Moslimorganisaties doen aangifte tegen Wiersma om 'schenden grondwet'
05.12.22
Honderden moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dat meldt Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) vandaag.
Dit jaar staat de Week van het geld in het thema van 'Bedwing de bling'. Tijdens de 12e Week van het geld willen we jongeren en mbo-studenten leren hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.
Amsterdamse scholen kunnen sinds ongeveer vijf maanden schoolontbijt krijgen, om kinderen te helpen die zonder ontbijt naar school moeten. Het aantal aanvragen voor die schoolontbijten is flink gestegen, inmiddels zijn er 76 basis- en middelbare scholen die leerlingen van ontbijt voorzien, los van de scholen die dit zelf bekostigen. Maar één punt proberen ze allemaal aan te werken: schaamte bij de kinderen.
Er wordt extra geld vrijgemaakt om kinderen beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, investeert de komende twee schooljaren 108 miljoen euro extra per jaar voor het verbeteren van de basisvaardigheden.
In Tallahassee, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Florida, heeft een schoolhoofd ontslag moeten nemen, nadat 11- en 12-jarige leerlingen tijdens een les een afbeelding van het Davidbeeld van Michelangelo onder ogen hadden gekregen.
Eind 2021 lanceerde Mark Zuckerberg ‘zijn’ metaverse. In een anderhalf uur durende presentatie schetste de baas van techgigant Meta een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het metaverse ons brengen?
Onderwijsprofessionals gunnen misschien nog wel meer dan menig ander kinderen en jongeren een mooie toekomst. Bij een mooie toekomst hoort een bewoonbare planeet. Wat kunnen scholen doen om hun voetafdruk te verkleinen?
Beweging is belangrijk. Ook voor jonge kinderen. Bewegen zij nog genoeg, als ze steeds vaker achter een scherm zitten? Kunnen we beweging stimuleren mét media, zodat er een gezonde balans ontstaat?
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
Op de Vleutenseweg in Utrecht zijn vanochtend twee kinderen betrokken geraakt bij een ongeluk met een stadsbus. Daarbij is een 7-jarig meisje overleden, meldt de politie. Een 5-jarig jongetje is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Beide kinderen komen uit Utrecht.
Een lerares op een basisschool in Even Yehuda in Israël werd gedwongen om te stoppen met lesgeven nadat ze op de school was verschenen in een shirt met de tekst "Er is geen onderwijs zonder democratie." Dit werd gezien als het uiten van een politiek standpunt tegen het beleid van de schoolleiding. Dat schrijft de Jerusalem Post.
Er is deze week veel ophef ontstaan over de Week van de Lentekriebels, een jaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs waarbij kinderen leren over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Door stukken lesmateriaal die online rondgaan en soms valse berichtgeving daarover heerst er bij sommige ouders bezorgdheid en woede. Daan is programmamedewerker bij Rutgers, het expertisecentrum dat deels verantwoordelijk is voor de lesstof, en [...]
Amstelveense ouders van jonge kinderen opgelet: het heeft geen zin meer om jullie kleine zo vroeg mogelijk aan te melden bij een basisschool. 4-jarigen die hun schoolloopbaan vanaf het schooljaar 2024/2025 in Amstelveen starten, krijgen namelijk allemaal tegelijk een plekje.
Een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen besteedt. Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar 100 minuten per dag aan digitale media. Met name op tablet, telefoon of televisiescherm.
Prognoses laten zien dat ongeveer de helft van de huidige schoolleiders binnen nu en tien jaar met pensioen gaat. Met een schoolleiderstekort van 13,6% is dit een donderwolk die boven de scholen hangt. Dit blijkt uit de recente verkenning ‘Schoolleiders werven en behouden door arbeidsvoorwaarden op maat’ dat door het Arbeidsmarktplatform PO is gepubliceerd.
Meer dan 50 organisaties en goede doelen die betrokken zijn bij onderwijs en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes hebben een brief geschreven aan de onderwijssecretaris in Engeland, waarin ze oproepen om het onderwerp seksuele voorlichting niet te politiseren. Dat schrijft The Guardian.
De Kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen laat zien dat er, naast leraren, schoolleiders en leescoördinatoren, een belangrijke rol is weggelegd voor besturen en bestuurders bij de verbetering van het leesonderwijs.
De website POVO Benchmark heeft een nieuwe vormgeving, navigatiestructuur én nieuwe naam: schoolbesturenopdekaart.nl. Op deze website laten de PO-Raad en VO-raad op basis van databronnen (zoals DUO en Inspectie van het Onderwijs) aan de samenleving zien hoe besturen het geld dat ze van de overheid voor onderwijs krijgen inzetten. Eén van de voordelen van de nieuwe website zijn de betere vergelijkingsmogelijkheden.
De Week van de Lentekriebels, een lesmethode voor het basisonderwijs over seksualiteit, roept deze week vragen op van ouders. Een kleine groep vindt dat de lessen over diversiteit, het eigen lichaam en gender te ver gaan, maar Friese scholen vinden seksuele vorming wel van groot belang. ,,We moeten het erover hebben totdat de discussie stopt.”
Steeds meer mensen hebben door de inflatie moeite om rond te komen. De prijzen voor groenten rijzen inmiddels de pan uit, zo ziet ook IVN Natuureducatie. De organisatie ziet in schooltuintjes een oplossing. Veel meer mensen zouden wat IVN betreft een eigen moestuin moeten hebben. Daarom moeten scholieren al leren hoe je groenten in een eigen tuintje verbouwt.