Onderzoek TNO: aanpak werkdruk in PO succesvol

28.07.20
De werkstresspreventie-aanpak van Arbeidsmarktplatform PO ‘Samenwerken aan werkdruk’ is succesvol volgens een wetenschappelijk artikel van onderzoeksbureau TNO. ‘Samenwerken aan werkdruk’ is een pilot van Arbeidsmarktplatform...
Deel bericht
(advertentie)

Op de zomerschool draait alles om veilig en plezierig leren

31.07.21
Terwijl Nederland vakantie viert, zijn er mensen heel druk met het puinruimen van de pandemie. Een zomer bikkelen om wachtlijsten en achterstanden weg te werken. Vandaag deel 3: de zomerschool.
Deel bericht

Forse achterstand bij leerlingen, maar misschien juist minder zomerscholen

30.07.21
De coronacrisis zorgt voor flinke leerachterstanden bij kinderen op scholen. Toch lijken dit jaar minder scholen te kiezen voor zomerscholing. Het onderwijs krijgt subsidie om de leerachterstanden weg te werken, maar lijkt dat vooral te gebruiken om kinderen tíjdens het schooljaar bij te spijkeren, merkt de woordvoerder van de VO-raad.
Deel bericht

Verzuimduur korter en ook minder psychisch verzuim. Maar we moeten 'niet te vroeg juichen'

29.07.21
Het aantal verzuimdagen is nog steeds hoog, terwijl de gemiddelde verzuimduur juist is verkort in het tweede kwartaal 2021 ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ook het aandeel psychisch verzuim is lager dan in het voorjaar van 2020, vooral in het basisonderwijs en bij de overheid.
Deel bericht

De moeder wil een hoger schooladvies voor haar dochter, de rechter zegt ‘nee’

29.07.21
Een basisschool in Arnhem hoeft een leerling uit groep acht geen hoger schooladvies te geven. Dit heeft de rechtbank in Arnhem woensdagmiddag bepaald. De moeder van het meisje spande een kort geding aan tegen basisschool ’t Panorama, zij wil dat haar dochter naar de havo gaat in plaats van het vmbo, zoals de school wil.
Deel bericht

Zeeland is in tien jaar 186 klassen met kinderen kwijtgeraakt

29.07.21
Zeeland verliest jaar in jaar uit per saldo honderden basisschoolleerlingen. Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs zaten er vlak voor deze zomervakantie nog 30.462 leerlingen in de Zeeuwse schoolbankjes. Dat zijn er precies 4.620 minder dan in 2011. Omgerekend zijn dat 186 schoolklassen van 25 leerlingen die zijn leeggelopen.
Deel bericht

Kinderen en leraren verdienen gezonde, duurzame en moderne schoolgebouwen

28.07.21
Investeer in schoolgebouwen, dat is wat de PO-Raad, VO-raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan een nieuw kabinet vragen. Alle politieke partijen zijn het over één ding eens: goed onderwijs is van groot belang. Goed onderwijs vraagt echter om goede sc...
Deel bericht

Nieuwe wet in België moet inclusief onderwijs verbeteren

27.07.21
Vrijwel gelijktijdig met Nederland werd in België in 2015 de stap naar passend onderwijs gezet die voor meer inclusie moest zorgen. Leerlingen met een beperking zouden voortaan ook op reguliere scholen terechtkunnen in plaats van alleen in het speciaal onderwijs. Maar dat wil nog niet echt vlotten. Er is een nieuwe wet in de maak waarmee het nu wel zou moeten gaan lukken.
Deel bericht

Toch extra budget voor Lerarenbeurs beschikbaar

26.07.21
De Tweede Kamer heeft een amendement van de PvdA aangenomen dat regelt dat 17,1 miljoen euro per direct extra ter beschikking wordt gesteld aan de Lerarenbeurs. Alle aanvragers die waren afgewezen omdat het subsidieplafond was bereikt, hebben inmiddels een bericht ontvangen dat hun aanvraag alsnog ...
Deel bericht

Wat verandert er in het nieuwe schooljaar voor het po? 

