Achtstegroepers kijken vooral of middelbare school dichtbij is

13.02.18
Niet kwaliteit, maar afstand is het belangrijkste criterium om een middelbare school te kiezen in Amsterdam. Kinderen willen liever niet dat er lagere niveaus op hun school worden aangeboden en ze zoeken een school met leerlingen die lijken op henzelf.
Deel bericht
(advertentie)

Groene schoolpleinen beïnvloeden gezondheid kinderen positief

14.08.18
Kinderen vinden een groen schoolplein aantrekkelijker, blijkt uit het onderzoek. Ook kunnen kinderen zich beter concentreren nadat zij op een groen schoolplein hebben gespeeld. Dit effect werd vooral gemeten bij kinderen die gedurende een lange periode op een groen schoolplein speelden. Ook bevordert een groen schoolplein de lichamelijke activiteit van kinderen, vooral bij meisjes.
Deel bericht

Scholenfusie sneller goedgekeurd

14.08.18
Vooruitlopend op een wetswijziging is de fusietoets per 1 augustus 2018 al sterk versoepeld. Een scholenfusie wordt sneller goedgekeurd.De uitvoerige procedure met advisering van onafhankelijke commissie, is dan vervangen door een kortere goedkeuringsprocedure bij de minister. Voor de vorming van een samenwerkingsschool hoeft helemaal geen goedkeuring meer te worden aangevraagd.
Deel bericht

Meeste kinderen blijven 1,5 uur langer op in de vakantie

14.08.18
Bijna alle kinderen gaan in de vakantie later naar bed dan normaal. De meeste van jullie blijven in de zomervakantie zo'n anderhalf uur langer op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jeugdjournaal onder kinderen tussen 10 en 13 jaar. Normaal gaan de meeste kinderen van die leeftijd tussen 20:00 uur en 21:00 uur 's avonds naar bed. In de vakantie is dat tussen 21.30 uur en 22.30 uur.
Deel bericht

Vooraankondiging: Fotowedstrijd 'onze school'

14.08.18
De Onderwijsraad viert in 2019 zijn honderdste verjaardag. Daarom schrijft hij onder andere een fotowedstrijd uit met het thema ‘onze school anno 2019’. De Onderwijsraad daagt leerlingen in het BaO en het VO en studenten in het MBO uit de mooiste foto te maken van wat voor hen een bijzonder moment tijdens een schooldag is; een foto die laat zien wat school voor hen betekent.
Deel bericht

De 9 ontdekkingen van deze week

13.08.18
Elke week zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze week o.a.: De helft van de kinderen heeft in het zwembad last van jongeren; Sam is pas 5 jaar en heeft het record voor rode-rijden op een schaap; De nieuwe Winnie de Poeh-film is verboden in China.
Deel bericht

Nanne (10) wordt altijd jongen genoemd terwijl ze meisje is

13.08.18
Stel je voor: je loopt als meisje in een kledingwinkel en er wordt tegen je gezegd: 'je zit verkeerd, je moet naar de jongensafdeling'. Nanne van 10 heeft dat vaak meegemaakt. Ze is een meisje, maar door haar korte haar en stoere kleding denken mensen vaak dat ze een jongen is. En dat zit haar behoorlijk dwars.Nanne is superfan van voetbalster Shanice van de Sanden. Die heeft ook kort haar.
Deel bericht

Een oplossing voor het lerarentekort? 'Verplaats de school naar de leraar'

13.08.18
Het aantal leraren is ongelijk verdeeld over Nederland. Wat valt daaraan te doen? Drie deskundigen doen een aantal suggesties voor een oplossing.“Wat sowieso niet werkt is dat er nu onderlinge concurrentie bestaat tussen scholen”, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Frank Cörvers.Om het levensonderhoud voor leraren in een dure stad mogelijk te maken, zou een soort Randstadstoeslag moeten bestaan.
Deel bericht

Nieuwe tv-serie met kinderen in een asielzoekerscentrum

11.08.18
Voor de meeste kinderen is het normaal om veel leuke dingen te doen tijdens de vakantie, maar voor kinderen in een asielzoekerscentrum is dat anders. Voor hen zitten vakanties en leuke uitjes er niet in. In een azc in Oisterwijk is dat even anders. Daar is een filmploeg om een nieuwe tv-serie op te nemen. Veel kinderen uit het asielzoekerscentrum spelen een kleine rol.
Deel bericht

Van video-editor naar leraar: 'In het onderwijs kun je écht verschil maken'

11.08.18
Ook video-editor Eric Bloot (39) laat zich omscholen. Vanaf 20 augustus begint Eric aan een zij-instroomtraject. Als leraar kun je echt verschil maken. Ik vind het een waardevoller beroep dan video's monteren. In Rotterdam-Zuid, waar ik ga lesgeven, heb je ook veel probleemgevallen. Dan komt er ook nog een pedagogische verhaal bij kijken."
Deel bericht

