Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen

12.09.18

Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen.

Samen laaggeletterdheid in de stad Groningen tegengaan: voor dit doel zetten verschillende Groningse welzijnsinstellingen zich sinds maandagmiddag gezamenlijk in. Zij doen dat met het project ‘Samenleren’: een cursus voor Groningse ouders van jonge kinderen om hun taalvaardigheid te vergroten. Het officiële startschot klonk op maandag 10 september om 15.00 uur bij Molendrift.

Wethouder Van der Schaaf was ook aanwezig en zei het volgende: “De gemeente Groningen streeft naar een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en iedereen mee kan doen. Problemen met lezen en schrijven vormen voor veel mensen een belemmering om volop deel te nemen aan het dagelijkse leven. Daarom steunen we dit project van harte”.

www.samenleren050.nl
Tijdens de openingshandeling legden de samenwerkingspartners een levensgrote Samenleren-puzzel. Ook kregen de aanwezigen meer informatie over hoe Samenleren tot stand is gekomen en hoe ze zich hier de komende tijd voor kunnen inzetten. Zo kunnen ze helpen door campagnemateriaal te verspreiden en zo ouders te wijzen op Samenleren of door ouders te helpen bij het aanmelden. Aanmelden kan via het formulier op www.samenleren050.nl.

Samenleren
Samenleren wil de taalvaardigheid van laagtaalvaardige ouders in Groningen vergroten. Daarnaast moet het de communicatie over taal tussen ouder en kind over taal stimuleren. Dat is belangrijk, omdat helaas blijkt dat er in Nederland steeds meer mensen laaggeletterd zijn. Het stimuleren van taalinteractie tussen ouder en kind is van positieve invloed op de taalontwikkeling van kinderen. Samenleren wordt gesubsidieerd vanuit het landelijke project ‘Tel Mee Met Taal’. Het doel van Tel Mee Met Taal is om laaggeletterdheid in Nederland te bestrijden en te voorkomen.
Deel bericht
(advertentie)

Terugkijken | Juf Jessica Pootjes gaf les aan 39 kinderen

18.09.18
Bij PAUW werd het plan van de vierdaagse schoolweek besproken met juf Jessica Pootjes, die lesgaf aan maar liefst 39 kinderen. En met de bedenker van het plan: Niko Persoon.
Deel bericht

Budget cultuureducatie verhoogd voor museumbezoek

18.09.18
In het regeerakkoord staat dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het (Rijks)museum moeten bezoeken. Het Ministerie van OCW investeert vanaf 2019 structureel € 4,5 miljoen om dit mogelijk te maken.
Deel bericht

Pesterij op scholen neemt af, maar 'er is nog een wereld te winnen'

18.09.18
'Het is mooi dat meer kinderen zich fijn voelen op school.' Dat zegt anti-pestprofessor René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar het is ook weer geen reden om te juichen, aldus Veenstra..
Deel bericht

Dilan werd gepest en maakte er een rap over

17.09.18
Er is de komende tijd veel aandacht om pesten te verminderen, want het is de Week tegen het Pesten. Dilan van 9 jaar uit Den Haag werd vorig jaar gepest door kinderen uit zijn klas. Pas na een poos durfde hij erover te praten en erover te schrijven.
Deel bericht

Zaanstad voert vierdaagse schoolweek in vanwege lerarentekort

17.09.18
In Zaanstad is het lerarentekort zo groot dat scholen dit najaar moeten overgaan op een vierdaagse schoolweek. "Op plekken waar het niet anders kan gaan we dit mogelijk op korte termijn doen", bevestigt Rien Spies van de Zaanse scholenkoepel Agora.
Deel bericht

Assistenten steeds vaker zelfstandig voor de klas

17.09.18
Een onderwijsassistent die zelfstandig een groep draait. Door het lerarentekort gebeurt dit steeds vaker en langer.
Deel bericht

FNV de straat op tegen afschaffing dividendbelasting

17.09.18
Vanaf woensdag 19 september gaat de FNV iedere week in het hele land de straat op om de heersende onvrede tegen de afschaffing van de dividendbelasting zichtbaarder te maken.
Deel bericht

Pesten op school neemt verder af

17.09.18
Het aantal kinderen dat wordt gepest, is wederom afgenomen. Dat schrijft minister Slob (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens Slob is het goed nieuws voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan, maar blijft aandacht voor pesten nog altijd hard nodig.
Deel bericht

‘Lastig om bij pesten naar leraar te stappen’

17.09.18
De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken.
Deel bericht

Opinie| Lerarentekort: stop met die noodscenario's

16.09.18
Al ruim tien jaar was er zicht op het lerarentekort waar het basis- en het voortgezet onderwijs nu mee kampen. De 'oplossingen' waar de minister nu mee komt, vallen in de categorie noodverbanden en zijn voor niemand goed.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht

Opinie | Pesten is probleem van ons allemaal

15.09.18
Het is de Week van het Pesten. Pesten is een complex probleem waar we te weinig van weten. Leerkrachten worden onvoldoende getraind om het aan te pakken.
Deel bericht

‘De laatste keer dat we in de troonrede werden genoemd is al tien jaar geleden’

15.09.18
Het protest tegen Rutte III komt uit beroepsgroepen die het zwaar hebben. Een goed salaris is één ding, maar dat is niet het enige wat mensen van Den Haag verwachten. Een politieagent, leraar, verpleegkundige en brandweerman aan het woord.
Deel bericht

Week Tegen Pesten 2018 van 17 t/m 21 september

15.09.18
Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten.
Deel bericht

Klassenfoto's ter discussie: scholen worstelen met privacywet

15.09.18
Het nieuwe schooljaar is begonnen en schoolfotografen draaien overuren. De website van school opvrolijken met leuke klassenfoto’s zit er niet zomaar meer in. Met de invoering in mei van de nieuwe privacywet AVG mogen scholen gegevens van leerlingen niet zonder toestemming van betrokkenen delen.
Deel bericht

Engelse taallessen rukken op bij kinderdagverblijven

15.09.18
De Engelse taal rukt op bij kinderdagverblijven. Al op zeker negentig locaties leren peuters de eerste woordjes. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt wat de ‘taallessen’ de kinderen opleveren.
Deel bericht

Sanne (8) werd gepest en speelt nu in een videoclip

14.09.18
Sanne is pas 8 jaar, maar heeft nu al een rol in een videoclip. De clip hoort bij het lied dat is gemaakt voor de Week Tegen Pesten, die maandag begint. Sanne doet mee, omdat ze zelf werd gepest. Dat is nu gelukkig voorbij.
Deel bericht

[EduAd] Methode-oriëntatiemiddag voortgezet technisch lezen

14.09.18
Op zoek naar een nieuwe methode Voortgezet technisch lezen? Maak inhoudelijk kennis met Estafette 3, Flits, Karakter, Atlantis, Leesplaneet en Station Zuid tijdens de methode-oriëntatiemiddag. En laat je inspireren door kinderboekenauteur Rian Visser!
Deel bericht

Grote vooruitgang in het onderwijs en taalbeleid in Caribisch Nederland

13.09.18
Er is grote vooruitgang geboekt in de kwaliteit van het onderwijs en het taalbeleid op de scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijven de ministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Carry Slee: ‘Ringo Starr vond ik er zo lief uitzien’

13.09.18
Wekelijks worden we bedolven onder de nieuwe films, boeken, muziek, festivals, dvd’s en games. Tijd om het kaf van het koren te scheiden. Met deze week: schrijver Carry Slee van wie net kinderboek Juf Braaksel en de magische ring verscheen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)