Grotere leesvaardigheid bij meer lezen voor eigen plezier en meer vertrouwen in eigen vaardigheid

09.06.22
Leerlingen die vaker voor hun plezier lezen en meer vertrouwen hebben in hun eigen leesvaardigheid, zijn vaardiger in begrijpend lezen dan leerlingen die minder vaak buiten school lezen en minder vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheid. Ook meisjes, leerlingen die thuis voornamelijk Nederlands sp...
Deel bericht
(advertentie)

Verplicht menstruatie melden gaat veel te ver!

28.06.22
Scholen mogen regels vaststellen die gebaseerd zijn op hun grondslag, maar die regels moeten binnen de normen blijven die gelden ten aanzien van sociale veiligheid. Dat benadrukt minister Wiersma. The post Verplicht menstruatie melden gaat veel te ver! – PO/VO appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Sportiefste Basisschool van Nederland: “Veel bewegen op school moet gemeengoed worden”

28.06.22
CBS Het Lichtpunt uit Rhoon won de prijs voor de Sportiefste School van Nederland van 2022. In dit artikel vertelt directeur Rob Heidenreich over de aanpak die de basisschool volgde. Ook geeft hij tips die je kunt gebruiken op jouw eigen school om meer te bewegen.
Deel bericht

Gratis naar Rijksmuseum van Oudheden

28.06.22
Scholen kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar 2022-2023 gratis naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit geldt voor het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en voor het gehele educatieve aanbod.
Deel bericht

Krassen op het dashboard: de invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht

28.06.22
In ‘Krassen op het dashboard – De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht’ analyseert Kennisnet de effecten van adaptieve leersystemen op de leraren die ermee werken en hun professionele ruimte. Wat is de invloed van de nieuwe leermiddelen op de leerling...
Deel bericht

Kabinet zet in op voltijdsbonus in onderwijs

27.06.22
Het kabinet wil het financieel aantrekkelijker maken om fulltime te gaan werken. Daarbij denkt het kabinet aan het instellen van een voltijdsbonus in onder meer het onderwijs.
Deel bericht

43 scholen ontvangen predicaat Excellente School 2022-2025

27.06.22
Vandaag is een feestelijke dag voor de 43 scholen die vanaf nu het predicaat Excellente School 2022-2025 mogen dragen. De predicaten zijn voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een sp...
Deel bericht

Kinderen enthousiast over Keti Koti Junior: "Vooral de verzetsverhalen raakten me"

25.06.22
De afgelopen dagen hebben de kinderen van zeven verschillende basisscholen zich verdiept in het slavernijverleden. Als afsluiter gingen de scholieren die meededen aan Keti Koti Junior naar een programma in de Q-Factory in Oost, met een quiz, veel dans en nog meer zang. "Mijn stem is vanavond wel schor denk ik."
Deel bericht

Alle schooldagen een gezond ontbijt. Het Rode Kruis zorgt daarvoor op scholen in Sneek

25.06.22
Op twee basisscholen in Sneek wordt voortaan een gezond ontbijt uitgedeeld aan de kinderen. In Leeuwarden gebeurt dit sinds februari ook.
Deel bericht

Kabinet neemt maatregelen tegen arbeidsmarktkrapte

25.06.22
Er is volop werk. Dat biedt mensen kansen, ook voor hen die aan de kant staan of een minder sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. Tegelijkertijd is er sprake van uitzonderlijke krapte in een groot aantal sectoren, in Nederland en ook in Europa. Een krapte die niet zomaar zal verdwijnen of eenvou...
Deel bericht

Compensatie btw-kosten samenwerkingsverbanden

24.06.22
Schoolbesturen en samenwerkingsverbanden worden structureel gecompenseerd voor de gevolgen van het niet meer btw-vrij onderling detacheren van personeel.
Deel bericht

