Onderzoek naar luchtreinigers nog lang niet klaar

23.11.22
Onderzoekers van de Technische Universiteit hebben hun onderzoek naar het effect van luchtreinigers stopgezet. Andere universiteiten hebben het overgenomen, meldt minister Wiersma. Uit een brief van hem blijkt dat het onderzoek nog wel even kan gaan duren.
Deel bericht
(advertentie)

‘Oekraïense taal en cultuur geen taak van Nederlandse scholen’

02.03.24
Het is niet de taak van het formele bekostigde onderwijs om Oekraïense kinderen die in Nederland op school zitten verbinding te laten houden met hun eigen taal en cultuur. Dat benadrukt minister Paul
Deel bericht

Europapa van Joost Klein nu al best bekeken Eurovisie 2024-inzending op YouTube

01.03.24
Na het onthullen van zijn liedje voor het Eurovisiesongfestival, gaat Joost Klein als een speer op grote platformen zoals YouTube en Spotify. 'Europapa' is binnen een dag al de best bekeken Eurovisie 2024-inzending op YouTube.
Deel bericht

Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven

01.03.24
Nederlandse overheden, zogenoemde "vitale" bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen besteden hun maildiensten op grote schaal uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden.
Deel bericht

Als man voor de kleuterklas? Voor Daniël is het een bewuste keuze: 'Ligt mij veel meer dan bovenbouw'

01.03.24
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil meer mannelijke docenten op basisscholen. Bij een man voor de klas, wordt al snel aan de bovenbouw gedacht, maar Daniël Baarslag kiest voor de kleuterklas. "Ben de enige man voor deze jonge groep."
Deel bericht

Blog | We bevinden ons al jaren in een leescrisis. Effectief leesonderwijs biedt de oplossing.

01.03.24
Emeritus hoogleraar Cor Aarnoutse werd onlangs geinterviewd in de Volkskrant over de problemen rond begrijpend lezen. In het interview was geen aandacht voor het technisch lezen. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat de belangrijkste knelpunten bij begrijpend lezen volgens de leraren zijn dat 71% van de leerlingen beschikt over een onvoldoende woordenschat om de tekst te begrijpen en 68% van de leerlingen [...]
Deel bericht

Online Escape Rooms

01.03.24
[EduAd] De leukste en makkelijkste manier om 21ste eeuwse vaardigheden toe te passen. Aansluitend bij je lessen. De achterblijver wordt nu een held. De alleskunner krijgt eindelijk een uitdaging. Gebruikt door meer dan 20.000 leerkrachten. Nieuw: methodekoppelingen!
Deel bericht

Motie voor meer mannen

01.03.24
De ChristenUnie in de Tweede Kamer komt met een motie waarin de regering wordt opgeroepen om meer mannen voor de klas te krijgen. De motie komt van Kamerlid Don Ceder, die zich hier al langere tijd hard voor maakt.
Deel bericht

Verkiezing Onderwijsboek van het Jaar 2023

29.02.24
In 2023 verschenen weer veel interessante, relevante en waardevolle onderwijsboeken. Welk boek was voor jou het meest van meerwaarde? Wat vond jij hét onderwijsboek van 2023? De LBBO organiseert opnieuw de Verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar. Stem ook!
Deel bericht

Willy Wonka-beleving blijkt gigantische flop: woedende ouders eisen geld terug

29.02.24
Wat een prachtige themabeleving had moeten worden, is uitgelopen op een triest tafereel met woedende klanten. In de Schotse stad Glasgow opende afgelopen weekend de attractie Willy's Chocolate Experience, geïnspireerd op Willy Wonka en Charlie and the Chocolate Factory. De initiatiefnemers beloofden een magische wereld vol fantasierijke decors en speciale effecten.
Deel bericht

Levensbeschouwing | Hemel en Aarde

29.02.24
[EduAd] Van alle dingen die je leert op de basisschool, is leren wie je bent en hoe je je verhoudt ten opzichte de wereld om je heen, het belangrijkst. Dat kan met lessen levensbeschouwing van Hemel en Aarde. Probeer een proefles!
Deel bericht

Blog | Leren van meerkeuzetoetsen?