Kamer zeer bezorgd over Turkse weekendscholen

11.08.18
De Tweede Kamer is zeer verontrust door het bericht dat de Turkse overheid bezig is om weekendscholen op te zetten voor jonge Turken in Nederland. Coalitiepartner CDA en oppositiepartij SP spreken eveneens van een zorgelijke ontwikkeling. Kinderen mogen niet met de rug naar de Nederlandse samenleving worden opgevoed, zegt een woordvoerder van de CDA-fractie.
Deel bericht

Turkije gaat weekendscholen financieren in Nederland

11.08.18
De Turkse overheid is bezig met het opzetten van weekendscholen in verschillende landen, waaronder Nederland.De klassen op de scholen moeten uit minimaal 15 en maximaal 25 leerlingen bestaan. De kinderen moeten minimaal 32 weken de vakken volgen, en niet langer dan 40 weken.
Deel bericht

Een pleegkind in de klas

11.08.18
Uit onderzoek van Daisy Smeets blijkt dat veel leraren de juiste kennis en ondersteuning missen als er een pleegkind in de klas komt. Met de website raadpleeg.org hoopt ze dit te veranderen.Haar is gebleken, dat leraren behoefte hebben aan ondersteuning, zowel inhoudelijk als praktisch. Veel uitdagingen waar leraren mee te maken krijgen, zijn terug te leiden naar hechtingsproblematiek.
Deel bericht

Canon van Meppel moet permanente plek krijgen in basisonderwijs

10.08.18
Historica Garry Wiersema werkt aan de Canon van Meppel. Niet voor een boek of film, nee, voor lesmateriaal op de Meppeler basisscholen. Voor generatie op generatie. Voordat het doceren en vertalen naar de leerlingen begint, doet Garry Wiersema veldonderzoek en spit ze archieven door. In het Drents Archief in Assen pluist ze uit waar alle veldnamen vandaan komen.
Deel bericht

Meisjes leren sneller nieuwe dingen dan jongens

10.08.18
Meisjes tussen de 8 en 12 jaar oud kunnen beter nieuwe dingen aanleren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Jongens hebben, stellen de onderzoekers, meer begeleiding en uitleg nodig als er iets nieuws wordt geïntroduceerd.kinderen van hoger opgeleide ouders presteren beter dan leerlingen wiens ouders een wat lagere opleiding hebben genoten.
Deel bericht

Alleen het westen komt leraren tekort, de rest van het land heeft er meer dan genoeg

10.08.18
Het tekort aan basisschoolleraren verschilt sterk per regio. In het westen zijn meer banen dan leerkrachten, en in het noorden, oosten en zuiden van het land is dat precies andersom. In en om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben scholen de meeste.problemen om leraren te vinden. Naarmate de afstand tot die steden groter wordt, is het gemakkelijker om vacatures op te vullen.
Deel bericht

'Haast maken met app-verbod op de fiets'

10.08.18
In september gaat een nieuwe overheidscampagne over het gebruik van de smartphone in het verkeer van start. Als het aan Veilig Verkeer Nederland en Vereniging Verkeersslachtoffers ligt, komt er een app-verbod voor fietsers. CDA’er von Martels kan zich hierin vinden en hoopt dat de ministerhaar wetsvoorstel dat zo’n verbod in werking stelt, snel indient.
Deel bericht

Welke scholier maakt het mooiste portret van een oudere?

10.08.18
Maak een zo mooi mogelijk portret van een oudere, zo luidt de opdracht van het Nationaal Ouderenfonds aan scholieren in heel Nederland. De eerste 15 klassen die zich aanmelden krijgen voor elke leerling een gratis canvas doek. En onder álle deelnemende basisscholen wordt een masterclass schilderen verloot. Natuurlijk mogen de ouderen die model staan mee op reis ....
Deel bericht

Gesprek tussen De Klimroos en Al Arqam komt moeizaam op gang

09.08.18
Er moet nog een hoop gebeuren om het nieuwe schooljaar voor zowel De Klimroos als Al Arqam vlotjes van start te laten gaan. Zo is de gemeente Utrecht sinds 2 augustus bezig met een aantal aanpassingen aan het schoolgebouw, moeten er nog veel spullen uit de klaslokalen verhuisd worden. Een vruchtbaar gesprek tussen beide schoolbesturen heeft tot dusver nog niet plaatsgevonden.
Deel bericht

Sterke meiden confronteren pestkoppen met hun gedrag

09.08.18
Een voorstelling over pesten, met in de hoofdrol twee meisjes, die slachtoffer werden van pesters, maar nu vol zelfvertrouwen pestkoppen confronteren met hun gedrag. De voorstelling reist de komende maanden langs de Goudse basisscholen.We willen dit verhaal ook graag aan anderen vertellen, zodat men zich bewust wordt van de gevolgen van het pestgedrag.
Deel bericht

Moestuin basisscholen leeggeroofd, vrijwilligers zijn er kapot van

09.08.18
Een moestuin bij twee basisscholen in het dorp Oostwold (Groningen) is vorige week grotendeels leeggeroofd. Zowel een grote hoeveelheid groente als tuingereedschap is ’s nachts ontvreemd. Vrijwillige tuinder Emmo Meijer (65) huilde “als een klein kind”, toen hij de lege moestuin zag. Gelukkig wordt van alle kanten hulp aangeboden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)