Nieuw servicedocument OCW coronavirus voor het funderend onderwijs gepubliceerd

01.12.20
Het ministerie van OCW heeft een nieuw servicedocument coronavirus voor het funderend onderwijs gepubliceerd. In het servicedocument vind je meer informatie over de mondkapjesplicht, de examens en de eindtoets.
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Blink Lezen, leesmethodiek voor groep 4 t/m 8

28.01.21
Blink Lezen is een leesmethodiek voor groep 4 t/m 8 waarin begrijpend lezen (en luisteren en kijken), technisch lezen, vrij lezen en voorlezen zijn gecombineerd. Vraag nu een (online) presentatie aan en krijg drie maanden gratis toegang tot het lesmateriaal in de lesomgeving.
Deel bericht

Kinderen bellen vaker over emotionele problemen dan tijdens eerste lockdown

28.01.21
Kinderen bellen tijdens de huidige lockdown aanzienlijk meer over emotionele problemen dan tijdens de eerste, meldt de Kindertelefoon op basis van onderzoek. Het aantal gesprekken over onder meer depressie nam afgelopen maand met 21 procent toe ten opzichte van de eerste lockdown.
Deel bericht

Inwoonster van Havelte zet posteractie op om waardering te tonen voor leerlingen

28.01.21
Djamie Hillekens is een actie gestart om kinderen die in deze coronatijd aangewezen zijn op thuisonderwijs, in het zonnetje te zetten. De inwoonster van Havelte die werkt binnen het speciaal basisonderwijs in Hoogeveen, heeft daarom een posteractie bedacht die ondertussen door collega’s van Groningen tot Maastricht wordt opgepikt.
Deel bericht

Scholen Engeland niet voor 8 maart open

28.01.21
De Britse premier Boris Johnson hoopt dat de scholen vanaf 8 maart weer open kunnen. Het is niet haalbaar om dat eerder te doen, zei Johnson woensdag in het parlement.
Deel bericht

Ib-er over kansrijk adviseren: ‘Professionals samen zien de potentie van een leerling’

27.01.21
,,Leraren en ib-ers zien wat voor potentie een leerling heeft. Ons huidige systeem bepaalt dat je dat met toetscijfers moet aantonen”, zegt Sanne Daphne Buijsrogge-Ruijs (ib-er bij DURV! in Alkmaar en bestuurslid van de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders Onderwijs (LBBO)). ,,Dit jaar móeten we d...
Deel bericht

Zesde Week van de Hoogbegaafdheid - 6 tot en met 14 maart 2021

27.01.21
Het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid is het doel van de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’, dat dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt. Hoogbegaafdheid komt overal voor. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen.
Deel bericht

Klaar voor de schoolkeuze? Start! 16 zaken om rekening mee te houden

27.01.21
Groep 8 is halverwege. Een voorlopig schooladvies is binnen, uiterlijk 15 maart wordt dat definitief. De eindtoets basisonderwijs in april zal daaraan weinig veranderen. Daarom nu: naar welke school voor voortgezet onderwijs stap je straks over? En waarmee moet je dan rekening houden?
Deel bericht

Brandbrief over schoolsluitingen: 'Houd vast aan gekozen koers'

26.01.21
Zeven regionale basisscholen hebben een brandbrief naar minister Arie Slob gestuurd. De scholen vragen de minister om met de schoolsluitingen vast te houden aan een gekozen koers en de plannen voor de scholen niet meer zo vaak te wijzigen. 'Leerkrachten weten niet waar ze aan toe zijn en de energie raakt hierdoor op.'
Deel bericht

Stappenplan eindtoets in coronatijd

26.01.21
Dit schooljaar is net als vorig schooljaar anders dan alle andere. We krijgen veel berichten van scholen en besturen die zich willen voorbereiden op de eindtoetsafname. Dit is heel erg begrijpelijk en de huidige coronacirisis kan natuurlijk leiden tot situaties waarin je als school niet aan de no...
Deel bericht

