Opening Koningsspelen bij het NOS Jeugdjournaal

15.04.21
Het NOS Jeugdjournaal doet live verslag van de opening van de negende editie van de Koningsspelen op vrijdag 23 april. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen voor de landelijke...
The post Opening Koningsspelen bij het NOS Jeugdjournaal appeared first on Algemene Ver...
Deel bericht
(advertentie)

Nieuwe actie van WWF en NPO Zapp tegen plastic

17.05.21
Walvissen hebben net als veel andere zeedieren ontzettend veel last van al het plastic in zee. Dat moet stoppen! Het Wereld Natuur Fonds en NPO Zapp komen daarom samen in actie. Ook scholen kunnen meedoen met Zapp Your Planet Plasticjagers! Er is een gratis actiepakket beschikbaar voor leerkrachten.
Deel bericht

Korting op collegegeld biedt meer ruimte aan Lerarenbeurs

17.05.21
Doordat studenten in 2021-2022 minder collegegeld hoeven te betalen, kunnen waarschijnlijk meer Lerarenbeurzen worden toegekend. 
Deel bericht

Blog | ‘Het gaat om eerlijke kansen en hoe het anders kan.’ Waarom de Onderwijsraad de kern mist. (deel 2)

17.05.21
Door Ben Wilbrink In dit tweede deel van zijn blog gaat Ben Wilbrink op de vraag hoe het anders kan. Hoe kunnen testen toch bijdragen tot eerlijker kansen in plaats van het misleidende ‘gelijke kansen’. Het gaat op vele plaatsen natuurlijk al anders, want alleen conservatieve landen zoals Duitsl...
Deel bericht

[EduAd] Gratis Engelse les, Songfestival special met Jeangu Macrooy!

17.05.21
Het Eurovisie Songfestival staat voor de deur en daarom hebben wij weer een gloednieuwe Songfestival special ontwikkeld voor leerlingen van groep 5 t/m 8. Ze leren Engels aan de hand van de Nederlandse inzending van Jeangu Macrooy Birth Of A New Age.
Deel bericht

Jeangu Macrooy beantwoordt vragen van kinderen

17.05.21
Zaterdag komt Jeangu Macrooy voor Nederland in actie tijdens het Eurovisie Songfestival. Hij heeft het natuurlijk superdruk met de voorbereidingen, maar hij maakte toch even tijd om jullie vragen te beantwoorden.
Deel bericht

Barman Adam en zijn horecacollega’s springen bij op basisscholen: ‘Ik kan me nuttig maken’

15.05.21
Daar waar zzp’ers, theatermakers en studenten bijspringen in overvolle ziekenhuizen, werken horecapersoneel en kaartverkopers van de Stadsschouwburg op openbare basisscholen in de stad. Zeven medewerkers zorgen tijdelijk voor extra handen in de klas.
Deel bericht

Blog | ‘Het gaat om eerlijke kansen en niet om gelijke kansen.’ Waarom de Onderwijsraad de kern mist. (deel 1)

12.05.21
In dit eerste deel van zijn bijdrage maakt toets- en testexpert Ben Wilbrink duidelijk waarom de voorstellen van de onderwijsraad weinig soelaas bieden als het gaat het verbeteren van de onderwijskansen van grote groepen leerlingen.
Deel bericht

Minder corona onder kinderen, onder jongeren nog geen daling

12.05.21
Het aantal positieve coronatestuitslagen onder kinderen tot en met 12 jaar is in de week van 3 tot en met 9 mei fors afgenomen. In de leeftijdscategorie 13 tot en 17 jaar bleef het vrijwel gelijk.
Deel bericht

Meer scholen besteden beter aandacht aan het Fries

12.05.21
In de strijd naar Friestalige basisscholen boekt de provincie Fryslân een klein succesje. De eerste scholen hebben een hogere waardering gekregen, wat betekent dat ze meer doen met het lesvak Frysk.
Deel bericht

Onderwijsman opent eigen school: 'Mijn broer verklaart mij voor gek'

