naar huis sturen. Invalkrachten zijn schaars. Is de griepprik een oplossing? Een griepprik kan een werkgever zijn personeel uiteraard alleen op vrijwillige basis aanbieden.
Deel bericht

Ouders hebben moeite met kindermarketing

16.10.18
Veel ouders hebben moeite met kindermarketing, dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Vooral kindermarketing die plaatsvindt op scholen, tijdens sportevenementen voor kinderen en op social media, vinden ouders niet normaal. De meerderheid is voor maatregelen tegen kindermarketing van ongezonde producten, zoals koek, snoep en frisdrank.
Deel bericht

Slob 'mist onderliggende boodschap' in 'sympathieke brief van docent

16.10.18
Doe een beroep op de gepensioneerde leerkrachten minister Arie Slob, is de strekking van de open brief aan de minister van gepensioneerd leerkracht Tjalling Janssen, die zaterdag in de Stentor stond. De minister reageert op Twitter dat hij het een sympathieke brief vindt. Daarmee mist hij het onderliggend verwijt van Janssen, vinden Twitteraars die weer reageren op Slob.
Deel bericht

Handig overzicht voor gesprek over taakverdeling

16.10.18
n de nieuwe cao in het primair onderwijs bepaalt het schoolteam de werkverdeling. Per 1 augustus 2019 moeten de afspraken op papier staan. De bonden en de werkgeversorganisatie PO-raad maakten een handige infographic om te gebruiken bij het gesprek over de taakverdeling. Je vindt daarin onder meer een stappenplan.
Deel bericht

Alle achttien schoolpleinen in Hilversum binnenkort rookvrij

16.10.18
Op de achttien schoolpleinen van alle openbare basisscholen in Hilversum mag vanaf volgende week niet meer worden gerookt. Onderwijswethouder Annette Wolthers verklaarde maandag om 9.00 uur op het plein van basisschool de Dubbeldekker in Hilversum symbolisch alle schoolpleinen in de gemeente rookvrij.
Deel bericht

Gouden Guppy: vakjuryprijs voor beste digitale mediaproduct voor 0-6 jaar

15.10.18
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren. De Cinekid Media Awards 2018 worden uitgereikt tijdens de 32ste editie van het Cinekid Festival met een feestelijke ceremonie op 24 oktober .
Deel bericht

Zijn kinderen in Utrecht, Noord–Holland en Limburg zoveel slimmer dan de rest? (Opinie)

15.10.18
Uit onderzoek in de provincie Groningen is gebleken dat basisschoolleerkrachten daar vaak ‘onderadviseren’, hun leerlingen onderschatten dus. Onderzoekers in Drenthe zagen daar ‘een minder ambitieuze leercultuur’, en ‘lage verwachtingen’ van ouders en leerkrachten. Regio’s waar men het van oudsher niet hoog in de bol had, hebben relatief weinig vwo-plaatsen.
Deel bericht

[EduAd] Ook rekensommen voor sterke en zwakke leerlingen?

15.10.18
Rekentuin heeft meer dan 25.000 leuke en motiverende opgaven. Zo oefenen al je leerlingen volledig zelfstandig en automatisch op hun eigen niveau. 100% adaptief, dus een succeservaring voor iedereen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)