Filosoferen met kunst met je eigen virtuele vakdocent

18.05.21

Wat heeft Erasmus met een mooi gedekte tafel te maken? Mag je een aap leren fietsen? Wat vertelt een silhouet? Is Plato het daar mee eens? Met het lespakket Knip je Knap gaan kinderen op verschillende manieren met knipkunst aan de gang en worden daardoor ook aan het filosoferen gezet. Scholen ontvangen dan twee vakdocenten in de klas. Zij komen echter niet fysiek maar virtueel op bezoek.

In een video-opdracht laat knipkunstenaar Eline Janssens samen met de kinderen Jasper, Lyssa, Laura en Fay zien hoe je de kunstwerken maakt, maar ook waarom deze kunstopdracht interessant is.

Filosoferen met kunst
Met de bijbehorende lesbrieven van kinderfilosoof Fabien van der Ham kan de leerkracht aansluitend met de klas gaan filosoferen. Want kunst is niet alleen mooi om naar te kijken, maar zet ook aan het denken!
Deze lesbrieven bevatten bovendien een extra denkuitdaging voor de bovenbouw en plusklassen. In deze downloads staan ook alle werkbladen die nodig zijn voor de kunstopdracht. De lesvoorbereiding voor de leerkracht is hierdoor minimaal.

Drie lessen
Het lespakket bestaat uit drie volledig verzorgde lessen. In de les Een aap op een fiets spelen de kinderen met de grenzen van onze werkelijkheid en denken hier vervolgens over na. De les Aan tafel leert kinderen over mooi gedekte tafels en hoe het hoort en niet hoort en hoe dat zo gekomen is. De les Het verhaal van een silhouet doet je nadenken over de essentie van iets of iemand. Want een silhouet is slechts een omtrek, maar vertelt je toch veel.

De Virtuele Vakdocent
Knip je Knap is onderdeel van het onderwijsconcept De virtuele vakdocent. Hierbij komen vakdocenten via het digibord in de klas. Zo krijgt een klas het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van het eigen klassenmanagement.

Kosten en doelgroep
Het lespakket kost 33 euro. Voor dit bedrag komen de virtuele vakdocenten van Knip je Knap in alle gewenste klassen, elk jaar weer. De lessen zijn geschikt voor groep 4 t/m 8.

Trailer
Een trailer is te bekijken op het Filosovaardig YouTube kanaal. Te vinden met de zoektermen Knip je Knap.

Beeldend kunstenaar Eline Janssens
Beeldend kunstenaar Eline Janssens maakt kunst voor de openbare ruimte. Denk aan een beeld, een tegelwand in een tunnel of een bijzonder hek. Ze werkt graag met silhouetten omdat dit de fantasie prikkelt. Ook gebruikt ze collagetechnieken.

Kinderfilosoof Fabien van der Ham
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen en ontwikkelt les- en spelmaterialen. ‘Hoe je denkt is wie je bent. Daarom ontwikkel ik educatieve materialen waarbij de aandacht gaat naar het authentieke denken van kinderen en dus naar het kind zelf.’

Denkballades
In september verscheen het eerste Virtuele Vakdocent lespakket, namelijk de Denkballades. Ook hierbij start je de les met een video. Dit keer met muzikant Floor Wittink die op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voordraagt. Na de vertelling volgt steeds een filosofische overpeinzing van kinderfilosoof Fabien van der Ham. Met de bijgeleverde vragenkaartjes en doebladen start de leerkracht vervolgens eenvoudig een filosofisch gesprek.
Deel bericht
(advertentie)

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

Thematisch leesonderwijs met het hele team op De Akker in Hengelo

24.04.24
Leescrisis? Niet op De Akker in Hengelo. De basisschool gooide drie jaar geleden het roer om en koos voor thematisch leesonderwijs. Hierin is ruim aandacht voor voorlezen, vrij lezen en kennisopbouw rondom wereldoriëntatie. “Kinderen vinden lezen weer leuk.”
Deel bericht

Amsterdam pakt commerciële voetbalscholen aan: 'Handel in voetbaldromen'

24.04.24
Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen. Volgens de gemeente hebben deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen: ze gebruiken de velden van verenigingen tegen lage tarieven en ze zouden trainers "wegkopen". Ook enkele andere gemeenten werken aan maatregelen.
Deel bericht

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

24.04.24
Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.
Deel bericht

Plan voor heel strenge regels op Franse scholen

24.04.24
Schooldagen van tien uur. Opstaan als de juf of meester de klas in komt. En naar een streng internaat als je je misdraagt. Als het aan de Franse premier ligt, worden de regels op Franse scholen een stuk strenger.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris

23.04.24
Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris Onderwijsassistenten en leraarondersteuners staan regelmatig zelfstandig voor de groep om een leraar te vervangen. Lang niet altijd wordt die extra verantwoordelijk beloond. Terwijl dat volgens de cao wel zou moeten.
Deel bericht

Experts adviseren extra maatregelen tegen mazelen, nieuw OMT bijeengeroepen

23.04.24
Het RIVM heeft een nieuw Outbreak Management Team (OMT) samengesteld vanwege de mazelen. Het OMT benadrukt dat de situatie niet acuut is, maar adviseert de minister van Volksgezondheid en de GGD's wel om aanvullende maatregelen te nemen.
Deel bericht

Lessen tegen pesten

20.04.24
Cyberpesten kun je het beste aanpakken door het bespreekbaar te maken. NEMO Kennislink keek mee bij een voorlichtingsles op een basisschool. “Bijna elke les barst er wel iemand in huilen uit.”
Deel bericht

‘Europapa’ in gebarentaal leren

20.04.24
Wie de afgelopen weken op vrijdag door de gangen van Monterssori Griffensteyn in Zeist heeft gelopen, kon de uptempo beat uit één van de klaslokalen niet missen. De leerlingen van de twee plusklassen waren namelijk aan de slag met de actuele en inclusieve leren leren opdracht ‘Europapa in gebarentaal’, waarbij ze de gebaren leren van de Nederlandse songfestivalinzending ‘Europapa’ van Joost Klein.
Deel bericht

Koningsspelen op veel scholen afgelast: te nat en te koud

19.04.24
Op veel basisscholen gaan de Koningsspelen vrijdag niet door. Er wordt regen voorspeld en daarmee valt de sportieve dag in het water. "Kinderen krijgen het anders hartstikke koud", zegt een organisator. Sommige scholen verplaatsen de activiteiten naar binnen, maar dat kan niet overal omdat de groepen kinderen zo groot zijn.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Martijn laat op TikTok zien hoe leuk het is om basisschoolleraar te zijn: ‘Iedere dag is compleet anders’

19.04.24
TikTok leraar Martijn Holsappel heeft inmiddels al meer dan honderdduizend volgers. Op dit moment is slechts één op de acht leraren een man, en Martijn Holsappel (30) is één van hen. Wat drijft hem om voor de klas te staan?
Deel bericht

Erika werd vroeger bijna dagelijks gepest, samen met haar pester bezoekt ze nu scholen om haar verhaal te vertellen

18.04.24
Schelden, uitsluiten, buitensluiten, maar ook slaan en schoppen in het fietsenhok. Overmorgen, op 19 april is het de dag tegen pesten. Op die dag besteden veel scholen in Nederland extra aandacht aan het stoppen van pesten. Want het komt altijd en overal voor en de impact kan enorm zijn.
Deel bericht

Estland als voorbeeld om Nederlands onderwijs uit slop te trekken: 'Zelfstandigheid van leraar is hier cruciaal'

18.04.24
Het Nederlandse onderwijs verkeert in zwaar weer. Volgens de onderwijsinspectie scoren steeds meer scholen een onvoldoende. Scholen in Estland doen het juist veel beter. Kunnen wij van hen leren? "De leerling staat hier centraal."
Deel bericht

Hoe bouw ik een school?

18.04.24
De studiedag is bedoeld voor bestuurders, directeuren en locatie- of facilitair managers van onderwijsinstellingen en managers onderwijshuisvesting van gemeenten.
Deel bericht

Landelijke uitbreiding waarschuwing schoolzones in navigatiesystemen

18.04.24
Gemeenten en scholen zoeken naar allerlei manieren om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk druk rondom scholen. In 2023 voerde Rijkwaterstaat al een proef uit met waarschuwingen in navigatie-apps voor schoolzones in vijf gemeenten in Nederland.
Deel bericht

1800 nieuwe meldingen van kinkhoest, waaronder vijftig bij baby's

18.04.24
In de eerste twee weken van april zijn 1800 gevallen van kinkhoest gemeld, waaronder vijftig bij baby's. Ook werd het overlijden gemeld van iemand met kinkhoest, die ouder was dan 80 jaar. Volgens het RIVM zijn de aantallen heel hoog in vergelijking met voorgaande jaren, ook vergeleken met de jaren voor de coronapandemie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)