Gratis download | Groepsdoorbrekend werken: kansen en valkuilen
23.06.22
Het loskomen van het leerstofjaarklassensysteem is een trend in het po. Scholen merken dat leerlingen sterk verschillende behoeften hebben. In dit artikel lees je over de kansen en valkuilen van het anders organiseren van onderwijs.
Het is de vraag of er na de zomervakantie genoeg leraren zijn om voor de klas te staan in het basis- en voortgezet onderwijs. Basisscholen in onze provincie luiden de noodklok; er moet een oplossing komen. “Docenten worden selectiever in hun keuze voor welke school ze willen werken”, zegt Tessa van Belle, directeur HR bij Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ).
Pabo-studenten komen vaak te weinig in aanraking met het speciaal onderwijs, zeggen verschillende onderwijsorganisaties. Meer aandacht kan helpen het lerarentekort in het speciaal onderwijs tegen te gaan.
In het schooljaar 2022-2023 wordt gestart met 45 lokale coalities van gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties om de schooldag te verrijken. Dat staat in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.
Gezondheidswetenschapper Vivian Kruitwagen is al geruime tijd betrokken bij de Gezonde School-aanpak. Deze is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten én praktijkervaring van scholen in het binnen- en buitenland. Vivian legt uit waarom de Gezonde School-aanpak zo succesvol is.
De zes regionale jury's hebben hun winnaar gekozen. Allemaal zetten ze film op geheel eigen wijze in in hun les en maken ze kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. Na de zomer gaat de landelijke verkiezing van start.
Om voorbereid te zijn op een opleving van het coronavirus heeft het ministerie van OCW het sectorplan COVID-19 gelanceerd. Dit sectorplan bevat een leidraad voor schoolbesturen en scholen, zodat zij weten op welk scenario zij zich kunnen voorbereiden en het onderwijs veilig en verantwoord gegeven kan worden.
In een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, werk, wonen en veiligheid stapelen zich op. Het kabinet wil deze problematiek samen met gemeenten en hun lokale partners en bewoners aanpakken. Met...
Er zijn veel schoolkinderen bij de mensen die getroffen zijn door de blokkade van de haven van Harlingen, eerder vanochtend. Ze wilden op schoolkamp of werkweek naar Vlieland of Terschelling. De haven van Harlingen is intussen weer open, en de veerboten varen weer.
In het hele land kampen kinderopvangbedrijven met personeelstekorten. In totaal zijn er 4000 medewerkers te weinig en dat aantal dreigt op te lopen tot zo'n 35.000 in 2025. In dat jaar wordt de kinderopvang bijna volledig gratis waardoor nog veel meer ouders hun kind naar een opvang zullen willen sturen.
Sinds kot moeten scholen zelf een plan maken voor de manier waarop ze burgerschapsonderwijs inrichten. Een buitenkans, vindt scholier Merlijn van Leerzem, want scholieren willen graag meer leren over de Europese Unie.
De Wet passend onderwijs heeft acht jaar na invoering nog steeds niet het gewenste effect in Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Het aantal leerlingen dat in onze provincie naar voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaat, daalt maar niet. Terwijl dit door de wet juist wel zou moeten.
Hoe vervelend is het als je steeds vaker naar huis wordt gestuurd omdat er geen leraar is, waardoor je minder tijd kunt besteden aan lezen, rekenen en schrijven. Als er extra werk op je bord komt, omdat je geen collega hebt waar je de taak samen mee kunt oppakken. Of wanneer je vlak voor de zomer be...
Als het aan Forum voor Democratie (FvD) ligt komt er na de zomer een FvD-basisschool in Tilburg. Dat blijkt uit het Initiatievenoverzicht van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dat vrijdag gepubliceerd is. Forum wil vijf van deze basisscholen, Renaissancescholen genaamd, starten op verschillende plekken in het land.
Het onderwijs gaat niet meer helemaal op slot, hoe erg een toekomstige coronapandemie ook wordt. Zelfs in het slechtste scenario - code rood - gaan alle leerlingen nog beurtelings naar school, blijkt uit de sectorplannen voor onderwijs die vrijdag in de ministerraad worden besproken.
De jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli zou een nationale feestdag moeten worden, vindt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Volgens Rabin Baldewsingh is het moment daar: "Er is weinig aandacht voor ons slavernijverleden terwijl er eigenlijk zo veel te vertellen is. Ik wil graag dat heel Nederland betrokken is bij deze herdenking, niet alleen de Afro-Caribische gemeenschap."
Met het najaar op komst, roept minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) scholen en gemeenten op snel werk te maken van betere ventilatie. Om daad bij het woord te voegen, komt er ter ondersteuning €140 miljoen specifiek voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen.
Onderwijsminister Dennis Wiersma wil dat scholen private bijlessen, eindtoets- en examentrainingen en huiswerkbegeleiding ontmoedigen, in plaats van promoten zoals nu regelmatig gebeurt. Via de school reclame maken voor particulier aanvullend onderwijs mag straks niet meer.
In Eindhoven worden 700 klaslokalen voorzien van desinfectielampen. De ultraviolet-apparatuur (UV-C) moet gaan zorgen voor schonere lucht. De gemeente Eindhoven steekt als eerste stad in Nederland zoveel geld in betere luchtkwaliteit op school. Wel moeten kinderen uitkijken voor de straling, meent TU/e onderzoeker Luc Schlangen.
Als komend najaar blijkt dat te veel scholen geen CO2-meter plaatsen, zal minister Dennis Wiersma overgaan tot een plicht. Het geld voor de aanschaf van CO2-meters in klaslokalen wordt verstrekt via de lumpsum. Dit betekent dat er geen wettelijke bepaling is op basis waarvan de Inspectie van het Onderwijs of de instellingsaccountant van het schoolbestuur kan checken of ...