Vakbonden willen één cao voor primair en voortgezet onderwijs

29.09.22
FNV Onderwijs & Onderzoek wil, samen met andere onderwijsvakbonden, komen tot één cao voor het hele primair en voortgezet onderwijs. Ook willen de bonden onderzoeken of ze voortaan rechtstreeks met de minister kunnen onderhandelen over de cao.
Deel bericht
(advertentie)

Onderwijs voor kinderen crisisnoodopvang steeds lastiger te organiseren

06.12.22
Het is voor gemeenten steeds ingewikkelder om vluchtelingenkinderen in de crisisnoodopvang onderwijs te geven. Het komt voor dat deze kinderen maanden geen onderwijs krijgen, terwijl dit binnen drie maanden na aankomst in Nederland zou moeten.
Deel bericht

[EduAd] Kerst Special: Zing mee met Ed en Elton

06.12.22
Kinderen zingen graag mee met hun idolen. Daarom gebruiken we bij Blink Engels muziek om ze in beweging te brengen. Zelf ontdekken hoe dit werkt met jouw leerlingen? Doe kosteloos de Christmas Special van Blink Engels!
Deel bericht

Moslimorganisaties doen aangifte tegen Wiersma om 'schenden grondwet'

05.12.22
Honderden moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dat meldt Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) vandaag.
Deel bericht

Minister Wiersma: ‘Onacceptabel als leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met proces-verbaal’

05.12.22
Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, vindt het onacceptabel dat leerplichtambtenaren een bezoekje brengen aan ouders van kinderen die structureel lesuren missen, als gevolg van de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer. Dat heeft de VVD-bewindsman laten weten in zijn beantwoording op Kamervragen, die zijn gesteld door Kamerlid Stephan van Baarle (DENK).
Deel bericht

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

03.12.22
Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken. Maar wat is dan precies zo’n misstand? Het vaststellen van die definitie hangt af van ‘politieke keuzes’, waarschuwt de landsadvocaat.
Deel bericht

Blog | Voormalig onderwijsinspecteur lucht zijn hart met adviezen aan minister Dennis Wiersma

02.12.22
De afgelopen 12 jaar heb ik onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het basisonderwijs, vooral in Noord-Brabant. Daarbij werd ik wetenschappelijk begeleid door emeritus hoogleraar prof. Dr. Cor Aarnoutse aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. De onderzoeken vonden plaats bij 5 schoolsoorten: [...]
Deel bericht

Gemeente mag straks nieuwe snackbar bij scholen verbieden

02.12.22
Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid de vestiging van nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in een wijk of bij een school te verbieden. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Ooijen (preventie) aan de Tweede Kamer, waarover het kabinet morgen moet beslissen.
Deel bericht

We vieren massaal Sinterklaas, maar de sint bezuinigt wel

02.12.22
Traditiegetrouw vieren bijna alle Brabanders dit jaar weer gewoon pakjesavond. Maar door de stijgende prijzen ziet dat er voor sommigen dit jaar wat minder feestelijk uit.
Deel bericht

Gratis eten op basisscholen door armoede

01.12.22
Vijfhonderd basisscholieren van de Archipel Scholen op Walcheren krijgen iedere dag gratis lunch. Enkele scholen krijgen zelfs twee keer per week warm eten. Volgens bestuurder Henk Zielstra is het hard nodig, omdat de armoede toeneemt. "Het heeft resultaat, want we zien een totaal ander kind als het goed eet."
Deel bericht

Politicus Wiersma loodst zijn begroting met flair door de Kamer

01.12.22
Het waren geen moeilijke dagen voor de ministers Wiersma en Dijkgraaf toen zij vorige week hun eerste OCW-begroting verdedigden in de Tweede Kamer. Sterker nog, de bewindslieden kunnen terugkijken op een plezierig debat. Logisch natuurlijk: er is veel extra geld beschikbaar en veel plannen zitten nog in de pijplijn. Of de Haagse werkelijkheid matcht met de dagelijkse praktijk, is de vraag.
Deel bericht

