Nieuw lesmateriaal: Micro-monsters om je heen

11.01.22
Het coronavaccin is vanaf januari 2022 beschikbaar voor kinderen van 5 t/m 11 jaar. Alle aanleiding om ook basisschoolleerlingen de belangrijkste kennis over vaccinaties bij te brengen. Met het nieuwe lesmateriaal Micro-monsters om je heen leren kinderen uit groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs alles over virussen, bacteriën, het afweersysteem en vaccinaties.
Deel bericht
(advertentie)

'Digitale vaardigheid moet een verplicht vak worden op de basisschool'

25.01.22
De digitale vaardigheid van kinderen is onder de maat. Volgens Lotte de Bruijn wordt onterecht aangenomen dat een nieuwe generatie automatisch digitaal vaardig is. "Geef digitale vaardigheid al vanaf het primaire onderwijs", bepleit de directeur van branchevereniging NLdigital bij Spraakmakers.
Deel bericht

Leerkracht én ander werk? Pittig, maar te doen

25.01.22
‘Fotografien’ noemen de kinderen van basisschool De Sterredans in Nijmegen haar. Fien Kraanen (55) is leerkracht én fotograaf. Ze maakt portretseries, van kinderen met sproeten en bebaarde mannen, ze legt kermissen en andere evenementen vast – net wat op haar pad komt. „Maar er is nauwelijks droog brood mee te verdienen. Met drie kinderen moet ik wel serieus aan de bak.” Daarom koos ze jaren geleden voor het basisonderwijs.
Deel bericht

Marjolein Moorman: ‘Een leraar is net zo goed een strijder voor de samenleving als een militair’

25.01.22
In haar boek Rood in Wassenaar dat morgen verschijnt, beschrijft de Amsterdamse PvdA-onderwijswethouder Marjolein Moorman wat de drijfveren zijn voor haar strijd tegen ongelijkheid. ‘Ongelijkheid kost ons superveel geld, hè.’
Deel bericht

OMT adviseert afschaffen quarantaine voor kinderen zonder klachten

24.01.22
Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen.
Deel bericht

Nieuwe noodkreet om quarantaineregels in Vlaamse scholen aan te passen

24.01.22
Omdat soms al volledige scholen de deuren moeten sluiten en omdat vele scholen het praktisch niet meer redden om goed les te geven, vraagt de Vlaamse onderwijssector nog eens met aandrang om de quarantaineregels aan te passen.
Deel bericht

Kabinet haalt land van lockdown-slot. Aan de quarantaineregels voor scholen gaat waarschijnlijk nog gesleuteld worden

24.01.22
Het kabinet maakt grotendeels een einde aan de harde lockdown. Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen weer open tot 22.00 uur ‘s avonds. Wel komt er een maximum aan het aantal bezoekers en moet er gewerkt worden met de coronapas (3G). De versoepelingen moeten woensdag ingaan, bevestigen Haagse bronnen.
Deel bericht

55 scholen krijgen het predicaat Excellente School

24.01.22
Vandaag hebben 55 scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs het predicaat Excellente School 2021/2022-2024/2025 gekregen. Het predicaat is een erkenning voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere g...
Deel bericht

WHO: einde pandemie in Europa mogelijk in zicht

24.01.22
"Het is mogelijk dat de regio zich in de richting van een pandemisch eindspel beweegt." Dat zegt de Belg Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de coronapandemie in Europa.
Deel bericht

Unicef slaat alarm over schoolsluitingen, 'kansenongelijkheid weer groter'

24.01.22
Gesloten scholen vanwege corona leiden wereldwijd tot grote leerachterstanden en mentale problemen bij kinderen, zegt Unicef. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie moeten scholen zo snel mogelijk weer open en moeten leerlingen intensief begeleid worden om de achterstanden in te halen.
Deel bericht

Versoepeling op komst na week van noodkreten

24.01.22
Het OMT adviseert het kabinet de samenleving verder open te gooien. Versoepelingen voor horeca, cultuur en het onderwijs lijken waarschijnlijk.
Deel bericht

