Edublogger André Manssen overleden

09.09.20
Op 8 september 2020 overleed edublogger van het eerst uur André Manssen. Zijn overlijden werd bekend gemaakt via zijn Facebook-pagina. André Manssen werd 71 jaar. Het afscheid zal in besloten kring plaats vinden.

Gedurende 42 jaar (1969 - 2011) was André Manssen werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs, waarvan 20 jaar als directeur. De mogelijkheden van ICT in het onderwijs deelde Manssen via diverse websites, blogs en sociale media.

Zijn eerste website was 'Computers in de Klas'. Daarna volgden diverse edublogs. Na zijn pensioen startte Manssen zijn blog 'Vanaf de Zijlijn'. Voor de internetdienst Yurls maakte Manssen verder een hele serie handleidingen voor startende gebruikers.

De afgelopen jaren deed André Manssen diverse pogingen om te stoppen met bloggen, maar hij kreeg zoals hij het zelf formuleerde 'afkickverschijnselen'.

De passie voor ICT in het basisonderwijs bij Manssen was groot en hij deelde tot eind juni 2020 interessante, handige en leuke dingen op het gebied van ICT, mogelijk te gebruiken in het (basis)onderwijs.

In 2014 ontving Manssen de 'IPON Stimulerings Award' voor zijn werk als edublogger. Voorzitter van de jury, Louis Hilgers: 'We hebben het hier over de ‘Godfather van het Edubloggen’, een onderwijsman in hart en nieren … André Manssen'.
Deel bericht
(advertentie)

Man schiet kinderen en leraren dood op school in Rusland, motief onbekend

26.09.22
In de Russische stad Izjevsk heeft een man zeker dertien kinderen en volwassen doodgeschoten op een school. De dader schoot volgens de politie daarna zichzelf dood. Wat zijn motief was, is niet duidelijk.
Deel bericht

'Mij nie appen!' onderweg, is de dringende boodschap voor afzenders

26.09.22
Appen achter het stuur of op de fiets is gevaarlijk en verboden, maar ook afzenders van berichten moeten zich bewust zijn van waar ze mee bezig zijn. Die houden er vaak geen rekening mee dat degene die zij appen onderweg is.
Deel bericht

‘Extra geld voor hongerige leerlingen kan niet wachten’

26.09.22
Het kabinet moet haast maken met het verstrekken van subsidie aan scholen voor eten voor hun leerlingen, bepleit het Jeugdeducatiefonds. Een kwart van de kinderen in groep 5 ontbijt onvoldoende.
Deel bericht

Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van grapjes

26.09.22
De Week Tegen Pesten begint maandag. Het thema dit jaar is Grapje! Moet toch kunnen?!. Met de week, die jaarlijks aan het begin van het nieuwe schooljaar terugkeert, vraagt de Stichting School & Veiligheid aandacht voor de gevolgen van pesten.
Deel bericht

Scholen dringen aan op betaling 'vrijwillige' ouderbijdrage

24.09.22
De ‘vrijwillige ouderbijdrage’ is niet zo vrijwillig als scholen doen blijken. Ouders krijgen vaak een forse rekening toegestuurd, meldt de Telegraaf. Ouderorganisaties hebben de Onderwijsinspectie ingeschakeld. Ouders worden nu verzocht melding te doen.
Deel bericht

AOb stapt uit overleg passend onderwijs met ministerie

24.09.22
De AOb stapt uit de overleggen die de vakbond heeft met het ministerie van Onderwijs over passend onderwijs. Bestuurder Thijs Roovers: "Met de talloze signalen en vragen vanuit leraren en ondersteuners - die wij telkens tijdens die overleggen inbrengen - wordt niets gedaan. Blijven praten heeft geen zin."
Deel bericht

Nobelprijswinnaar Feringa doet proefjes op De Nieuwe Veste in Coevorden

24.09.22
Nobelprijswinnaar Ben Feringa uit Barger-Compascuum en zijn team van studenten bezoeken vandaag De Nieuwe Veste in Coevorden. Daar gaat hij met leerlingen in gesprek en doet hij scheikundige proefjes.
Deel bericht

Blog | “Taalachterstand” op NU.nl

23.09.22
Onlangs verscheen op NU.nl, een van de meest gelezen nieuwsites, een met veel aplomb gepresenteerd artikel over “Taalachterstand en wat daar aan te doen zou zijn”. Men kan de onzin en onjuistheden die worden gedebiteerd door een academisch geschoolde journaliste afdoen als flauwekul en een varia...
Deel bericht

Hoe pas je huisvesting aan voor inclusief onderwijs?

