Parttimers nieuw wapen tegen lerarentekort op basisscholen

08.06.19
Basisscholen doen een groter beroep op parttime werkende leraren om meer dagen voor de klas te staan. Met flexibele voorwaarden, zoals de kans om hun eigen kinderen naar school te brengen of het overslaan van vergaderingen na lestijd. Ook proberen schoolbesturen hun leraren te overtuigen om op meerdere scholen aan de slag te gaan als ze extra gaan werken.
Deel bericht
(advertentie)

Minister Slob deelt zorgen over schooladviezen op het platteland

26.06.19
Minister Slob deelt de zorgen over het schooladvies van basisschoolleerlingen in plattelandsregio’s zoals Noordoost-Fryslân. Hier scoren relatief veel leerlingen hoger op de eindtoets dan het schooladvies. Bijstelling van het advies blijft vaak achterwege: de leerlingen gaan naar het vervolgonderwijs dat de leerkracht adviseert, ook al geeft de eindtoets aan dat ze meer in hun mars hebben.
Deel bericht

Tientallen Brabantse kinderen gaan niet naar school vanwege ‘levensovertuiging’ ouders

26.06.19
In Brabant hoeven tientallen jonge kinderen (vorig schooljaar 64) niet naar school, omdat hun ouders geen school kunnen vinden die bij hun levensvisie past. Daar kun je een vrijstelling van de leerplicht voor krijgen. Oorzaak: een bepaling in de leerplichtwet uit 1969. Stel, je woont als katholiek gezin ergens waar geen katholieke scholen zijn, dan kon je dankzij deze wet thuisonderwijs geven.
Deel bericht

Kamer schaart zich, ondanks eerdere kritiek, achter toetsplannen minister Slob

26.06.19
De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn blij dat achtstegroepers in de toekomst hun middelbare schooladvies krijgen kort voordat zij de eindtoets maken. Die plannen ontvouwde Onderwijsminister Slob vorige week. CDA-Kamerlid Michel Rog noemt de nieuwe plannen ‘een evenwichtig voorstel’. ,,Dit doet recht aan wat wij willen: het advies komt later in het jaar, en de toets eerder
Deel bericht

Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19
Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.
Deel bericht

Technasiumleerlingen verrassen opdrachtgevers met ontwerpen

25.06.19
In de warme zomer van 2018 ontstond op De Krulekoare in Hoogeveen de wens om kinderen een uitdagende wateractiviteit aan te bieden. Tweedejaars technasiumleerlingen ontdekten de wensen en behoeftes. Heel diverse waterbanen – de ene heel strak ontworpen en de andere met organische vormen, verrassende kleuren, bubbels, watermolens – passeerden de revue.
Deel bericht

Minder seizoenswerkloosheid door lerarentekort

25.06.19
Het grote personeelstekort in het basisonderwijs zorgt ervoor dat de zomerpiek van het aantal werkloze leerkrachten in de WW afneemt. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen van D66. Hij verwacht echter dat door het grote lerarentekort de WW-piek in het basisonderwijs zal afnemen.
Deel bericht

Inspectie neemt rijkste instellingen onder de loep

25.06.19
De Onderwijsinspectie gaat de schoolbesturen en samenwerkingsverbanden met de grootste financiële reserves per sector onder de loep nemen. Doordat besturen te voorzichtig begroten en hun inkomsten onderschatten, zijn de reserves elk jaar verder aangegroeid. ‘Het lijkt erop dat de reserves bij veel besturen niet in verhouding staan tot de ree?le risico’s die zij lopen’, schrijft Slob.
Deel bericht

Nedersaksisch op school toegestaan

25.06.19
De huidige Nederlandse onderwijswetgeving staat al sinds jaar en dag toe dat er op basisscholen les in het Nedersaksisch gegeven wordt. Havo- en vwo-scholen kunnen er zelfs voor kiezen Nedersaksisch als vak op te nemen in de vrije ruimte. Toch gebeurt dit zelden tot nooit.
Deel bericht

AOb heeft zichzelf buitenspel gezet, zegt Slob

25.06.19
De AOb heeft geen rol meer bij de gezamenlijke aanpak van het lerarentekort. Daar heeft de bond zelf voor gekozen, meldt onderwijsminister Slob in antwoord op vragen de PvdA.Maar het is volgens Slob de keuze van de AOb zelf geweest om niet langer deel te nemen aan het overleg. Met de andere partijen zijn wij constructief verder gegaan met de aanpak.
Deel bericht

Eerste islamitische basisschool in Zeeland krijgt voldoende leerlingen

25.06.19
De islamitische basisschool in Vlissingen gaat het vereiste leerlingenaantal halen. Dat zegt de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs die de school wil oprichten. "Als voedingsgebied worden Vlissingen en Middelburg samen genomen. We vragen ons af of er voldoende basisschoolleerlingen vanuit Middelburg naar Vlissingen zullen komen om de school te mogen stichten, aldus het CDA
Deel bericht

