Heuvelrugscholen gaan voor het klimaat

11.02.19
Basisschool De Kring in Driebergen is een energieproject gestart dat onderdeel is van de Jenaplan-opleiding. Het energieproject vindt plaats op twee locaties van de basisschool. De bovenbouwleerkrachten Sarwi en Arianne gebruiken het project om hun meesterstuk in te vullen in het kader van hun Jenaplanopleiding.
Deel bericht
(advertentie)

De opkomst van de zzp-leraar: ‘Ik word gek gebeld door scholen’

26.08.19
Basisschoolleraren voeren al jaren actie voor een hoger salaris. Ook werd meermaals de noodklok geluid over de werkdruk. Wie niet wil wachten op verandering van hogerhand treedt uit dienst en wordt freelance juf of meester. ‘Dit is mijn manier om druk uit te oefenen.’
Deel bericht

Honderden werkloze leraren staan weer voor de klas

26.08.19
Honderden leraren die werkloos thuis zaten met een uitkering zijn overgehaald om terug voor de klas te komen. Het werklozenplan van het kabinet om het nijpende lerarentekort aan te pakken, lijkt daarmee succes te hebben. Vorig jaar augustus kwam Slob met het plan om duizend werkloze leraren terug voor de klas te krijgen. Vorige maand stond de teller op 570 nieuwe leraren.
Deel bericht

Zeeuws basisonderwijs: geen geld voor nieuwe zij-instromers!

24.08.19
Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie door het Transfer Centrum Onderwijs Zeeland. En dat terwijl er in de zomervakantie nieuwe aanmeldingen zijn binnengekomen. Budget en begeleiding: Een zij-instromer krijgt betaald als leerkracht en dat duurt twee jaar. Aan de andere kant komt daar ook nog eens intensieve begeleiding bij van een andere leerkracht. En die ruimte en dat geld moet er zijn.
Deel bericht

Carmel College Salland stopt stapsgewijs met uitlenen laptops aan leerlingen: het wordt te duur

24.08.19
De ruim vijfhonderd leerlingen van het Carmel College Salland die na dit weekeinde aan de brugklas beginnen, krijgen geen laptop meer in bruikleen van de school. De scholengemeenschap in Raalte voert stapsgewijs het Bring your own device-beleid in. Het geld dat wij krijgen van het ministerie is bedoeld voor het onderwijs, en niet voor hulpmiddelen zoals laptops
Deel bericht

Samenwerking: atletieklessen op 26 scholen in Oldambt, Pekela en Westerwolde

24.08.19
Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen is een samenwerkingsverband aangegaan met atletiekvereniging Aquilo uit Winschoten. Aquilo geeft komend schooljaar atletiekclinics aan de groepen 5 tot en met 8 van de 26 scholen in de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde die onder SOOOG vallen.
Deel bericht

Lerarentekort een nationale ramp

24.08.19
Het lerarentekort is een nationale ramp die onmiddellijke actie vereist, net als wanneer de dijken doorbreken. Dat zegt Frank Cörvers, hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt in NRC. Hij vindt dat het kabinet ‘een tandje bij’ moet zetten om meer onderwijsvacatures te vervullen. Salarissen in PO en VO moeten worden gelijkgetrokken. Ook vindt hij dat PO en VO meer moeten samen werken.
Deel bericht

Van Franse uiensoep-boom tot cola-kruid, IVN Zeeland wil voedsel telen op het schoolplein

23.08.19
De afd. Zeeland van het IVN wil op een schoolplein in Zeeland een mini-voedselbos aanleggen. Een soort tiny forest, maar dan met eetbare planten. De natuurorganisatie is nu op zoek naar een Zeeuwse school die nog ruimte over heeft. Het doel is om 25 vierkante meter van het schoolterrein om te toveren tot een mini-bosje met meerdere lagen begroeiing en alle planten moeten iets eetbaars produceren.
Deel bericht

Recordaantal open vacatures in onderwijs

23.08.19
Het aantal openstaande vacatures in het onderwijs heeft met bijna 10.000 een record bereikt. Tegelijkertijd is de vacaturegraad – het aantal vacatures per 1000 banen – in het onderwijs het laagst: 18. In het overzicht van het CBS is te zien dat de vacaturegraad in het onderwijs sinds 2017 stijgt.
Deel bericht

Commentaar: Onderwijs gebaat bij waardering en respect van ouders

23.08.19
Zelf ervaren leerkrachten hun beroep als het mooiste ter wereld.Tegelijk zeggen maar drie op de tien leerkrachten waardering te ontvangen voor dat zo fundamentele werk. Vaker hebben ze last van ouders die thuis hun kinderen als prinsjes en prinsesjes behandelen en van de school hetzelfde verlangen. Die overladen leerkrachten met vragen, aanwijzingen, eisen en commentaar.
Deel bericht

9-15 september: Week van de Alfabetisering

23.08.19
Honderden gemeenten, scholen, bibliotheken en bedrijven en vele tienduizenden particulieren komen van 9 tot en met 15 september in actie voor een geletterd Nederland. De Week van de alfabetisering wordt georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven. Via de website www.weekvandealfabetisering.nl kan iedereen een activiteit aanmelden en zijn diverse voorbeelden te vinden.
Deel bericht

Vernieuwde ‘Beslisboom verduurzaming scholen’ online

23.08.19
De 'Beslisboom verduurzaming scholen' - een tool die schoolbesturen helpt om een aanpak te kiezen voor verduurzaming en het eventueel aardgasvrij maken van hun bestaande schoolgebouw(en) - is geactualiseerd. De kosteloze tool bevat een aantal pakketten van maatregelen die schoolbesturen kunnen nemen om hun gebouw(en) energiezuiniger te maken en het binnenklimaat te verbeteren.
Deel bericht

In de vakantie toch naar school!