23.09.22
Binnen passend onderwijs krijgen alle leerlingen onderwijs dat past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Sommigen gaan verder en spreken van ‘inclusief onderwijs’. Hoe kan het gebouw eraan bijdragen dat alle kinderen samen thuisnabij naar school kunnen, ongeacht hun achtergrond, cognitieniveau of eventuele beperkingen?
Deel bericht

Tweede Kamer wil 100 miljoen voor gratis lunch op scholen in kwetsbare wijken

23.09.22
Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen scholen in kwetsbare wijken 100 miljoen euro voor gratis lunch. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen kreeg dit voorstel van Volt en D66 voldoende steun.
Deel bericht

Effect luchtreinigers op corona nog onduidelijk

22.09.22
Het RIVM keek of verplaatsbare luchtreinigers nut hebben als ze in geventileerde openbare ruimtes staan, zoals scholen en winkels. Het is niet duidelijk of deze luchtreinigers zorgen voor minder overdracht van COVID-19 tussen mensen.
Deel bericht

3 t/m 7 oktober: Nationale Onderwijsweek 2022

22.09.22
In de Nationale Onderwijsweek krijgt het onderwijs een podium om al het moois dat er in de sector gebeurt te delen. Onderwijsstad Amersfoort draagt dit jaar het stokje over aan een virtuele Onderwijsstad van de toekomst. Het thema 'Lang leve leren' staat symbool voor in beweging zijn en je ontplooien: leren doet iedereen, altijd!
Deel bericht

Onderzoek naar klacht over afstandsonderwijs aan leerlingen door gezondheidsrisico's moeder

22.09.22
De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop een basisschool het onderwijs op afstand verzorgde aan twee kinderen tijdens de coronapandemie. Zij konden niet naar school vanwege de kwetsbare gezondheid van hun moeder. De Kinderombudsman vindt de klacht deels terecht en geeft over een deel van de klachten geen oordeel.
Deel bericht

Souburgse schoolsoap: school staat óók te strak op straat

22.09.22
Opnieuw een tegenslag voor basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg. De school blijkt zo'n drie meter te dicht op de Jan de Priesterstraat te staan. Vandaag was er een crisisoverleg met de betrokken partijen over wat er nu moet gebeuren met de school.
Deel bericht

Schooltips | Minder digitale druk op school met een digicharter

21.09.22
'Leerlingen lezen mijn berichten niet’, ‘leraren sturen ’s avonds taken tegen de dag erop’ of ‘mijn kind krijgt stress van die eindeloze stroom punten’: online communicatie leidt vaak tot frustratie. Door samen afspraken te maken in je school- en arbeidsreglement verminder je de druk bij leraren, leerlingen en ouders. Geef de krachtlijnen mee op een compact digicharter.
Deel bericht

Vaccinatie tegen rotavirus opgenomen in landelijk vaccinatieprogramma

21.09.22
Het vaccin tegen het rotavirus wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat staat in de vandaag gepresenteerde Miljoenennota. Daarmee kunnen jaarlijks tussen de 1900 en 3400 ziekenhuisopnames van kinderen onder de 5 jaar worden voorkomen, denkt het kabinet.
Deel bericht

Sociale media in VR: zijn social VR-apps veilig voor kinderen?

21.09.22
Nu virtual reality (VR) steeds populairder wordt, vragen steeds meer ouders zich af of deze techniek veilig is voor kinderen. Dit is een belangrijke vraag, zeker ook omdat VR gezien wordt als een tool die geschikt is voor onderwijs en educatie.
Deel bericht

“Uit onze gebouwen lekt behalve energie ook kennis weg”

21.09.22
De onderwijsbegroting bevat geen verrassingen voor het primair onderwijs. De afgelopen weken ontstond er enige hoop op meer financiële ruimte voor renovatie of vervanging van schoolgebouwen, maar daar lijkt het kabinet nog een extra jaar over te willen nadenken.
Deel bericht

OCW trekt extra geld uit voor koopkracht, kansengelijkheid en herstel

21.09.22
Alle kinderen en jongeren moeten alle kansen kunnen krijgen, ongeacht waar je woont, het inkomen van je ouders of de omstandigheden waarin je opgroeit. Daarnaast is het belangrijk dat studenten de rust en ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Ook is er extra aandacht voor de culturele sector om te groeien en te vernieuwen.
Deel bericht

Armoede en geldzorgen: wat kan de school betekenen?

20.09.22
De hoge inflatie en de stijgende energiekosten zorgen voor een toename in geldstress en armoede. Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen. Dit raakt ook het onderwijs. Leerlingen zitten minder goed in hun vel of er is zelfs geen geld voor een lunch. Ook steeds meer onderwijspersoneel heeft moeite met rondkomen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)