Kinderen krijgen nu al les over vuurwerk

08.11.18
Op veel scholen gaat het nu al over vuurwerk. Veel kinderen krijgen de komende tijd vuurwerkles waarin gewaarschuwd wordt voor de gevaren. En dat is hard nodig, want de helft van de ongelukken gebeurt bij mensen die jonger zijn dan 20 jaar. Dat komt vaak door knalvuurwerk of illegaal vuurwerk.
Deel bericht
(advertentie)

Assen krijgt kinderraad en een kinderburgemeester

20.11.18
Assen krijgt volgend jaar een kinderraad en een kinderburgemeester. Het college vindt het belangrijk om kinderen in het basisonderwijs (groep 7/8) kennis te laten maken met begrippen als gemeenteraad, participatie, democratie en burgerschap. Door een kinderraad te installeren worden kinderen meer betrokken bij het maken van beleid.
Deel bericht

Baarnse klas door naar grootste schoolband van Nederland

20.11.18
Kinderen van bassischool de Sint Aloysiusschool in Baarn hebben zaterdag de uitzending van het tv-programma Lang Leve de Muziek Show gewonnen. Als prijs mogen de kinderen in de grootste schoolband van Nederland optreden voor koningin Máxima.Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel en goed muziekonderwijs op basisscholen.
Deel bericht

Kinderombudsman: 'Steeds groter verschil in geluksgevoel kinderen'

20.11.18
De kloof tussen kinderen die gelukkig zijn en kinderen die ongelukkig zijn in Nederland wordt groter. Een op de tien kinderen is ontevreden over het eigen leven en geeft dat een onvoldoende (gemiddeld een 3,8). Het verschil tussen de twee groepen wordt steeds groter, concludeert Kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag op basis van onderzoek en gesprekken.
Deel bericht

Eén uur cultuureducatie per week kost 179 miljoen

20.11.18
Het zou zeker 179 miljoen euro per jaar kosten op elke school cultuureducatie aan te bieden door een vakdocent Dat meldt onderwijsminister Slob. Het bedrag is gebaseerd op de aanname dat een vakleerkracht cultuureducatie hetzelfde kost als een groepsleerkracht. De minister gaat er tevens van uit dat de inzet van de groepsleerkrachten gelijk blijft.
Deel bericht

Scholen Oudkarspel winnen groen buiten leerplein

20.11.18
De basisscholen Sint Maarten en Barnewiel hebben 5.000 euro gewonnen voor hun schoolplein met een gezamenlijk ontwerp voor een duurzame buiten les plek: een parcours met blote voeten pad en een speelveld (Kingveld). Op het nieuwe schoolplein kun je vrij spelen en onderzoekend spelen en leren. Ook kan er les gegeven worden.
Deel bericht

Huiselijk geweld schadelijker dan gedacht voor kinderen

20.11.18
Door het geweld hebben kinderen uit probleemgezinnen vaker dan andere last van traumatische klachten, zoals depressiviteit, angst of PTSS. Ook ervaren kinderen emotionele onveiligheid en verloopt de hechting met ouders moeizaam. Door de psychische schade kunnen kinderen heftig reageren, bijvoorbeeld met vluchtgedrag of juist opstandigheid.
Deel bericht

Minister Slob: 'Leerboerderij De Grote Brander is géén vervangende school'

20.11.18
Het onderwijsaanbod voor moeilijk lerende kinderen op leer- en zorgboerderij de Grote Brander in Okkenbroek is terecht stopgezet. Het is geen substituut voor het bieden van onderwijs op school. De Zorgboerderij bood een uitweg voor kinderen die moeite hebben met het volgen van regulier onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Lezen wordt leuker als je zelf schrijft

19.11.18
Hoe krijg je alle kinderen enthousiast om te lezen? Door ze zelf te laten schrijven. En andersom natuurlijk. In de maandprogramma’s van De Schoolschrijver gaan de leukste kinderboekenschrijvers hiermee met kinderen aan de slag.
Deel bericht

Samen op de bres tegen kindermishandeling

19.11.18
In Nederland groeien bijna 119.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Tijdens de Week tegen kindermishandeling van 19 tot en met 25 november wordt met allerlei activiteiten voor deze groep kwetsbare kinderen extra aandacht gevraagd.Een belangrijk doel van de BTK is zorgen dat de verbeterde meldcode meer gaat leven bij onderwijsprofessionals op de werkvloer.
Deel bericht

