Onderwijspersoneel krijgt geen prioriteit in de vaccinatiestrategie

08.04.21
Onderwijspersoneel krijgt geen voorrang in de vaccinatiestrategie. Dat schrijven demissionaire onderwijsministers Slob en Van Engelshoven onlangs in een brief als (late) reactie op de brief van begin januari van een groot aantal onderwijsorganisaties, waaronder de AVS.
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Voorkom de zomerleesdip met Blink Zomerlezen

24.06.21
Manon Sikkel, Tosca Menten en Maren Stoffels schreven ieder een spannend zomerverhaal, dat zich afspeelt op jouw school. Elke vakantieweek komt er een nieuw hoofdstuk online. Zo blijven je leerlingen lezen.
Deel bericht

Opvoedvraag | Moet je als ouder mee op schoolkamp, als je kind anders niet durft?

24.06.21
Het leek er even op alsof het probleem zich dit jaar vanzelf zou oplossen, omdat schoolkampen vanwege de coronamaatregelen officieel afgeraden worden. Maar de basisschool van deze twaalfjarige jongen kan melden dat ze ‘gelukkig’ toch gewoon drie dagen naar Zeewolde gaan dit jaar.
Deel bericht

Rondgang | Is onderwijs echt de grote gelijkmaker?

24.06.21
Door de lockdowns werd de functie van onderwijs als grote gelijkmaker goed zichtbaar. In de periode dat de scholen gesloten waren, nam de ongelijkheid in leerontwikkeling toe. Zorgt onderwijs voor meer gelijkheid? We vroegen het aan onderwijsdeskundigen.
Deel bericht

Versoepeling coronarichtlijnen basisonderwijs goed nieuws voor touringcarbranche

23.06.21
Het kabinet heeft besloten dat de richtlijnen voor het primair onderwijs per 26 juni versoepeld kunnen worden. Een belangrijk onderdeel van de versoepelingen is dat groepen weer gemengd mogen worden. Dit is goed nieuws voor de touringcarondernemers, omdat schoolreisjes hierdoor makkelijker te organiseren zijn.
Deel bericht

Winnaars Kinderjury bekend

23.06.21
In de categorie 6 t/m 9 jaar heeft De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete gewonnen. Het leven van een loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor is de winnaar in de categorie 10 t/m 12 jaar. Tijdens de Stemweek van de Kinderjury van 10 t/m 16 mei hebben kinderen in Nederland massaal gestemd op hun favoriete boek.
Deel bericht

Nachtwacht tijdelijk te zien 'zoals Rembrandt hem had bedoeld'

23.06.21
De Nachtwacht is komende maanden voor het eerst in ruim driehonderd jaar in zijn originele formaat te zien. Het Rijksmuseum heeft een reconstructie gemaakt van de repen die in het verleden van het doek zijn afgesneden. Door panelen met deze reconstructie rondom het schilderij op te hangen wordt duidelijk hoe het schilderij van Rembrandt er oorspronkelijk uitzag.
Deel bericht

Helpdesk NPO-gelden open voor leraren

23.06.21
Onderwijsteams die onvoldoende betrokken worden bij de besteding van het geld uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kunnen bellen naar een speciaal helpdesk van het ministerie van Onderwijs. De helpdesk is te bereiken op 0800 424 04 24.
Deel bericht

Eerste Kamer steunt verduidelijking burgerschapsopdracht onderwijs

22.06.21
De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 juni ingestemd met het wetsvoorstel Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
Deel bericht

Nationale Kraanwaterdag

22.06.21
Op woensdag 22 september 2021 is het Nationale Kraanwaterdag. Op deze dag worden alle basisscholen en bso’s uitgenodigd om aandacht te besteden aan het drinken van kraanwater.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen 2021 uitgereikt

22.06.21
De Griffel- en de Penseeljury’s trokken afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en -illustratoren op hun uitgeverij of online te verrassen met deze prestigieuze kinderboekenprijzen. De Griffeljury heeft elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar.
Deel bericht

Tweede Kamerleden aan zet bij versnelling digitale geletterdheid in het onderwijs

22.06.21
Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, heeft op 21 juni aan Tweede Kamerleden Lisa van Ginneken (D66) en Barbara Kathmann (PvdA) het pleidooi voor het versnellen van de invoering van digitale geletterdheid in het onderwijs aangeboden. In dit pleidooi, dat centraal stond tijdens de bijeenkomst “Versnellen van digitale geletterdheid in het onderwijs”, georganiseerd door ECP en VodafoneZiggo ....
Deel bericht

Scholen voor ‘persoonlijk onderwijs’ proberen via de rechter inspectierapporten tegen te houden

21.06.21
De Stichting voor Persoonlijk Onderwijs probeert vandaag via de rechter publicatie tegen te houden van negatieve inspectierapporten over haar scholen. De lof die de onderwijsmethode tien jaar geleden ten deel viel, is verstomd. De organisatie van de scholen oogst kritiek, en docenten lopen boos weg.
Deel bericht

Slob: ‘Zorgelijk als school geen enkel advies wil bijstellen’

21.06.21
Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt het zorgelijk dat er basisscholen zijn die bij voorbaat zeggen geen enkel schooladvies te zullen bijstellen op basis van de resultaten van de eindtoets in groep 8.
Deel bericht

Rapport | Ruim 30 procent lerarentekort opgevangen met onbevoegden

21.06.21
De grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere vangen ruim 30 procent van hun lerarentekort op met het inzetten van onbevoegden. De tekorten zijn fors hoger dan het aantal vacatures doet vermoeden. Dat blijkt uit een rapport van Centerdata over het primair onderwijs dat ministers Slob en Van Engelshoven afgelopen week aan de Tweede Kamer stuurden.
Deel bericht

Goed nieuws voor groep 8: De eindmusical opvoeren mag weer!

19.06.21
Het kabinet heeft besloten per 26 juni de richtlijnen voor het basisonderwijs te versoepelen. Dit betekent onder andere dat groepen weer op excursie en schoolkamp kunnen en dat groep 8 de eindmusical mag opvoeren. Op de website van de PO-Raad meer informatie over de versoepelingen.
Deel bericht

Schoolgebouw in aanbouw deels ingestort in Antwerpen

18.06.21
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/18/gebouw-ingestort-antwerpen/
Deel bericht

Uitbraak van 'winters' RS-virus in zuidwesten van het land, 'ongekende situatie'

18.06.21
Onder jonge kinderen is een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis liggen, omdat RS normaal alleen in de winter voorkomt.
Deel bericht

Educatieve Parel - Maak de beste les en win 1.000 euro

18.06.21
Ben jij ontwikkelaar, redacteur, schrijvend docent of auteur voor het onderwijs en/of een educatieve uitgeverij? Krijg jij met jouw les iedereen op het puntje van zijn stoel? Vind jij boeiend lesmateriaal maken het leukste dat er is en wil je daarmee een prijs winnen? Stuur dan jouw les in voor de Educatieve Parel 2021.
Deel bericht

SER: kwaliteit onderwijs onvoldoende, corona vergroot kansenongelijkheid

18.06.21
Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet.
Deel bericht

De rol van de Inspectie van het Onderwijs bij het Nationaal Programma Onderwijs

17.06.21
De Inspectie van het Onderwijs verwerkt onderzoeksvragen rond het Nationaal Programma Onderwijs in de al geplande stelselonderzoeken. Daarnaast komen activiteiten die scholen, opleidingen en besturen ondernemen in het kader van dat programma automatisch aan de orde bij het reguliere instellingstoezi...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)