Week van Burgerschap: thema 'Het gezin', cruciaal in coronatijd

15.05.20

Burgerschap krijgt een steeds prominentere plek in het onderwijs. Dit domein kent veel verschillende aspecten die allemaal om aandacht vragen. In de Week van Burgerschap, van 18 t/m 22 mei 2020, staat het thema ‘Het gezin’ centraal. Kwink biedt een gratis les voor het basisonderwijs.

Burgerschap en het thema ‘Het gezin’
Burgerschap is een verplicht vak in het onderwijs. Het thema ‘Het gezin’ staat tijdens de Week voor Burgerschap van 18 t/m 22 mei 2020 centraal. Het thema gaat over het eigen gezin van het kind, over wat het daarin meekrijgt aan waarden, normen, ideeën over geloof, overtuigingen en politiek, over de veilige omgeving die thuis voor kinderen moet zijn, over situaties van armoede en verwaarlozing, over opgroeien buiten een gezinssituatie en nog veel meer. Boeiend, uiterst zinvol, maar soms ook een doolhof voor leerkrachten. Daarom helpt Kwintessens met unieke burgerschapslessen, aansluitend bij het thema van de Week voor Burgerschap.

‘Het gezin’: een cruciaal thema dat leerkrachten helpt in coronatijd.
Een van de doelen van burgerschapsonderwijs is: kinderen opvoeden tot verantwoordelijke, zelfstandige burgers die op een succesvolle wijze kunnen meedoen aan onze complexe samenleving. In die opvoeding spelen ouders uiteraard een grote rol. Zeker nu de kinderen ook deels thuis onderwijs krijgen. Meer dan ooit krijgen kinderen normen en waarden van thuis mee. Voor leerkrachten is het belangrijk dat ze meer inzicht krijgen in de thuissituatie van kinderen, zodat ze nóg beter kunnen aansluiten op hun vragen en behoeften. De speciaal ontwikkelde lessen voor de Week voor Burgerschap maken dit mogelijk.

Doel van de lessen
Met deze lessen ontdekken kinderen dat er veel verschillende gezinssituaties zijn. Ze kunnen die vergelijken met hun eigen situatie en ontdekken dat die verschillen vaak de reden zijn voor andere opvattingen. Hiervoor respect krijgen is een belangrijk leerdoel.

De speciale lessen van Kwink voor burgerschap en mensenrechten
De online lesmethode Kwink voor Burgerschap en Mensenrechten biedt gratis materiaal aan voor de Week van Burgerschap. Helemaal afgestemd op het thema ‘Het gezin’. De lessen sluiten aan bij de uitgangspunten en doelstellingen van de initiatiefnemers van deze speciale Week (zie: www.weekvanburgerschap.nl).

Het materiaal van Kwink is bedoeld voor onder-, midden- en bovenbouw en maakt - als zelfstandige module - deel uit van een groter lesprogramma over Burgerschap en Mensenrechten. De lessen bestaan uit animaties, filmpjes en coöperatieve, interactieve werkvormen en zijn opgebouwd volgens een bewezen succesvolle lesopbouw. Ze staan op de open website: www.kwinkvoorburgerschap-en-mensenrechten.nl.
Deel bericht
(advertentie)

Israël sluit 90 scholen weer uit angst voor nieuwe corona-uitbraak

05.06.20
De Israëlische regering heeft deze week ruim 90 scholen gesloten na een stijging van het aantal coronabesmettingen. De basis- en middelbare scholen waren sinds vorige maand weer open, na zo'n twee maanden sluiting.
Deel bericht

Rutte denkt voortaan anders over Zwarte Piet: Dit is het laatste wat je wilt

05.06.20
Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat ‘Zwarte Piet nu eenmaal zwart’ is, inmiddels heeft hij ‘een grote verandering doorgemaakt’.
Deel bericht

Edward van de Vendel wint Gouden Poëziemedaille 2020

04.06.20
Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel heeft gisteren de Gouden Poëziemedaille gewonnen, de prijs voor de beste kinderpoëziebundel die om de twee jaar wordt uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.
Deel bericht

[EduAd] Kinderboekenweek met De Schoolschrijver

04.06.20
Boek nu De Schoolschrijver-maand, dan heb je vóór de zomervakantie alvast een onvergetelijke serie lees- en schrijflessen geregeld voor volgend schooljaar. Inclusief een spetterende finale met schrijver in de Kinderboekenweek.
Deel bericht

Eindhoven - ‘Geen plek voor twee internationale scholen’

04.06.20
Is er in Eindhoven plek voor één of voor meerdere internationale scholen? De Raad van State boog zich deze week over die kwestie. De scholenstichting SPVOZN, waar de Internationale School Eindhoven (ISE) bij hoort, vecht de status van de internationale afdeling van Saltoschool Reigerlaan aan.
Deel bericht

[EduAd] 10 juni: Het (online) Nationaal Onderwijs Congres

04.06.20
Je onderwijs duurzaam maken, zodat kennis en vaardigheden blijven hangen? Meld je aan voor het online event!
Deel bericht