Vijf jaar na documentaire over schoolklas in Schilderswijk: 'Tweedeling in de samenleving is groter'

22.01.22
Vijf jaar geleden verscheen de documentaire 'Goed terecht gekomen in de Schilderswijk', over een havo-klas van het Johan de Witt College in Den Haag. Daarin wordt docent en mentor van die klas, Eric van 't Zelfde, gevolgd met zijn klas in 1995 en jaren later tijdens een reünie in 2017. Doel van de documentaire was om de tweedeling in de maatschappij te laten zien. En die tweedeling, zegt Van 't Zelfde, is nu alleen maar groter geworden.
Deel bericht

Experiment teambevoegdheid 10-14-onderwijs

22.01.22
Scholen kunnen zich tot 1 maart aanmelden voor het experiment teambevoegdheid 10-14-onderwijs. Met het experiment wordt het mogelijk gemaakt dat leraren die betrokken zijn bij...
Deel bericht

Studenten voor de klas om vijf dagen onderwijs te bieden

22.01.22
Basisschool De Kring in Lelystad heeft studenten ingehuurd om het lerarentekort tegen te gaan. De school heeft te maken met een hoog ziekteverzuim door het coronavirus.
Deel bericht

'Dramatisch', zo noemt minister Dennis Wiersma van Basis- en Voortgezet Onderwijs het effect van de quarantaineregels op scholen

21.01.22
Volgens de minister staan 'halve scholen leeg' wanneer de hele klas bij drie besmettingen naar huis moet. De minister heeft het OMT om advies gevraagd hoe de regels aangepast kunnen worden, zodat leerlingen zoveel mogelijk naar school kunnen.
Deel bericht

Minister: nu geen reden om geldkraan joodse Cheiderschool dicht te draaien

21.01.22
De joods-orthodoxe Cheiderschool in Amsterdam hoeft voorlopig niet te vrezen voor haar subsidie. Na jaren van gedoe heeft het bestuur genoeg voortgang geboekt met de ‘herstelopdrachten’ die de onderwijsinspectie aan de school had gegeven.
Deel bericht

Instagram en Snapchat aangeklaagd na zelfmoord Selena (11) in VS

21.01.22
Instagram en Snapchat zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd door de moeder van een meisje dat op 11-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Selena Rodriguez zou twee jaar lang extreem verslaafd zijn geweest aan de sociale media en dat zou ertoe geleid hebben dat ze haar eigen leven nam.
Deel bericht

In Rotterdam weten ze hoe je kansenongelijkheid bestrijdt: met taalles op de basisschool

21.01.22
Op basisschool de Catamaran in Rotterdam-Lombardijen zitten leerlingen van 56 nationaliteiten. Onderwijs geven begint hier met het leren van de Nederlandse taal.
Deel bericht

Zorgen om quarantaineregels basisscholen

21.01.22
Al drie Amsterdamse basisscholen zijn volledig overgestapt naar online onderwijs en het aantal klassen dat in quarantaine zit, blijft toenemen. Maar dat komt volgens sommige betrokkenen vooral door de huidige quarantaineregels. Jojanneke Holtrust pleit voor versoepeling: "Dit raakt een generatie die hier helemaal niet ziek van wordt."
Deel bericht

Opinie | Zo gaan we schoolsluitingen in toekomst voorkomen

21.01.22
Goede ventilatie van klaslokalen, boosterprikken voor docenten en verlengde schoolvakanties zijn dé manier om in 2022 herhaalde schoolsluitingen te voorkomen.
Deel bericht

Coronavirus: OMT bespreekt quarantaineregels onderwijs

21.01.22
Op vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar om de quarantaineregels voor het onderwijs te bespreken. De sector hoopt dat er ruimte is voor versoepelingen van de richtlijnen. Op het moment is het nog zo dat een hele klas naar huis moet als er drie of meer leerlingen besmet zijn. "Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben", zegt een vertegenwoordiger van de VO-raad ...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)