Onderzoek naar gebruik van devices en samenwerkplatformen: dit zijn de cijfers

26.01.21
Devices en beheer- en samenwerkplatformen zijn niet meer weg te denken uit het primair en voortgezet onderwijs. Ze worden steeds vaker ingekocht en gebruikt. Maar hoeveel platformen worden er eigenlijk gebruikt in het primair en voortgezet onderwijs? En hoe kopen schoolbesturen deze platformen in?
Deel bericht

Blog | Klassen afl.7: de losse eindjes aan elkaar geknoopt

26.01.21
Na de zesde aflevering waren alle te bespreken thema’s in Klassen eigenlijk wel uitgediept. Er waren natuurlijk wel een heleboel losse eindjes over. De laatste aflevering is een poging tot afronding: het schooljaar 2019-2020 komt ten einde.
Deel bericht

Slob: ‘Geen voorrang voor leraren bij vaccinatie’

26.01.21
Minister Arie Slob is niet van plan leraren voorrang te geven bij vaccinatie, zo liet hij vandaag in de Tweede Kamer weten. Verder wil hij de eindtoets en de eindexamens vooralsnog laten doorgaan. En volgende maand presenteert hij een ‘Nationaal programma onderwijs na corona’.
Deel bericht

OMT: rol kinderen bij verspreiding virusvarianten nog onduidelijk

25.01.21
Het is nog steeds onduidelijk welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) schrijft in een advies dat het onderzoek na de uitbraak van de Britse variant op een school in Bergschenhoek nog niet is afgerond.
Deel bericht

Scholen moeten oppassen voor sponsors uit ‘onvrije’ landen

25.01.21
In het aangepaste sponsorconvenant voor het primair en voortgezet onderwijs is opgenomen dat scholen niet in zee moeten gaan met geldschieters uit 'onvrije' landen.
Deel bericht

Leeuwarden verbiedt groep 8 extra les tijdens lockdown

25.01.21
De gemeente Leeuwarden heeft dit weekeinde een stokje gestoken voor het op school lesgeven aan de complete groep 8 van IKC Teresa. De school wilde vanaf vandaag de leerlingen van groep ‘coronaproof’ op school laten komen, om toetsen af te kunnen nemen die van belang zijn voor het schooladvies. Juristen van de gemeente gingen hier niet mee akkoord.
Deel bericht

Scholen in Utrecht spreken af: basisschooladvies blijft bindend, inschrijven schuift op

25.01.21
Schoolbesturen in Utrecht en Stichtse Vecht hebben voor dit jaar afspraken gemaakt over de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Het basisschooladvies blijft bindend en de uiterste inschrijfdatum voor middelbare scholen schuift iets op.
Deel bericht

Roep om 'gratis' kinderopvang steeds luider na toeslagenaffaire

25.01.21
Met de verkiezingen in aantocht en de toeslagenaffaire vers in het geheugen pleiten steeds meer partijen en maatschappelijke organisaties voor gratis kinderopvang. Met name de linkerkant van het politieke spectrum wil af van de toeslagen. Maar gratis opvang voor ouders kost in dit geval enkele miljarden.
Deel bericht

'De sfeer kun je niet proeven en de geur niet ruiken': een middelbare school kiezen in coronatijd is niet makkelijk

23.01.21
Vloggende scholieren en digitale talkshows: middelbare scholen halen alles uit de kast om zichzelf online te presenteren, nu er door corona geen open dagen zijn. Vanachter de laptop kiest groepachtleerling Xiao Song zijn middelbare school.
Deel bericht

‘Kleine klas schept ruimte voor leraar en leerling’

23.01.21
Het nieuwste onderzoek naar het effect van klassengrootte wijst uit wat elke leraar al vermoedt: in een kleine klas geef je beter onderwijs. Veel economen denken er anders over, maar de leraar moet het doen. “Neem die dan ook serieus”, zegt onderzoeker Peter Blatchford.
Deel bericht

‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’

23.01.21
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)