Zwarte Piet is op Aruba geen probleem

19.11.18
Ik heb een oplossing voor je als je, net als ik, helemaal klaar bent met de discussie over Zwarte Piet. Kom naar Aruba! Daar vieren ze het Sinterklaasfeest zonder enige discussie.
Deel bericht

SP: op basisschool drie uur gym per week door vakdocent

19.11.18
De SP in de Tweede Kamer wil dat kinderen op de basisschool drie uur gymles per week krijgen van een sportleraar. Volgens de partij levert dat meer op dan het kost. De 275 miljoen euro die nodig is om het plan uit te voeren, zouden worden terugverdiend doordat op termijn de zorgkosten lager uitvallen en doordat mensen minder vaak zullen verzuimen van hun werk.
Deel bericht

Amsterdam: Islamitisch onderwijs groeit sterk

19.11.18
Nu ook Zuid een islamitische basisschool krijgt, heeft elk stadsdeel er minimaal één. Voor basisscholen in de buurt is de komst van Elif ingrijpend. In de buurt staan twee scholen die worstelen met een laag leerlingenaantal en veel islamitische leerlingen hebben. Het zou niet voor het eerst zijn dat ouders hun kind laten overstappen op de islamitische school.
Deel bericht

Zuidplas (Nieuwerk/IJssel e.o.) gaat 17,5 miljoen investeren in onderwijs

18.11.18
Het ambitieus onderwijs huisvestigingsplan bevat diverse nieuwbouw voor basisscholen, gymzalen, start van klassen speciaal basisonderwijs in Nieuwerkerk aan den IJssel en nieuwbouw van een middelbare school. De scholen die nieuwbouw of renovatie krijgen moeten ook voldoen aan de luchtkwaliteitseisen en moet energieneutraal zijn.
Deel bericht

‘Overwaarderende ouders wakkeren narcisme aan bij hun kind’

18.11.18
Hoe kunnen we kinderen zelfwaardering aanleren zonder narcisten te kweken? Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman onderzoekt hoe ouders het zelfbeeld van hun kinderen vorm geven. “Complimenten zijn niet nodig om kinderen tevreden te laten zijn met zichzelf.”
Deel bericht

Meester slaat leerling (8) met hoofd tegen muur in Rotterdam

18.11.18
Een leraar van een basisschool in Rotterdam is direct geschorst omdat hij tegen een jongetje van acht jaar oud zwaar fysiek geweld heeft gebruikt.Dat gebeurde toen de leraar ingreep bij een ruzie tussen kinderen. De verwondingen waren dusdanig ernstig dat de huisarts het kind direct doorstuurde naar de spoedeisende hulp.
Deel bericht

Internationale dag van de Rechten van het Kind

17.11.18
Elk jaar wordt op 20 november de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' (Universal Children's Day) gevierd. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. Zo komt de Lot's Foundation dit jaar met nieuwe website: Lot's Channel.
Deel bericht

Scholen op ontdekkingstocht met de Rabo AZ Foodtour

17.11.18
De Rabo AZ Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8. Maar liefst 100 klassen duiken vanaf 5 maart 2019 in thema’s als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld.
Deel bericht

Wel gelijke prestaties, geen gelijke kansen

17.11.18
De kansenongelijkheid in het onderwijs is in vijf à tien jaar verdubbeld. Een paar gemeenten geven leerlingen gratis bijlessen zodat ze wél naar havo of vwo kunnen.Salma wil graag havo of vwo doen, en daarna hbo-bedrijfskunde gaan studeren. Vandaar dat ze op maandag, dinsdag en donderdag na een hele dag op school tot zes uur ’s avonds extra lessen volgt,
Deel bericht

Middelburgse kinderen ondervragen minister over pleegzorg

17.11.18
Een Middelburgse schoolklas ( groep 8b van ABS ) mag naar de Tweede Kamer om daar een vraag te stellen aan de minister. Alle leerlingen van groep 7 en 8 op de basisschool mochten een vraag indienen en de vijf basisschoolgroepen met de beste vragen werden geselecteerd om die ook daadwerkelijk in Den Haag te komen stellen tijdens het zogeheten Kindervragenuur.
Deel bericht

Naila en Dennis begeleiden Sinterklaas bij de intocht

17.11.18
Naila en Dennis wonen in de buurt en mogen de hele route met de Sinterklaas meelopen. Ze laten aan Youssef zien hoe de route eruit ziet. Dat kan je zien in de video hierboven. Een huis langs de route is helemaal versierd met snoep! Op het huisje zitten schuimpjes, taai-taai-poppen en heel veel pepernoten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)