‘Minder geld voor rijke samenwerkingsverbanden’

01.12.22
Samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs met veel eigen vermogen moeten minder geld krijgen. Een motie daartoe kreeg steun van vrijwel de gehele Tweede Kamer. The post ‘Minder geld voor rijke samenwerkingsverbanden’ – PO/VO appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Uniek schoolgebouw: Inclusief Kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal

30.11.22
In je eigen buurt naar school: voor veel kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand is dat te vaak nog niet zo. Dat het anders kan bewijst inclusief kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal. In de nieuwbouw gaan kinderen met en zonder beperking samen leren en spelen.
Deel bericht

Kinderombudsman vraagt staatssecretaris aandacht voor toekomstperspectief kinderen en jongeren Groningen

30.11.22
Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) heeft vorige week een plan bekend gemaakt om het mentale welzijn van kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied Groningen te verbeteren. De Kinderombudsman is blij dat de staatssecretaris veel aanbevelingen heeft overgenomen in de plannen. In een reactie vraagt de Kinderombudsman nog aandacht voor drie belangrijke punten.
Deel bericht

Meisjes krijgen lager schooladvies

30.11.22
Tot en met het schooljaar 2018-2019 kregen jongens en meisjes in groep 8 van de basisschool een vergelijkbaar advies voor het voortgezet onderwijs. In de twee schooljaren daarna pakte het definitieve schooladvies voor meisjes echter lager uit en namen de sekseverschillen toe. The post Meisjes krijg...
Deel bericht

Hoe basisschoolleerlingen in Enschede ouders wijzen op hun parkeergedrag

29.11.22
Op de stoep parkeren, de straat blokkeren of dubbel parkeren. Ouders die hun kinderen naar school brengen met de auto veroorzaken soms overlast of gevaarlijke situaties in woonwijken. Dat moet eens afgelopen zijn, vinden leerlingen van basisschool Sint Jan in Enschede. En dus komen ze in actie.
Deel bericht

'Oplossingen Wiersma voor onderwijshuisvesting druppel op gloeiende plaat'

29.11.22
Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) stuurde afgelopen week een stand van zaken van de aanpak verouderde schoolgebouwen naar de Tweede Kamer. De oplossingsrichtingen die de minister noemt zijn volgens de PO-Raad, VO-raad en VNG echter bij lange na niet genoeg zolang een structurele investering uitblijft.
Deel bericht

Totaal percentage pensioenpremie daalt in 2023 voor werkgevers

28.11.22
De pensioenpremie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij het ABP stijgt per 1 januari 2023 van 25,9% naar 27,9%. Voor werkgevers daalt het totale premiepercentage echter door het vervallen van de VPL-premie van 3%. Deze premie komt op dit moment volledig voor rekening van de werkgever.
Deel bericht

Helft alleenstaande minderjarige vluchtelingen wordt herenigd met familie

28.11.22
Familieleden van alleenstaande minderjarige vluchtelingen komen vaker naar Nederland dan familie van andere asielzoekers. Voor 51 procent van de minderjarigen die in 2015 alleen naar Nederland kwam, is binnen vijf jaar familie naar Nederland overgekomen. Voor andere asielzoekers was dit 27 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Deel bericht

Renee start eigen school: 'Zodat mijn dochter weer kind kan zijn'

28.11.22
De Zoetermeerse Renee van Toorenburg start in januari haar eigen school 'De Eigenwijze'. Haar dochter kon niet goed aarden in het reguliere onderwijs. Omdat er geen particuliere school in de buurt was, besloot Renee er zelf een op te richten. 'Onze kinderen kiezen zelf wat en hoe ze willen leren.'
Deel bericht

Lennart van de Meulen: 'Lesgeven zorgt ervoor dat leerlingen begrijpen wat een grapje is en wat niet.'

28.11.22
Lennart van der Meulen is Leraar van het jaar in het basisonderwijs. Hij geeft les aan groep 5/6 op basisschool De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs en streeft ernaar dat elke leerling gezien wordt en echt zichzelf kan zijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)