23.08.19
De Vlaardingse zomerschool (30 leerlingen en docententeam) is in de laatste 2 weken van de zomervakantie met dit jaar ‘Ontdek en Experimenteer’ als thema. Er is aandacht voor taal, rekenen, Engels en stoere, kunstzinnige en sportieve activiteiten.De Vlaardingse Zomerschool is speciaal voor leerlingen van groep 8 die na de zomervakantie naar voortgezet onderwijs gaan.
Deel bericht

Basisschool krijgt flexplek en statafels: ‘Urenlang zitten is niet meer van deze tijd’

23.08.19
Flexplekken en staand vergaderen. Basisscholen lijken die trend nu voort te zetten. Gepersonaliseerd betekent maatwerk. Kinderen moeten makkelijk alleen, in kleine groepjes of juist wel klassikaal les kunnen krijgen. In één klaslokaal heb je dus verrijdbare en flexibel meubilair nodig. Naast het gepersonaliseerd leren wordt staand of bewegend onderwijs ook steeds belangrijker.
Deel bericht

Achter gesloten deuren is het niet stil

22.08.19
Nederlandse schoolklassen behoren tot de minst ordelijke ter wereld, constateert de OESO al een aantal jaar. In Nederland moet zestig procent van de leraren vaak wachten totdat het stil wordt: het gemiddelde is 28 procent. Ook op hoog aangeschreven scholen is het onrustig.Buiten het onderwijs zijn mensen zich niet zo van het probleem bewust, binnen het onderwijs rust er een taboe op.
Deel bericht

Tip voor de leraar: 'Ken je leerlingen, begin niet meteen met taal en rekenen’

22.08.19
De valkuil van leerkrachten is dat ze meteen aan het werk gaan. Ik denk dat ze eerst moeten weten wie de kinderen zijn. Daar hebben ze het hele jaar plezier van.’’ Want? ,,Als een leraar de kinderen goed kent, kan hij beter differentiëren en heeft hij minder werk.
Deel bericht

9 Tips voor een soepele start

22.08.19
Voorspelbaarheid is belangrijk. Maak duidelijk wat je verwacht. Ik deed dat vaak door in het begin samen met de klas regels op te stellen. Niet teveel, stel bijvoorbeeld vijf regels op waar iedereen zich aan moet houden. Die regels schreef ik op en de kinderen ondertekenden dat of zetten een vingerafdruk. Leef ze vervolgens gezamenlijk na.
Deel bericht

Formatiepuzzels scholen Zuid-Nederland op het nippertje rond

22.08.19
Voor leerlingen in Zuid-Nederland begon deze week het schooljaar. Op het nippertje kregen scholen de formatie rond. Ik dacht dat het rond was, maar toen kwam er nog een opzegging vlak voor de zomervakantie. PCPO Midden-Brabant en Kindcentrum Octopus proberen aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers. Zo zet PCPO in op scholing en is er geld voor een persoonlijke coach.
Deel bericht

Nieuwe regelingen voor dit schooljaar

22.08.19
Bij de start van het nieuwe schooljaar is weer een aantal nieuwe regelingen in werking getreden voor het primair onderwijs. Hier een overzicht van de belangrijkste punten om op te letten. Zoals: De wettelijke minimumlonen zijn aangepast per 1 juli 2019. Het Reglement Participatiefonds is veranderd per 1 augustus 2019.
Deel bericht

Alle Drentse klassen starten met een leraar

22.08.19
Waarschijnlijk beginnen Drentse leerlingen aankomend schooljaar allemaal met een leraar voor de klas. De krapte die de twee onderwijsgroepen bevestigen is precies het beeld wat actiegroep PO in Actie in Drenthe signaleert. Het is vooral lastig om invallers te vinden, want de pools zijn leeg. Dus het beeld is vooral dat vacatures ingevuld zijn, maar dat er weer een probleem is bij een griepgolf.
Deel bericht

BNR: ‘Renovatieproblemen scholen door onduidelijke wetgeving’

21.08.19
Onduidelijke regels leiden tot financieel getouwtrek tussen gemeenten en scholen bij de renovatie van scholen. Het is namelijk niet duidelijk wie moet opdraaien voor renovatiekosten en dat kan ertoe leiden dat noodzakelijke opknapbeurten worden uitgesteld. Volgens de wet is de gemeente verantwoordelijk voor nieuwbouw en het schoolbestuur voor het onderhoud; renovatie is nu een grijs gebied.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)