11.05.21
Freek Velthausz (62) begint na de zomervakantie onder de vlag van scholenkoepel Primenius een nieuwe school. Het is naar eigen zeggen de eerste exnovatieve school van Nederland. Velthausz: 'Eigenlijk betekent dat het tegenovergestelde van innovatief. We halen hier kennis en kunde uit de groep kinderen zelf. Exnovatief is een samentrekking van excavation (uitgraving) en exploration (ontdekking).'
Deel bericht

Extra geld onderwijs geen structurele oplossing voor lerarentekort in basisonderwijs

11.05.21
Scholen zijn blij met het extra geld dat ze krijgen om de corona-achterstand bij leerlingen weg te werken, maar zien in de kapitaalinjectie geen oplossing voor de langere termijn. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws langs verschillende scholen in de provincie.
Deel bericht

Vakbonden twijfelen of er genoeg leraren zijn voor inhalen corona-achterstand

11.05.21
Onder meerdere onderwijsvakbonden leven twijfels of er wel voldoende leerkrachten zijn om de onderwijsachterstanden in te halen. In totaal stelt het ministerie 8,5 miljard euro beschikbaar om de corona-achterstanden weg te werken. Maar voor een groot deel van die keuzeopties zijn "extra handjes" nodig, terwijl er een groot tekort is aan leraren en die vraag de komende jaren alleen maar oploopt.
Deel bericht

Scholen pakken achterstanden aan met bewezen interventies

10.05.21
Vanaf vandaag kunnen scholen gebruikmaken van een keuzemenu met bewezen effectieve manieren om achterstanden van leerlingen in te lopen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Deel bericht

Privéleraar en langer naar school om leerachterstand door corona aan te pakken

10.05.21
Scholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten.
Deel bericht

Opinie | Gebruik ook de talenten van begaafde kinderen voor beter basisonderwijs

09.05.21
Nederland wil graag het beste jongetje van de klas zijn, maar in het basisonderwijs lukt dat niet echt. Een grondige renovatie is nodig, zegt Gerard Kosters. Kinderen moeten niet alleen uit hun stoel komen, maar ook de pabo moet volgens hem op de schop.
Deel bericht

Finland heeft al sinds de jaren zeventig een brede brugklas en dat levert excellent onderwijs op

08.05.21
Scholieren in Finland blijken zeer hoog te scoren in internationale vergelijkingen. Terwijl ze tot hun vijftiende met alle niveaus in gezamenlijke klassen zitten. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Met peruskoulu – een systeem van uitgebreid basisonderwijs.
Deel bericht

Minder corona onder kinderen en jongeren

08.05.21
Het aantal bevestigde coronabesmettingen onder kinderen en jongeren is in de week van 26 april tot en met 2 mei afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht

‘Behoud professioneel statuut voor leraren’

07.05.21
Het professioneel statuut, waarin de professionele ruimte van de leraar wordt vastgelegd, moet niet worden geschrapt. Dat schrijven zeven organisaties – waaronder de AOb, CNV Onderwijs, het Lerarencollectief en Leraren in Actie - in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Blog | Pak de oorzaak van bovenmatige reserves aan!

06.05.21
De discussie over de te grote reserves van schoolbesturen gaat een nieuwe fase in. Na jarenlang ontkennen dat er een probleem zou zijn, heeft de Inspectie van het onderwijs in 2018 erkend dat er wel degelijk een probleem is. (De financiële Staat van het Onderwijs 2017) Vervolgens v...
Deel bericht

Onderzoek: IKC’s hebben meerwaarde voor kinderen die vastlopen

06.05.21
IKC’s hebben een meerwaarde voor leerlingen die vastlopen in de reguliere kinderopvang. Dit stelt het Kohnstamm Instituut in een onderzoek naar inclusiekenmerken van IKC’s. Voor reguliere kinderopvangorganisaties zijn de mogelijkheden op dit vlak beperkt, lijkt het onderzoek uit te wijzen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)