Miljoenen uit prestatiebox voor innovatie bewegingsonderwijs

28.10.20
De Twee Kamer heeft een motie aangenomen om het huidige budget voor bewegingsonderwijs vanuit de prestatiebox beschikbaar te stellen voor innovatieve plannen op het gebied van bewegingsonderwijs.
Deel bericht
(advertentie)

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

Kinderboeken­weekgeschenk 2024: Schatpakkers

15.04.24
Pieter Koolwijk schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, geïllustreerd door Linde Faas. Tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober krijg je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau van je boekhandel bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken.? Het thema van de 70ste Kinderboekenweek is Lekker eigenwijs! De vierling op de vensterbank is het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2024.
Deel bericht

De Kinderjury Stemweken zijn van start

15.04.24
Alle kinderen van Nederland vormen samen de Kinderjury en brengen hun stem uit op het favoriete boek. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjury 2024. Jouw leerlingen kunnen tot en met 24 april hun stem uitbrengen.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Zorgen over online delen kinderfoto's: identiteitsfraude ligt op de loer

13.04.24
In Frankrijk is het illegaal, en het Italiaanse parlement debatteert dit weekend over een nieuwe wet die het strafbaar stelt: ouders die foto's plaatsen van hun kinderen op sociale media. Ook in Nederland maken instanties zich zorgen over de gevolgen van het zogenoemde sharenting, een samentrekking van de Engelse woorden sharing en parenting. Dat slaat op het overmatig delen van kinderfoto's.
Deel bericht

Geldkraan voor omstreden stichting mogelijk weer open

13.04.24
Mogelijk krijgt de omstreden Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) de bekostiging die de overheid nu inhoudt op een later tijdstip alsnog uitgekeerd. De blijkt uit een oordeel van de Raad van State.
Deel bericht

Niemand kan worden gedwongen om in het onderwijs te werken

12.04.24
Het is jammer dat er veel mensen zijn met een bevoegdheid die niet voor de klas staan, maar waar men werkt of wil gaan werken is een individuele keuze. Dat benadrukt minister Paul.
Deel bericht

Vrijwillige ouderbijdrages in een gezamenlijk fonds? ‘Straks heeft niemand er wat aan’

12.04.24
Een meerderheid van de Utrechtse basisscholen gaat de vrijwillige ouderbijdrage in een gezamenlijk fonds stoppen, zodat alle kinderen uit de stad straks extra activiteiten kunnen doen. Een goed idee, of oneerlijk? De lokale VVD is kritisch: "Straks heeft niemand er meer wat aan", zegt raadslid Mariam Al-Saqaff in Dit is de Dag (EO).
Deel bericht

Coronasubsidie eindigt: ene school voorbereid, andere moet banen schrappen

12.04.24
Eerder deze week werd duidelijk dat scholenkoepel Fedra de aankomende twee jaar banen moet schrappen vanwege een gat in de begroting. Eén van de redenen daarvoor is dat de subsidie die scholen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) krijgen om corona-achterstanden weg te werken afloopt in 2025. Na rondvraag van NH bij scholenkoepels in de provincie blijkt dat meerdere basisscholen al bezig zijn met de vraag: hoe straks verder?
Deel bericht

Een sociaal veilige groep?

11.04.24
[EduAd] Kwink is dé methode voor sociaal-emotioneel leren en helpt jou als leerkracht te bouwen aan een sociaal sterke en veilige groep. Inclusief Burgerschap en Mediawijsheid. Meer weten? Probeer kosteloos een proefabonnement!
Deel bericht

PO-Raad en Sectorraad GO: groei gespecialiseerd onderwijs dwingt volgend kabinet tot scherpe keuzes

11.04.24
De groei van het gespecialiseerd onderwijs stelt de sector voor grote uitdagingen. Om toch meer leerlingen thuisnabij onderwijs te kunnen bieden, roepen de PO-Raad en Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs in een brief aan de formatietafel op tot een bekostigingssystematiek [...]
Deel bericht

Basisscholen Amsterdam bezorgd over einde coronasteun: 'Kinderen vaker thuis'

11.04.24
Basisscholen in Amsterdam komen in de knel nu het einde van de coronasteun in zicht is, meldt Het Parool. De zogenoemde NPO-gelden geven scholen ademruimte om problemen in het onderwijs op te lossen. Maar door de tijdelijke aard van de steun is het voor scholen moeilijk om op de lange termijn kwaliteit te leveren voor elk kind.
Deel bericht

Op zoek naar scholing voor het nieuwe schooljaar?

11.04.24
[EduAd] Ontdek de nieuwe scholingsbrochure van de Rolf groep. Boordevol praktische opleidingen en trainingen die jou vooruit helpen.
Deel bericht

Financiële innovatie in de ontwikkeling van schoolgebouwen

11.04.24
Financial engineering kan een oplossing bieden voor de grote uitdagingen op het gebied van scholenbouw. Door gebruik te maken van alternatieve financieringsmogelijkheden, kunnen gemeenten en schoolbesturen snel progressie boeken en tegelijkertijd de meest optimale schoolgebouwen realiseren.
Deel bericht

School tijdens Eid al-Fitr: toetsenweek, lege klas of iedereen vrij

11.04.24
Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Kerst: op deze feestdagen zijn alle scholen in Nederland dicht. Maar onder islamitische jongeren zijn hele andere dagen belangrijk. Zoals Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. En dat is geen officiële vrije dag.
Deel bericht

De gemeente zet samen met schoolbesturen in Utrecht een solidariteitsfonds op, om zo de ouderbijdragen eerlijker te verdelen

11.04.24
De gemeente zet samen met schoolbesturen in Utrecht een solidariteitsfonds op, om zo de ouderbijdragen eerlijker te verdelen en alle kinderen gelijke kansen te bieden. De vrijwillige ouderbijdrage blijft bestaan, maar het bedrag gaat naar het fonds in plaats van direct naar de betreffende school. Een school is dan niet meer afhankelijk van de bijdragen van ouders, maar van het collectief.
Deel bericht

6 tips: digitale geletterdheid in oorlogstijd

10.04.24
Kinderen en jongeren zien op televisie en via online media schokkende beelden over oorlogen, aanslagen en ander geweld. Dit roept soms heftige emoties op. Daarnaast is oorlog steeds vaker ook een informatieoorlog: niet alle informatie die leerlingen zien, horen en lezen is juist.
Deel bericht

Kinderen meer laten bewegen

09.04.24
Om bewegen tijdens de schooldag te stimuleren is het voor scholen belangrijk om met kleine stappen te beginnen en de lat niet te hoog te leggen. Ook moet er draagvlak voor zijn in het team. Dat benadrukt het Mulier Instituut.
Deel bericht

Lerarentekort? Basisschool in Almere werft kinderen en baby’s als toekomstige leraren

09.04.24
Dat er een lerarentekort is in Nederland, wist je waarschijnlijk wel. Dat is erg vervelend en het onderwijs hoopt dan ook op nieuwe aanwinsten. School van Vrede, een basisschool in Almere, probeert dit op een wel heel bijzondere manier: ze willen kinderen en baby’s werven als toekomstige leraren.
Deel bericht

Ye?ilgöz: jongeren moeten veel meer leren over gevolgen Jodenhaat

09.04.24
Jongeren moeten op school én thuis meer leren over bijvoorbeeld de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt demissionair justitieminister en VVD-leider Dilan Ye?ilgöz in het televisieprogramma Op1, in reactie op de sterke stijging van het aantal antisemitische incidenten die het CIDI signaleert.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)