26.07.21
De Onderwijsinspectie gaat werken met nieuwe onderzoekskaders, de wetgeving voor vrijwillige ouderbijdrage is aangescherpt en de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs treedt per 1 augustus in werking. De PO-Raad zet de belangrijkste wijzigingen voor het primair onderwijs voor je op een rij. 
Deel bericht

Elsa is geen schoothond, maar een schoolhond: ‘hulpjuf’ springt bij voor troost

26.07.21
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Elsa brengt rust in de klas, vergroot de onderlinge solidariteit en laat kinderen zich op hun gemak voelen. En dat voor een hond. Hoe doet ze dat?
Deel bericht

Ouders kunnen nu zelf leraren werven voor de school van hun kinderen

26.07.21
Ouders die zich er zorgen over maken dat er na de zomer geen leraar voor de klas staat, kunnen nu gratis vacatures plaatsen op Onderwijsopties.nl.
Deel bericht

Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs

24.07.21
Na ruim anderhalf jaar coronamaatregelen gaan we langzaamaan richting een nieuw normaal. Daarin lijkt online een belangrijke rol te blijven spelen, met vergaderingen en lessen waarbij sommige deelnemers fysiek aanwezig zijn en andere alleen digitaal.
Deel bericht

Theo uit Someren bracht zijn kinderen twintig jaar lang naar dezelfde basisschool

23.07.21
Nog één keer brengt Theo Swinkels vandaag zijn dochter Anouk naar basisschool De Diamant in Someren. Voor zowel Theo als voor de basisschool een bijzonder moment: na twintig jaar telgen van de familie Swinkels op school te hebben gehad nemen ze afscheid van elkaar. ,,Het zal wel even wennen worden.”
Deel bericht

Vergeet de betekenisloze achtergrond in Zoom

23.07.21
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Deel bericht

Geen eindmusical en toch een leuk afscheid: ‘De flexibiliteit van scholen maakt me trots’

23.07.21
,,Ik heb gisterochtend een traantje weggepinkt”, vertelt directeur Monique Aarts, van basisschool Pendula in Tilburg. Op de dag van de eindmusical testte een leerling van groep 8 positief waardoor het niet door kon gaan. Leerkracht Marloes Cuelenaere en onderwijsassistent Sarah kwamen met een creatieve oplossing.
Deel bericht

Strijd tegen lerarentekort gaat op laatste schooldag onverminderd door: ‘De wanhoop is groot’

23.07.21
‘Uw kind mag over naar groep vijf, maar wie de juf wordt is nog niet bekend’. Basisscholen in heel Brabant zijn ook op deze laatste schooldag nog altijd druk met het zoeken naar personeel. Zelfs ouders worden benaderd in de strijd tegen het lerarentekort.
Deel bericht

Raad van State: stukken Onderwijsinspectie over Cheider niet openbaar

22.07.21
Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) hoeft definitief geen informatie van de Onderwijsinspectie over de orthodox-joodse school Cheider in Buitenveldert openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend bepaald.
Deel bericht

Nagellak-Tijn en de film van Juf Kiet: directeur Gerard Smetsers maakte het van dichtbij mee en zwaait nu af

22.07.21
Vier potjes nagellak met bonte kleuren staan bij Gerard Smetsers (66), directeur van basisschool het Palet in Hapert, op zijn bureau. Niet dat hij daar een druk gebruiker van is, maar ze herinneren hem aan zijn beroemdste leerling: ‘Nagellak Tijn’ Kolsteren.
Deel bericht

Kinder-IC's liggen vol met jonge RS-patiënten

21.07.21
De kinderintensivecareafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. Verschillende ziekenhuizen hebben planbare operaties uitgesteld omdat er geen of te weinig IC-bedden zijn.
Deel bericht

In de zomervakantie naar school: blokken geblazen voor honderden kinderen

21.07.21
Thuis sommen maken, thuis lezen en thuis naar de juf of meester kijken; afgelopen schooljaar deden veel leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs lange tijd hun werk noodgedwongen thuis. Dat leverde sommigen van hen een achterstand op in taal, lezen en rekenen. Voor die kinderen is er ook dit jaar een oplossing in de vorm van zomerschool.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)