Brian op de Dijk maakt video's over pesten. Hij baseert zich op eigen ervaring.

29.07.22
Op het schoolplein van tienerschool Simon van Hasselt in Groningen staat een club jongeren toneel te spelen. Achter de camera Brian op de Dijk. „Dus jij wil de pauzes met ons doorbrengen”, zegt een van de stoere jongens op het schoolplein. „ Sure, why not? ”, reageert hoofdpersoon Vincent dapper.
Deel bericht
(advertentie)

‘Subliem geschreven’ boek Misjka wint Gouden Griffel, jury was unaniem

28.09.23
Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar voor het boek Misjka de Gouden Griffel gewonnen, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt.
Deel bericht

Louis heeft alle kinderpostzegels die ooit zijn uitgegeven

28.09.23
Als je een echte kinderpostzegelverzamelaar bent, dan heb je deze week geluk. Kinderen die ze verkopen, komen er namelijk weer mee aan de deur. Louis Duerink uit Beuningen heeft een collectie van bijna honderd jaar aan kinderpostzegels. Ook dit jaar mogen ze niet ontbreken. Zijn inspiratiebron? Ludwig van Beethoven. "Wat is mooier dan iets goeds te doen voor kinderen?"
Deel bericht

Opmerkelijke samenwerking: Pokémon in Van Gogh Museum

28.09.23
Het Van Gogh Museum heeft sinds vandaag een aantal opmerkelijke gasten: Pikachu, Munchlax en Snorlax. Het museum is een samenwerking aangegaan met Pokémon "om nieuwe generaties te bereiken", zegt directeur Emilie Gordenker.
Deel bericht

Paul van Loon ontvangt Gouden Boek voor jeugdroman Raveleijn

28.09.23
De jeugdroman Raveleijn van Paul van Loon is woensdag bekroond met een Gouden Boek, meldt boekenkoepel CPNB. Van het boek zijn sinds het verschijnen in 2011 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status in het genre kinderboeken.
Deel bericht

Save the Date: congres De Staat van het Onderwijs 2024

28.09.23
Op woensdag 17 april 2024 presenteert inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers De Staat van het Onderwijs 2024, tijdens het gelijknamige congres in DeFabrique te Utrecht.
Deel bericht

Wat kan ik doen tegen pesten?

28.09.23
Als professional in het onderwijs, vrijetijdsvoorzieningen of kinderopvang kun je in aanraking komen met pestgedrag. Het is belangrijk om daar goed op te reageren. Dat doe je door preventief te werken aan een positieve omgang binnen een groep.
Deel bericht

Overheid en schoolbesturen, herstel de bestuurlijke verhoudingen

28.09.23
De overheid moet consistent sturen en zorgen voor een duidelijke positie voor schoolbesturen. Op hun beurt moeten schoolbesturen ervoor zorgen dat beslissingen over onderwijs zoveel mogelijk op school worden genomen en dat zij extern samenwerken als dat nodig is voor publieke belangen. Dit adviseert de Onderwijsraad [...]
Deel bericht

Kinderen langs de deuren voor 75e editie van kinderpostzegelactie

28.09.23
Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema ‘Laat ieder kind meedoen’.
Deel bericht

'Social media als digitale schandpaal: gevolgen en oplossingen voor online pesten'

28.09.23
Deze week is het de Week tegen Pesten. In het (speciaal) basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs worden lessen gegeven om pesten zoveel mogelijk te stoppen. En dat is volgens Nathalie Dominique Gaal-Franse van het Fonds Slachtofferhulp nodig, omdat de gevolgen van pesten in de meeste gevallen groot zijn.
Deel bericht

Scholen krijgen extra week voor toets in verband met carnaval

26.09.23
Scholen in het primair onderwijs krijgen voortaan drie in plaats van twee weken de tijd om de doorstroomtoets af te nemen. Door de extra week kunnen leerlingen meedoen aan "belangrijke culturele tradities" als carnaval.
Deel bericht

Eerste deel gegevens kijkglas 3 voor vangnetbepaling gepubliceerd

26.09.23
DUO heeft het eerste deel van de overzichten gepubliceerd waarmee kan worden bepaald of er sprake is van een meer dan evenredige groei in leerlingenaantallen in de periode februari t/m mei in vergelijking met de vijf maanden daarvoor. De overzichten gaan zowel over deze vergelijkingsperiodes in 2021-2022 als 2022-2023.
Deel bericht

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

26.09.23
De start van een nieuw schooljaar, betekent ook een start van een nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne dit jaar voor de 31e keer voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en werkt daarbij samen met de Bibliotheken.
Deel bericht

Zij-instromers om lerarentekort te verhelpen: "Ik kwam binnen en dacht, dit is wat ik wil doen"

26.09.23
Het schooljaar is al in volle gang. Veel Amsterdamse schoolbesturen hebben geprobeerd om alle klassen van leraren te voorzien, maar merken dat het lerarentekort gelijk is aan afgelopen schooljaar. Daarom wil de gemeente het onderwijs aantrekkelijker maken voor onder andere zij-instromers. Desirée van den Anker is zij-instromer. In Amsterdam Informeert lopen we met haar mee en vertelt zij hoe het is om voor de klas te staan.
Deel bericht

Onderwijsinspectie: meer toezicht, sancties geen doel op zich

26.09.23
De Onderwijsinspectie is aan het uitbreiden en wil in 2024 vaker een bezoek brengen aan scholen. Sancties opleggen is “niet waar het om te doen is” schrijft inspecteur-generaal Alida Oppers in het jaarplan van de inspectie.
Deel bericht

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd

25.09.23
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Deel bericht

Hoe kunnen leerkrachten leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs leren om correcte zinnen te formuleren in schrijfopdrachten?

24.09.23
Wanneer de leerkracht expliciete instructie geeft in zinsbouw, leren leerlingen beter om correcte zinnen te formuleren in schrijfopdrachten. Daarnaast is het zinvol om aspecten van grammaticaonderwijs te integreren in het schrijfonderwijs. Leerlingen die dit geïntegreerde onderwijs hebben gevolgd, boeken meer vooruitgang in zinnen formuleren tijdens schrijven van teksten dan leerlingen [...]
Deel bericht

Blog | Over signaalwoorden, leesgekibbel en vroedvrouwen

23.09.23
Ondanks veel mooie initiatieven om kinderen te motiveren tot lezen blijft Begrijpend Lezen een struikelblok in Vlaanderen en Nederland. In PIRLS (internationaal vergelijkend onderzoek naar leesvaardigheid in het lager onderwijs) presteren onze leerlingen ondermaats.
Deel bericht

Te weinig BSO-plekken voor kinderen met een ondersteuningsvraag

23.09.23
Er zijn te weinig plekken op de Buitenschoolse Opvang (BSO) voor kinderen die wat extra of andere ondersteuning nodig hebben. Dit vertelde Joli Luijckx van Balans op 18 september ’23 in het jeugdjournaal en de NOS-journaals.
Deel bericht

Van de hele dag zitten naar meer bewegen op de basisschool

23.09.23
Kinderen die elke schooldag minimaal een uur bewegen door een slimme afwisseling van zittend leren en bewegen. Dat is de Dynamische Schooldag, waarmee we in 2022 met 6 basisscholen in Nieuw-West een proef begonnen. Nu de resultaten positief zijn, willen we deze aanpak samen met de basisscholen uitbreiden naar 80 scholen.
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)