Metaverse: moet u hier iets mee op school?

19.11.21
De belofte van het metaverse: er komen nieuwe virtuele werelden waarin we bij elkaar samenkomen met nieuwe manieren van interactie. Virtual reality next level. Wat kunt u ermee in het onderwijs? In dit artikel gaan we erop in.
Deel bericht
(advertentie)

Keuze voor nieuw leermiddel is complexe uitdaging voor scholen

08.12.21
Scholen die van plan zijn een nieuw leermiddel of methode aan te schaffen staan voor een complexe uitdaging. Om een goede keuze te kunnen maken is meer kennis nodig over de effectiviteit en kwaliteit van leermiddelen. Dat concluderen de onderzoekers van CLU in onderzoek dat zij in opdracht van de PO-Raad uitvoerden.
Deel bericht

Wetenschappers en onderwijsprofessionals schetsen de voorwaarden voor beter leesonderwijs

08.12.21
Hoe kunnen we van onze leerlingen betere en gemotiveerde lezers maken? Wetenschappers, onderwijsexperts en professionals uit de praktijk schetsen daarvoor een raamwerk in Beter leesonderwijs: van weten naar doen! Het is van belang dat scholen de urgentie onder ogen zien en in actie komen, aldus dit visiestuk. De leden van de Kennistafel effectief Leesonderwijs stellen acties voor.
Deel bericht

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen

08.12.21
Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!
Deel bericht

Onderwijsbond ziet extra lange kerstvakantie basisscholen wel zitten

08.12.21
De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) een idee waarin het kan meegaan. Kanttekening meteen: de bond spreekt van „de minst slechte oplossing” voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden.
Deel bericht

Onderwijsraad: Overheid en scholen zet het publieke karakter van het onderwijs voorop

08.12.21
Overheid, schoolbesturen en scholen moeten het publieke karakter van het onderwijs beter beschermen, adviseert de Onderwijsraad. De raad constateert dat het private onderwijsaanbod niet alleen fors toeneemt, maar dat publiek en privaat onderwijs ook steeds meer verstrengeld raken. Dit heeft als risico dat het onderwijs op door de overheid bekostigde scholen niet meer zonder financiële drempels voor alle leerlingen toegankelijk is.
Deel bericht

OMT adviseert opnieuw: haal kerstvakantie naar voren om besmettingen te voorkomen

07.12.21
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet opnieuw om de kerstvakantie eerder te starten. Het aantal besmettingen onder met name leerlingen van de bovenbouw van basisscholen blijkt hoog. Een langere kerstvakantie moet volgens het OMT zorgen dat oudere gezinsleden niet worden besmet tijdens de kerstdagen.
Deel bericht

Lesmodule over zelftesten

07.12.21
Voor leerlingen is een lesmodule gemaakt over zelftesten. In Leren over zelftesten leren leerlingen over de achtergrond van het coronavirus, de besmettelijkheid door de tijd heen en de meerwaarde van zelftesten.
Deel bericht

‘Sociale media zijn niet geschikt voor kinderen.’ Kan de Code voor Kinderrechten helpen?

07.12.21
Sociale media zijn ongeschikt voor kinderen. Tot die conclusie komt de Consumentenbond in nieuw onderzoek naar acht verschillende sociale mediaplatformen. Dit mag je gerust een groot probleem noemen, aangezien sociale media razend populair zijn onder jonge gebruikers. Maar hoe los je dit probleem op...
Deel bericht

De één geeft advies, de ander doet niks: hoe basisscholen omgaan met gratis zelftests

07.12.21
Vanaf deze week kunnen ouders van kinderen in groepen 6, 7 en 8 gratis zelftests krijgen van school. Om hun kinderen twee keer per week op corona te kunnen testen. Eén ding is zeker: ouders zullen dat lang niet allemaal gaan doen, zeggen schooldirecteuren tegen RTL Nieuws. En ook de scholen zelf gaan verschillend met het nieuwe overheidsbeleid om.
Deel bericht