29.02.24
De Amerikaanse komiek Rodney Dangerfield was bekend om zijn uitspraak ‘Ik krijg geen respect.’ Meestal gevolgd door iets als: “Mijn hond blijft blaffen bij de voordeur. Hij wil niet naar buiten. Hij wil dat ik wegga.” Zo is het ook met meerkeuzevragen (MK-vragen). Ze krijgen geen respect.
Deel bericht

VN slaan alarm over wereldwijde lerarentekorten en roepen op tot actie

29.02.24
Zorg voor concurrerende salarissen, regel inspraak van leraren op onderwijsbeleid, stop met het geven van korte contracten en bescherm de professionele autonomie van docenten. Daarvoor pleiten de Verenigde Naties (VN), die lidstaten oproepen tot actie vanwege de wereldwijde lerarentekorten.
Deel bericht

Voorlezen als tandenpoetsen

29.02.24
Kunnen gedragswetenschappers bijdragen aan de effectiviteit van ouderprogramma’s? Ja, zegt het NRO, dat het Pageturner-programma als kansrijke interventie selecteerde.
Deel bericht

Afscheidscadeau | Mijn schooltijd 2016-2024

29.02.24
[EduAd] Afscheidscadeau voor groep 8. Een prachtig aandenken met het wereldnieuws, hypes en sport uit hun acht basisschooljaren. Voor- en achter in het boek is ruimte voor eigen foto’s en herinneringen!
Deel bericht

Toolbox Mediaopvoeding

29.02.24
Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding.
Deel bericht

‘Bijscholing onder leraren niet gangbaar’

29.02.24
'Bij veel beroepen is het volstrekt normaal om je te laten bijscholen, kijk naar farmaceuten of advocaten. Maar bij leraren is dat niet gangbaar.' Dat zegt emeritus-hoogleraar Cor Aarnoutse in een interview over de teruglopende geletterdheid van leerlingen.
Deel bericht

CPB verwacht weinig van hogere salarissen en baangaranties

28.02.24
Het bieden van hogere salarissen en baangaranties zal maar weinig helpen om de personeelstekorten in onder andere het onderwijs te verkleinen. Dat denkt het CPB.
Deel bericht

‘Groeifonds blijkt een verdeelfonds voor ambtenaren’

28.02.24
In de Eerste Kamer blijft chagrijn bestaan over het Groeifonds. De governance is niet goed geregeld, er gaat onnodig veel geld naar consultants en het betreft voornamelijk projecten die zijn ingediend door ministeries, luidt de kritiek. Het voorstel van de minister om als Senaat zelf met de adviescommissie in gesprek te gaan wordt weggewuifd.? ?
Deel bericht

Zomervakantie terug naar vier weken? In Spanje denken ze daar heel anders over

28.02.24
De schoolvakantie in de zomer zou moeten worden teruggebracht naar vier weken. Althans, dat is wat een onderzoeksgroep in het Verenigd Koninkrijk adviseert. Het zou beter zijn voor de leerlingen. Als het wordt doorgevoerd, is dit de kortste zomervakantie in Europa. In Spanje duurt de zomervakantie tot wel elf weken, al vinden ouders daar dat het wel wat minder kan. #onderwijsnieuws
Deel bericht

Platform Perspectief Jongeren: ‘Houd scholen te allen tijde open’

28.02.24
Houd scholen ook in het geval van nieuwe calamiteiten open, versterk de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp en investeer in de kwaliteit van schoolgebouwen, dit en meer adviseert het Platform Perspectief Jongeren in haar eindadvies dat op 7 februari aan de Tweede Kamer is aangeboden. De PO-Raad vindt de conclusies zeer herkenbaar en onderschrijft de aanbevelingen uit dit advies.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)