Grote vooruitgang in het onderwijs en taalbeleid in Caribisch Nederland

13.09.18
Er is grote vooruitgang geboekt in de kwaliteit van het onderwijs en het taalbeleid op de scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijven de ministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht
(advertentie)

Zuidplas (Nieuwerk/IJssel e.o.) gaat 17,5 miljoen investeren in onderwijs

18.11.18
Het ambitieus onderwijs huisvestigingsplan bevat diverse nieuwbouw voor basisscholen, gymzalen, start van klassen speciaal basisonderwijs in Nieuwerkerk aan den IJssel en nieuwbouw van een middelbare school. De scholen die nieuwbouw of renovatie krijgen moeten ook voldoen aan de luchtkwaliteitseisen en moet energieneutraal zijn.
Deel bericht

‘Overwaarderende ouders wakkeren narcisme aan bij hun kind’

18.11.18
Hoe kunnen we kinderen zelfwaardering aanleren zonder narcisten te kweken? Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman onderzoekt hoe ouders het zelfbeeld van hun kinderen vorm geven. “Complimenten zijn niet nodig om kinderen tevreden te laten zijn met zichzelf.”
Deel bericht

Meester slaat leerling (8) met hoofd tegen muur in Rotterdam

18.11.18
Een leraar van een basisschool in Rotterdam is direct geschorst omdat hij tegen een jongetje van acht jaar oud zwaar fysiek geweld heeft gebruikt.Dat gebeurde toen de leraar ingreep bij een ruzie tussen kinderen. De verwondingen waren dusdanig ernstig dat de huisarts het kind direct doorstuurde naar de spoedeisende hulp.
Deel bericht

Internationale dag van de Rechten van het Kind

17.11.18
Elk jaar wordt op 20 november de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' (Universal Children's Day) gevierd. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. Zo komt de Lot's Foundation dit jaar met nieuwe website: Lot's Channel.
Deel bericht

Scholen op ontdekkingstocht met de Rabo AZ Foodtour

17.11.18
De Rabo AZ Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8. Maar liefst 100 klassen duiken vanaf 5 maart 2019 in thema’s als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld.
Deel bericht

Wel gelijke prestaties, geen gelijke kansen

17.11.18
De kansenongelijkheid in het onderwijs is in vijf à tien jaar verdubbeld. Een paar gemeenten geven leerlingen gratis bijlessen zodat ze wél naar havo of vwo kunnen.Salma wil graag havo of vwo doen, en daarna hbo-bedrijfskunde gaan studeren. Vandaar dat ze op maandag, dinsdag en donderdag na een hele dag op school tot zes uur ’s avonds extra lessen volgt,
Deel bericht

Middelburgse kinderen ondervragen minister over pleegzorg

17.11.18
Een Middelburgse schoolklas ( groep 8b van ABS ) mag naar de Tweede Kamer om daar een vraag te stellen aan de minister. Alle leerlingen van groep 7 en 8 op de basisschool mochten een vraag indienen en de vijf basisschoolgroepen met de beste vragen werden geselecteerd om die ook daadwerkelijk in Den Haag te komen stellen tijdens het zogeheten Kindervragenuur.
Deel bericht

Naila en Dennis begeleiden Sinterklaas bij de intocht

17.11.18
Naila en Dennis wonen in de buurt en mogen de hele route met de Sinterklaas meelopen. Ze laten aan Youssef zien hoe de route eruit ziet. Dat kan je zien in de video hierboven. Een huis langs de route is helemaal versierd met snoep! Op het huisje zitten schuimpjes, taai-taai-poppen en heel veel pepernoten.
Deel bericht

Rijk of arm, voor schooladvies maakt het weinig uit

17.11.18
Het is niet zo simpel dat de schooladviezen voor leerlingen van ouders met veel geld vaker worden bijgesteld dan de adviezen voor leerlingen van wie de ouders weinig geld hebben. Dat stelt onderwijsminister Slob in reactie op Kamervragen van de PvdA. Het is volgens hem wel zo dat de adviezen van leerlingen van ouders met een universitaire opleiding vaker worden bijgesteld.
Deel bericht

De Week van de Mediawijsheid is begonnen!

