Flevolandse scholen sturen vaakst klassen naar huis

15.01.22
Bij ongeveer 30 procent van de scholen in Flevoland zijn één of meerdere klassen in de eerste dagen na de kerstvakantie naar huis gestuurd. De belangrijkste reden hiervoor is dat er geen leraar is, onder meer vanwege een coronabesmetting. In Flevoland worden landelijk gezien de meeste leerlingen thuisgehouden, ziet de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
Deel bericht
(advertentie)

Feest voor de één, dikke pech voor de ander: Bregje en Jimi krijgen middelbare school te horen

18.04.24
Jimi en Bregje zitten allebei in groep 8 in Amsterdam, en dat betekent dat vandaag een spannende dag was: 7676 leerlingen krijgen te horen voor welke middelbare school ze zijn ingeloot. Bij Bregje thuis is het feest: ze komt op haar eerste keuze terecht, Jimi komt op keuze zeven volgend jaar. Maar hij ziet het positief: "Wel gewoon Montessori", want dit jaar was het voor Montessori, vrije en daltonleerlingen nóg spannender.
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Capaciteitsproblemen zetten kwaliteit onder druk

18.04.24
Staat van het Onderwijs: professionalisering schoolleiders een speerpunt In de Staat van het Onderwijs 2024, die op 17 april werd gepresenteerd, stelt de Onderwijsinspectie dat de ideeën om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren er zijn, dat we ze kennen en ze gebruiken, maar nog lang niet vo...
Deel bericht

Eén op de vijf scholen ondermaats, zelfs inspectie schrikt van resultaten in rapport

18.04.24
Het gaat helemaal niet goed met het Nederlandse onderwijs, blijkt woensdag wederom uit de Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie luidt al jaren de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs, maar van deze resultaten schrikken zelfs de inspecteurs. De formerende partijen lijken er geen oog voor te hebben. ,,De urgentie mag echt wel een stukje hoger.”
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Hoe leer je differentiëren?

17.04.24
Differentiëren geldt als een van de lastigste kneepjes van het vak. Een reviewstudie maakt duidelijk met welke aanpak (aanstaande) leraren deze vaardigheid het beste onder de knie kunnen krijgen.
Deel bericht

Op basisschool De Schakel loopt de schoollunch gesmeerd

17.04.24
Op basisschool De Schakel in Utrecht maken leraren en vrijwilligers drie keer per week boterhammen voor de schoollunch. Op vrijdag krijgen alle leerlingen een warme groentelunch. “We willen dat de kinderen goed eten, zodat ze beter kunnen leren.”
Deel bericht

Klokhuis-lied over armoede wint beste kinderlied

16.04.24
Het lied Weet dat je wat mist, dat je wat mist! heeft de prijs gewonnen voor het Beste Kinderlied. Het nummer komt uit een aflevering van Het Klokhuis en gaat over armoede.
Deel bericht

Persbericht | Ruim 30% leerkrachten ervaart een gebrek aan regie en persoonlijke inbreng

16.04.24
Uit een online poll van Uitgeverij Zwijsen onder 500 leerkrachten van basisscholen blijkt dat zo’n 30% een gebrek aan eigen regie en ruimte voor persoonlijke inbreng ervaart. Er zijn meer issues die het vak van leerkracht potentieel minder aantrekkelijk maken voor toekomstige leerkrachten in het basisonderwijs, zoals de extra taken die voortkomen uit regels en voorschriften.
Deel bericht

Er is steeds meer verzet tegen de toetscultuur op scholen

16.04.24
Nederlandse kinderen zitten al vanaf groep drie in het leerlingvolgsysteem. De toetsen die zij maken, met de eindtoets in groep acht als grote finale, zijn levensbepalend. In onderwijsland groeit het verzet.
Deel bericht

Dag van de Kinderarmoede

16.04.24
Woensdag 17 april is de Dag van de Kinderarmoede. Misschien merk je als leerkracht dat leerlingen in jouw klas opgroeien in armoede. Wat kun je voor hen doen?
Deel bericht

Koning bespreekt antisemitisme met Joodse leerlingen in Amsterdam

16.04.24
Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag met een Joodse winkelier en Joodse leerlingen gesproken en een multicultureel jongerencentrum bezocht in Buitenveldert in Amsterdam-Zuid. Willem-Alexander besprak onder meer ervaringen met antisemitisme.
Deel bericht

Zorgen bij kinderombudsman: steeds meer kinderen gaan niet naar school

16.04.24
Het aantal kinderen in Nederland dat niet naar school gaat, neemt nog altijd toe. Kinderombudsman Margrite Kalverboer maakt zich daar zorgen over. Ze wil dat demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in actie komt.
Deel bericht

11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken

16.04.24
Het kabinet stelt in de Voorjaarsnota ruim 11 miljoen euro extra beschikbaar voor de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). De Kamer had opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen.  
Deel bericht

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

Kinderboeken­weekgeschenk 2024: Schatpakkers

15.04.24
Pieter Koolwijk schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, geïllustreerd door Linde Faas. Tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober krijg je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau van je boekhandel bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken.? Het thema van de 70ste Kinderboekenweek is Lekker eigenwijs! De vierling op de vensterbank is het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2024.
Deel bericht

De Kinderjury Stemweken zijn van start

15.04.24
Alle kinderen van Nederland vormen samen de Kinderjury en brengen hun stem uit op het favoriete boek. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjury 2024. Jouw leerlingen kunnen tot en met 24 april hun stem uitbrengen.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Zorgen over online delen kinderfoto's: identiteitsfraude ligt op de loer

13.04.24
In Frankrijk is het illegaal, en het Italiaanse parlement debatteert dit weekend over een nieuwe wet die het strafbaar stelt: ouders die foto's plaatsen van hun kinderen op sociale media. Ook in Nederland maken instanties zich zorgen over de gevolgen van het zogenoemde sharenting, een samentrekking van de Engelse woorden sharing en parenting. Dat slaat op het overmatig delen van kinderfoto's.
Deel bericht

Geldkraan voor omstreden stichting mogelijk weer open

13.04.24
Mogelijk krijgt de omstreden Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) de bekostiging die de overheid nu inhoudt op een later tijdstip alsnog uitgekeerd. De blijkt uit een oordeel van de Raad van State.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)