OMT wil ook coronatests voor kleuters

07.12.21
Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort al bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.
Deel bericht

Zelftests voor leerlingen basisschool: 'Beleid soms moeilijk te volgen'

07.12.21
Basisscholen in Nederland krijgen maandag in totaal 2,4 miljoen zelftests toegestuurd om de kinderen in de bovenbouw te kunnen testen. Het is de bedoeling dat ouders de zelftesten afnemen, maar ze worden er niet toe verplicht. "We moeten soms heel alert blijven om nog te snappen wat het eigenlijke beleid is."
Deel bericht

‘Uitzendbureaus vragen hoofdprijs voor docenten’: scholen slaan coronasteun stuk

07.12.21
Basisscholen moeten, naast de coronamaatregelen, ook nog steeds het hoofd bieden aan die andere crisis: het lerarentekort. Steeds vaker is het kiezen tussen twee kwaden. Een klas naar huis sturen door het lerarentekort óf geld uit het coronasteunfonds besteden aan een dure docent via een uitzendbureau.
Deel bericht

Onderwijsraad: Kwaliteit van publiek onderwijs onder druk

07.12.21
De kerntaak van het verzorgen van algemeen toegankelijk en kwalitatief goed onderwijs raakt steeds meer uit handen van publiek bekostigde scholen. Dat constateert de Onderwijsraad in zijn vandaag gepubliceerde advies over privaat onderwijsaanbod. De verstrengeling van publiek en privaat onderwijs is...
Deel bericht

Kinderboekenweekgeschenk 2022 voor 't eerst in buitenlandse handen

06.12.21
Het Kinderboekenweekgeschenk wordt volgend jaar geschreven door de Australiërs Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van de reeks De waanzinnige boomhut. Het is voor het eerst in de 68-jarige geschiedenis van de Kinderboekenweek dat een buitenlandse auteur en illustrator het geschenk verzorgen.
Deel bericht

[EduAd] Een sociale en veilige groep?

06.12.21
Een sociale en veilige groep? Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode voor sociaal-emotioneel leren kosteloos uit. Na de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie! Inclusief Burgerschap en Mediawijsheid.
Deel bericht

Leraar van het Jaar 2021: dit zijn de winnaars

06.12.21
Tijdens een spannende ontknoping die te volgen was via een livestream, zijn de winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. Met hun verkiezing zijn deze leraren het komende jaar ook ambassadeur van Leraar24.
Deel bericht

Kinderartsen oneens over vaccineren van kinderen onder de 12

05.12.21
Alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar zouden een vaccin tegen corona moeten kunnen krijgen. Dat zeggen zowel de Vereniging van Jeugdartsen (AJN) als verschillende kinderartsen tegen Nieuwsuur.
Deel bericht

Blog | Vlaams onderzoek laat zien dat impact van Corona bij lagere schoolkinderen groot was

05.12.21
14% had tijdens lockdown niet elke dag voldoende te eten Kinderen in Vlaanderen na Corona-minder tevreden met hun leven en minder vertrouwen in de toekomst  Zo’n 15 landen waaronder Belgie (Vlaanderen) – Nederland ontbrak – onderzochten het afgelopen jaar de effecten van coro...
Deel bericht

[EduAd] De nieuwe afscheidsmusical 2022 van Benny Vreden: Wie steelt de show?

05.12.21
Bob Babbel en Shirley Shine presenteren een talentenjacht, maar de kijkcijfers zijn een drama. De zenderbazen gooien het format om en de show gaat door. Maar wie zijn die gemaskerde juryleden? En wat verbergen ze? Groep 8 gaat op zoek naar de antwoorden.
Deel bericht

Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen

04.12.21
De natuur vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mens. Dat laat Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen uit de natuur zien. Hoewel de informatie over de afgeleide technische vindingen beperkt is, is deze uitgave als inspiratieboek voor kinderen, de wetenschappers van de toekomst, zeker geslaagd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)