17.11.18
Deze week staat helemaal in het teken van smartphones, social media en nepnieuws. Bijna 5000 scholen en een hoop bibliotheken doen dan mee aan de Week van de Mediawijsheid. Het thema van dit jaar is 'Heb jij het onder de duim?' Volgens experts is het goed als je weet hoe je met informatie om kunt gaan en hoe je kunt checken of iets wel of niet klopt.
Deel bericht

Lerarentekort Rotterdam: Leraren in prefab-huurwoningen

16.11.18
Rotterdam gaat tot 3000 kant-en-klare huurwoningen neerzetten en leraren krijgen voorrang om zo’n woning te huren. Dat besloot de gemeenteraad deze week. Het lerarentekort in de Maasstad is gigantisch: roosters op middelbare scholen worden ‘verschraald’ en basisscholen moeten elke dag improviseren.
Deel bericht

Opinie: Paniekvoetbal van het Ministerie van Onderwijs

16.11.18
Vanaf 1985 zijn er fatale beleidsfouten op het Ministerie van Onderwijs gemaakt. Generaties kinderen worden de verkeerde kant opgestuurd en men blijft volharden in foute keuzes In 1985 zijn de huishoudscholen en technische scholen afgeschaft. Wat een miskleun! Ik moest jongens naar theoretisch ingerichte opleidingen sturen die veel intelligenter waren met hun handen.
Deel bericht

Peiling onder leraren over het schoolleidersvak

16.11.18
Wat trekt leraren in het schoolleidersvak aan en wat juist niet? Ook het schoolleiderstekort wordt steeds meer voelbaar en vaak gaan leraren de functie vervullen. Om zicht te krijgen waarom zij wel of niet de stap overwegen om schoolleider te worden, nodigt het Arbeidsmarktplatform PO hen uit om een enquête in te vullen.
Deel bericht

Minister Ollongren presenteert elf basisscholen die gaan voor aardgasvrij

16.11.18
De eerste duurzaam gerenoveerde school werd begin deze week feestelijk heropend in Opeinde, gemeente Drachten-Smallingerland. De komende periode volgen nog elf basisscholen die hun schoolgebouwen aardgasvrij gaan maken. Zij ontvangen hiervoor een stimuleringsbijdrage van 350.000 euro. Dat maakte minister Ollongren bekend.
Deel bericht

Tekort aan leerkrachten: school voert vierdaagse lesweek in

16.11.18
Een vierdaagse schoolweek voor groep 7 en 8. Dat is het plan van SBO De Blinker in Geleen. Koepel Kindante is er niet blij mee. Wij kampen binnen Stichting Kindante met een vervangerstekort’. De leerlingen van de groepen 7 en 8 hebben daarom vanaf donderdag een vierdaagse lesweek, waarbij elke dag van de week één van de groepen 7 of 8 thuisblijft.
Deel bericht

Laat leraren voortouw nemen bij professionalisering

15.11.18
Laat leraren zelf het initiatief nemen om zich verder te professionaliseren. Dat adviseert Alexander Rinnooy Kan. Hij heeft op verzoek van onderwijsminister Arie Slob een verkenning uitgevoerd naar kwaliteitsverbetering van leraren. De verkenning volgt op het verdwijnen van de vooral door leraren fel bekritiseerde Onderwijscoöperatie. Die zou te ver van hen hebben afgestaan.
Deel bericht

Harde maatregelen tegen roken, alcohol en overgewicht

15.11.18
Roken op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen wordt helemaal verboden. Rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Dat staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord dat in handen is van RTL Nieuws.
Deel bericht

Onderzoek wijst uit dat basisschoolkinderen massaal in nepnieuws trappen

15.11.18
Veel basisschoolkinderen zien het verschil niet tussen nepnieuws en echt nieuws. Dat constateren onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Connecticut. Leraren moeten de leerlingen daarin beter trainen, vinden ze.
Deel bericht

Islamitische basisschool Zoetermeer stap dichterbij

15.11.18
De gemeente Zoetermeer moet een vestiging van de islamitische basisschool Yunus Emre opnemen in het gemeentelijke plan van scholen. Daarmee komt de school voor bekostiging in aanmerking. Volgens de Raad van State heeft: 'de Yunus Emre-basisschool aannemelijk gemaakt dat voor haar nieuwe vestiging in Zoetermeer aan de stichtingsnorm kan worden voldaan.'
Deel bericht

Minister Slob benadrukt belang openbaar onderwijs

15.11.18
Openbaar onderwijs is heel belangrijk voor Nederland, benadrukt onderwijsminister Arie Slob in een felicitatievideo ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van VOS/ABB. De ChristenUnie-minister zegt dat het openbaar onderwijs kan rekenen op zijn steun en dat hij ervoor zal zorgen dat het kan blijven floreren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)