Kinderen stoepkrijten de allerlangste hinkelbaan ter wereld

24.06.22
Onze oosterburen kennen het als Tempelhüpfen en in Engeland hebben ze het over hopscotch. Maar in Nederland kennen we het 'gewoon' als hinkelen. Sinds donderdag heeft basisschool Nederwoud in Lunteren er een officieel wereldrecord in. De leerlingen hebben namelijk de langste hinkelbaan van stoepkrijt getekend.
Deel bericht

Ook akkoord over bijna 5 procent loonsverhoging voor basisschooldocenten

23.06.22
Basisschoolmedewerkers krijgen vanaf juli 4,75 procent loonsverhoging. Dat is afgesproken tussen de vakbonden en de PO-raad, die vandaag een akkoord bereikten over een nieuwe cao.
Deel bericht

Blog | Door een hoepeltje springen voor de eindtoets?

23.06.22
Het leesonderwijs op de Alan Turingschool in Amsterdam is evidence informed. Toch bleven de resultaten op de eindtoets achter. Tot de school de vraagstelling ging oefenen. Toen haalden 30% meer leerlingen het vereiste niveau. Meet de eindtoets op het gebied van leesvaardigheid de referentieniveaus taal wel voldoende of is het een hoepeltje dat we eind groep 8 landelijk aan onze leerlingen voorhouden?
Deel bericht

Ook grootste fonds ABP verhoogt de pensioenen: 2,39% erbij

23.06.22
Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP (overheid en onderwijs), verhoogt de pensioenen vanaf volgende maand met 2,39 procent. Op een netto pensioen van 1000 euro per maand scheelt dat dus zo'n 24 euro. Ook ontvangen gepensioneerden een nabetaling van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. Een verhoging van de ABP-pensioenen is sinds 2008 niet meer voorgekomen.
Deel bericht

Schrijfwedstrijd: Wat betekent de bieb voor jou?

23.06.22
Alle kinderen die heel vaak, misschien wat minder vaak of nooit naar de bieb gaan, kunnen meedoen aan de Schrijfwedstrijd: Wat betekent de bieb voor jou?
Deel bericht

Huggy Wuggy is de nieuwe, griezelige trend onder kinderen, ouders maken zich zorgen

23.06.22
Huggy Wuggy en Kissy Missy: deze namen klinken lief, maar dat zijn deze karakters niet. Ze zijn populair geworden door de horrorgame 'Poppy Playtime'. Basisschoolkinderen zijn dol op de knuffels die naar de karakters zijn gemaakt en spelen het spel met elkaar 'doodknuffelen' na. Wat houdt deze trend in en wat kun je als ouder doen?
Deel bericht

ASML betaalt techniekles voor 60.000 kinderen: 'De wereld heeft dit nodig'

23.06.22
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven gaat technieklessen betalen voor 60.000 basisschoolkinderen vanaf groep 1 in de Brainportregio in Zuidoost-Brabant. Het bedrijf is zelf ook bij de lessen betrokken. Woensdagmiddag is het startsein gegeven voor de ASML Junior Academy.
Deel bericht

Gratis download | Groepsdoorbrekend werken: kansen en valkuilen

23.06.22
Het loskomen van het leerstofjaarklassensysteem is een trend in het po. Scholen merken dat leerlingen sterk verschillende behoeften hebben. In dit artikel lees je over de kansen en valkuilen van het anders organiseren van onderwijs.
Deel bericht

Gratis download | Ken je leerling

23.06.22
Het boek 'Ken je leerling, praktische inzichten uit onderzoek over toetsen en beoordelen PO' ondersteunt leraren en schoolleiders om observaties, data en toetsen gericht in te zetten en daarmee het leerproces en de kansen van alle leerlingen te bevorderen.
Deel bericht

Schoolteam schrikt: de Witte Vlinder blijkt zeer zwak

23.06.22
Volgens de Onderwijsinspectie liggen de resultaten van de Witte Vlinder ver onder het gemiddelde. „We wisten dat het onvoldoende zou zijn. Maar zéér zwak… Pijnlijk.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)