Op 8 september 2020 overleed edublogger van het eerst uur André Manssen. Zijn overlijden werd bekend gemaakt via zijn Facebook-pagina. André Manssen werd 71 jaar. Het afscheid zal in besloten kring plaats vinden.
Gedurende 42 jaar (1969 - 2011) was André Manssen werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs, waarvan 20 jaar als directeur.
De mogelijkheden van ICT in het onderwijs deelde Manssen via diverse websites, blogs en sociale media.
Zijn eerste website was 'Computers in de Klas'. Daarna volgden diverse edublogs. Na zijn pensioen startte Manssen zijn blog 'Vanaf de Zijlijn'.
Voor de internetdienst Yurls maakte Manssen verder een hele serie handleidingen voor startende gebruikers.
De afgelopen jaren deed André Manssen diverse pogingen om te stoppen met bloggen, maar hij kreeg zoals hij het zelf formuleerde 'afkickverschijnselen'.
De passie voor ICT in het basisonderwijs bij Manssen was groot en hij deelde tot eind juni 2020 interessante, handige en leuke dingen op het gebied van ICT, mogelijk te gebruiken in het (basis)onderwijs.
In 2014 ontving Manssen de 'IPON Stimulerings Award' voor zijn werk als edublogger. Voorzitter van de jury, Louis Hilgers: 'We hebben het hier over de ‘Godfather van het Edubloggen’, een onderwijsman in hart en nieren … André Manssen'.
De schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023, Pim Lammers, trekt zich terug omdat hij doodsbedreigingen heeft gekregen. Lammers heeft dat laten weten aan de CPNB, de organiserende stichting.
Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs is voorstander van een meldplicht die scholen verplicht om cyberaanvallen bij het ministerie van Onderwijs te melden. Dat liet de bewindsman weten in reactie op een motie van de VVD die tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs werd ingediend door VVD-Kamerlid El Yassini.
Elk kind moet in het jaar 2030 les krijgen van een bevoegde leraar. Daaraan moet de Nederlandse regering zich committeren. Dat vinden de AOb, Ouders & Onderwijs en Defence for Children.
Het is verstandig om een energielabel voor alle scholen verplicht te stellen. Dit advies staat in het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting.
Vanaf het schooljaar 2021-2022 is elke basisschool in Vlaanderen verplicht om bij het begin van de leerplicht een taalscreening uit te voeren die het niveau van de leerlingen inzake de onderwijstaal nagaat. In opdracht van de Vlaamse regering ontwikkelde het Centrum voor Taal en Onderwijs (Faculteit Letteren – KU Leuven) tijdens het afgelopen schooljaar het screeningsinstrument dat basisscholen moeten gebruiken [...]
Ook in de week van 23 tot en met 29 januari lag het aantal mensen dat met griepachtige verschijnselen naar de huisarts ging onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie voorbij is.
Een bevoegde leerkracht is en blijft de kern van onderwijs in Amsterdam, schrijft de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen BBO in een brief aan leraren. Onderwijsminister Dennis Wiersma uitte eerder kritiek op het plan van de vereniging om onbevoegde lesgevers voor de klas te zetten.
Musici, kunstenaars of accountants voor de klas omdat er geen docent is. Vanwege het lerarenkort gebeurt het vaak, zeker in de randstad. In Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd tegen die onbevoegde leraren voor de klas. Maar volgens onderwijskundige Jan van Tartwijk hoeft het niet altijd een probleem te zijn. "Helemaal geen onderwijs is erger."
De leukste en makkelijkste manier om 21ste eeuwse vaardigheden toe te passen. Aansluitend bij je lessen. De achterblijver wordt nu een held. De alleskunner krijgt eindelijk een uitdaging. Gebruikt door meer dan 20.000 leerkrachten.
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.
De Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een motie ingediend die door de computer is gegenereerd. Zij gebruikten daarvoor de tekstgenerator ChatGPT.
Grote kans dat jij ze ook al weleens voorbij hebt zien komen: video’s van leraren op TikTok of andere sociale media. Grappige gebeurtenissen in de klas en uitleg over ingewikkelde onderwerpen. Volgens populaire TikTok-docenten Didem en Jesper zijn de filmpjes niet alleen leuk, maar ook nuttig. "Het kan helpen bij het lerarentekort."
Kleur op school biedt alle scholen de mogelijkheid om aandacht te besteden aan levensbeschouwing. Dat gebeurt op een open manier met bronmateriaal vanuit alle levensbeschouwelijke stromingen en godsdiensten. Vraag een gratis proefnummer aan.
Kinderen hebben tijdens de coronapandemie een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvoor onder andere naar studies in Nederland is gekeken.
Onderwijsminister Dennis Wiersma en Amsterdamse leraren zien geen heil in onderwijsplannen van Amsterdamse scholen. In de hoofdstad komen vanwege het aanhoudende personeelstekort waarschijnlijk steeds meer onbevoegde leraren structureel voor de klas te staan.
De koninklijke familie bezoekt van 27 januari tot 9 februari het Caribisch deel van het Koninkrijk. Maar we weten eigenlijk weinig van dat gebied, stellen mensen die zich ermee verbonden voelen. Andersom wordt kennis over Nederland er op de zes Caribische eilanden juist ingeramd, zeggen ze tegen NU.nl.
Het lerarentekort loopt in de regio Den Haag steeds verder op. Ook de vraag naar leraren die zowel voor de klas kunnen staan als bewegingsonderwijs kunnen geven is groot. Vanaf september 2023 kunnen studenten aan De Haagse Hogeschool daarom een nieuwe geïntegreerde PABO/HALO-opleiding volgen. In 4,5 jaar kunnen de studenten een dubbele bevoegdheid halen waarmee ze zowel als groepsleerkracht en als leraar lichamelijke opleiding [...]
Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Toch leeft bijna een half miljoen huishoudens in armoede. Stijgende prijzen zijn te zien in de broodtrommels van de kinderen uit deze gezinnen. Wat kunnen scholen doen om hen te helpen? We lopen een dagje mee met meester Derk.
Vrijdag organiseert onderwijsvakbond AOB een manifestatie tegen de plannen van de Amsterdamse schoolbesturen. De vakbond is ontzet. ‘We hebben bevoegde leerkrachten nodig.’
In deze editie van ‘Vijf vragen aan de WR’ neemt Nadira Saab ons mee in de MYRA. Dat is een nieuwe monitor die de digitalisering in het funderend onderwijs meet. Elke deelnemende school kan dan zien wat de prestaties zijn op het gebied van ICT en technologie, waaronder ook digitale geletterdheid.