Alternatief voor verkeersexamen kinderen in groep 8

04.06.20
Veel kinderen uit groep 8 kunnen vanwege de coronacrisis geen praktisch verkeersexamen doen. Veilig Verkeer Nederland heeft voor deze leerlingen een eenmalig alternatief bedacht: de praktijktoets thuis.
Deel bericht

Basisonderwijs per 8 juni definitief 100 % open

03.06.20
In de persconferentie van woensdagavond 3 juni bevestigde premier Mark Rutte ook dat de basisscholen per 8 juni weer voor 100 % open kunnen. Het eerder genomen besluit kan doorgaan omdat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten.
Deel bericht

Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus, concludeert RIVM

03.06.20
Kinderen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dit concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen. Onderzoekers volgden 54 gezinnen met een of meer coronapatiënten.
Deel bericht

Basisschool in Den Haag sluit deuren vanwege coronagevallen bij leerkrachten

03.06.20
Basisschool De Springbok in de Haagse wijk Transvaal heeft de deuren gesloten vanwege twee positieve coronagevallen bij leerkrachten. Zeven leerlingen hebben symptomen van corona. Zij moeten nog getest worden. Dat bevestigt koepelorganisatie De Haagse Scholen aan Omroep West.
Deel bericht

Blog | Na crisis vraagtekens bij huidige vorm passend onderwijs

03.06.20
Durven we met de ervaring die acht weken thuisonderwijs ons opleverden kritisch naar het bestaande passend onderwijs te kijken?
Deel bericht

‘Belangrijke rol leraren bij subsidie voor corona-achterstanden’

03.06.20
Scholen voor basis-, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie krijgen subsidie voor programma's om corona-onderwijsachterstanden weg te werken. Leraren en docenten spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van die programma's. Subsidie voor de eerste tranche moet voor 21 juni zijn aangevraagd.
Deel bericht

Minister na bezoek aan Hilversumse school: "Deze week duidelijk of basisscholen volledig open gaan"

03.06.20
Er wordt deze week meer duidelijkheid gegeven of basisscholen vanaf volgende week weer volledig open mogen. Dat vertelt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vandaag na afloop van een werkbezoek aan het Hilversumse Roland Holst College.
Deel bericht

3 misvattingen over 5G-internet

02.06.20
5G-internet is regelmatig in het nieuws. De opvolger van het 4G-internet belooft razendsnelle internetsnelheden over een stabieler netwerk. Dat klinkt interessant. Ook voor het onderwijs. In dit artikel leest u waarom het belangrijk is om in uw vaste internetverbinding te investeren, welke 3 misvatt...
Deel bericht

Meer kwetsbare kinderen zichtbaar geworden door corona

01.06.20
Door de coronacrisis zijn er meer kwetsbare kinderen zichtbaar geworden op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een landelijke peiling onder leraren en zorgcoördinatoren van het onderzoeksprogramma De Monitor en DUO. Peer van der Helm is lector residentiële jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden. Hij is niet verbaasd over de uitslag.
Deel bericht

Blog | Afstandsonderwijs of aftands onderwijs voor kleuters

30.05.20
In Vlaanderen volgen bijna alle kinderen van drie tot zes jaar het kleuteronderwijs. De leerplicht start bij zes jaar. Er zijn nog enkele honderden zelfstandige kleuterscholen, een afnemend aantal, want de meeste scholen organiseren zich net als in Nederland als basisschool.
Deel bericht

In 2019 meer geschillen PO

30.05.20
De Geschillencommissie passend onderwijs behandelde in 2019 aanzienlijk meer geschillen dan in 2018. Ruim 70% daarvan ging over verwijdering. Toelating is een minder groot probleem.
Deel bericht

Kabinet stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor verduurzamen school- en sportgebouwen

29.05.20
inister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) neemt maatregelen om de bouw in Nederland op gang te houden, ook tijdens de coronacrisis. Met een investeringsimpuls van 50 miljoen euro wil het kabinet investeren in duurzame renovatie en onderhoud van schoolgebouwen in het funderend onderwijs en sportaccommodaties.
Deel bericht

ChristenUnie blij met extra bescherming bestaande scholen

29.05.20
Meer ruimte voor nieuwe scholen. De Tweede en de Eerste Kamer gingen akkoord met een wet van minister Slob (Onderwijs) die dat mogelijk maakt. ChristenUnie-Kamerlid Bruins is vooral blij met de extra bescherming die de wet biedt aan bestaande christelijke scholen.
Deel bericht

Honderden scholen in Zuid-Korea weer dicht

29.05.20
Meer dan tweehonderd scholen in "hoogrisicogebieden" in Zuid-Korea moeten daags nadat zij voor het eerst weer onderwijs op locatie aanboden de deuren weer sluiten, melden internationale media. De beslissing volgt na de grootste stijging van het aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)