School kan zelf tropenrooster instellen

25.06.19
Schoolbesturen kunnen zelf besluiten of ze vanwege de hitte een tropenrooster instellen. Voorwaarde is wel dat het minimumaantal lesuren per schooljaar wordt gehaald. Er is wettelijk gezien geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden. Wel regelt de wet dat medewerkers – en in het onderwijs natuurlijk ook leerlingen – veilig en gezond kunnen werken.
Deel bericht

Lesgeven in de hitte heeft eigenlijk geen zin'

25.06.19
Groningse basisscholen De Petteflet en De Swoaistee hanteren een tropenrooster in verband met de te verwachten hitte. Dat betekent voor de leerlingen van 8.00 tot 13.00 les, en 's middags vrij. Een gesprek met Kor Posthumus, directeur. We kunnen wel de hele middag gaan buitenspelen, maar dat is geen onderwijs. Dus we hopen dat de ochtendles voldoende is om die kwaliteit te bieden.
Deel bericht

Veertien Zeeuwse scholen vergroenen hun schoolplein

25.06.19
Zij beginnen nog dit jaar met het vergroenen van hun schoolplein. Ze krijgen daarvoor subsidie van de provincie. De provincie trok vorig jaar een ton uit voor de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. Met hulp van de kinderdirecteuren groene schoolpleinen van IVN Natuureducatie is dat geld verdeeld over de veertien scholen.
Deel bericht

[EduAd] Kinderboekenweek? Geef je klas een onvergetelijke lees- en schrijfmaand!

24.06.19
Boek 4 interactieve digibordlessen met bekende kinderboekenschrijvers. Tip: 4e les in de Kinderboekenweek, met de schrijver live in de klas!
Deel bericht

Schoolboeken nemen loopje met waarheid

24.06.19
De voorscreening leverde veel feitelijke onjuistheden opEen verbazingwekkend voorbeeld is een tekening van vaten gif in een akker met daarnaast een trekker.' De begeleidende tekst vermeldt dat het steeds lastiger is om schoon drinkwater te vinden in Europa.Ook veel gezien: 'Hoe groter de stal, hoe minder ruimte voor dieren. Foto's van oude legbatterijen voor kippen.
Deel bericht

Maak ruimte voor passende zorg [opinie]

24.06.19
Als onderdeel van de vernieuwing gaat in 2014 het speciaal onderwijs op de schop. Leerkrachten reageren meteen kritisch: kwetsbare leerlingen zouden het kind van de rekening worden. Want het begeleiden van een dergelijk kind vergt nu eenmaal meer zorg en aandacht. En dat is een beetje lastig, als een docent al een klas met 25 of meer leerlingen heeft.
Deel bericht

[EduAd] Hardware Zomerdeals. Chromebooks, iPads, touchscreens, etc.

24.06.19
Profiteer deze zomer weer van de Hardware Zomerdeals van de Rolf groep. De nieuwste - speciaal voor het onderwijs geselecteerde - hardware bundels kant-en-klaar geleverd! En dat tegen een scherpe prijs. Chromebooks, iPads, touchscreens, alles komt voorbij.
Deel bericht

Nieuw platform helpt kinderen met aandoening verhaal te doen voor de klas

24.06.19
Nederland kent officieel een nieuw nationaal platform dat kinderen met een aandoening ondersteunt bij het vertellen van hun verhaal in de klas. Acht patiëntenverenigingen hebben samengewerkt aan dit unieke project. [ https://www.weetwatikheb.nl/ ]. Op weetwatikheb.nl vinden bezoekers informatie en materialen, speciaal gemaakt voor kinderen met een van de deelnemende aandoeningen. .
Deel bericht

Ds. G. Doekesschool uit Hardenberg heeft een primeur: met de trein op schoolreis

24.06.19
Voor het jaarlijkse schoolreisje reisden 210 basisscholieren en dertig begeleiders dit keer niet per bus naar hun bestemming, maar per trein. Het is niet alleen praktisch om vanuit Hardenberg met de trein naar Emmen te reizen, maar het is ook leerzaam. Je wil leerlingen op jonge leeftijd in contact brengen met OV. Voor sommige leerlingen is het de eerste keer dat ze in de trein stappen.
Deel bericht

Minister houdt vast aan ‘eerst schooladvies, dan eindtoets’

24.06.19
Slob wil wel een aantal dingen aanpassen. Zo wil hij de afname van de eindtoets vervroegen naar de eerste helft van maart, waardoor deze direct na het schooladvies plaatsvindt. Dit kan volgens hem extra toetstraining voorkomen. Een ander punt is dat hij een periode wil vastleggen waarbinnen de schooladvisering moet plaatsvinden, namelijk tussen 1 februari en 1 maart.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)