Kind overleden op basisschool in Arnhem

10.03.23
Op een basisschool in Arnhem is een kind overleden. Om 12.15 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een "medisch incident" in De Salamander, meldt de politie. Dat is een brede school waar twee basisscholen en kinderopvangcentra zijn gevestigd.
Deel bericht
(advertentie)

Techprominenten pleiten voor tijdelijke rem op 'risicovolle' ontwikkeling AI

29.03.23
De ontwikkelingen op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) gaan momenteel zo snel, dat er een pauze moet worden ingelast. Dat schrijven tal van prominenten uit de wetenschap en techsector in een open brief. Onder de ruim 1100 ondertekenaars zitten techprominenten als Elon Musk en Steve Wozniak, en ook tal van academici.
Deel bericht

ChatGPT: minister ziet risico’s en kansen

29.03.23
De tekstgenerator ChatGPT en vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence brengen risico's met zich mee, maar bieden ook kansen. Dat meldt minister Wiersma in antwoord op Kamervragen.
Deel bericht

Kleuters proeven gevonden cocaïne bij Limburgse basisschool

29.03.23
Vier kinderen van een basisschool in het Limburgse Tegelen, vlak bij Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerder van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school.
Deel bericht

Voorlopersaanpak voor regionale samenwerking

29.03.23
Samenwerkende schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep kunnen zich aanmelden als voorloper voor de ontwikkeling van een onderwijsregio. Zij nemen gezamenlijke verantwoordelijkheid in hun regionale onderwijsarbeidsmarkt. De ervaringen van de voorlopers worden vervolgens in een lerende aanpak gebruikt in de bredere totstandkoming van onderwijsregio's.
Deel bericht

In de gloria: een betoverende manier om Bijbelverhalen aan kinderen door te geven

29.03.23
[EduAd] Uitgeverij Kwintessens heeft de kinderbijbel In de gloria uitgebracht, een boek dat kinderen op een unieke manier laat kennismaken met Bijbelverhalen. In de gloria is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en bevat zestig verhalen. Deze verhalen worden aangevuld met prachtige illustraties die uitnodigen om niet alleen te luisteren, maar de verhalen ook te bekijken en te verkennen.
Deel bericht

Gratis schoolmaaltijden van start

29.03.23
Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.schoolmaaltijden.nl voor gratis schoolmaaltijden voor hun leerlingen. Het gaat om scholen die de hulp het best kunnen gebruiken. Voor de organisatie van de schoolmaaltijden slaan het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen.
Deel bericht

Strijd tegen lerarentekort op achterstandsscholen vergt meer dan extra salaris

28.03.23
De zogeheten arbeidsmarkttoelage voor personeel op achterstandsscholen is een blijvertje. Na twee jaar wordt de tijdelijke maatregel na de zomer structureel. Of de toelage effectief is, wordt op zijn vroegst eind 2023 duidelijk.
Deel bericht

Chef-koks leren basisschoolleerlingen koken: ‘Wat is toch kurkuma?'

28.03.23
Auri (10) heeft geen idee hoe radijs smaakt. Ivar (9) pelt met zijn nagels de schil van een avocado eraf. Voor leerlingen van basisschool De Korf in Apeldoorn valt er in de keuken een hoop te leren. Chef-kok Michiel Mulder leert ze tijdens een gastles de fijne kneepjes van zijn vak.
Deel bericht

Helft van de kinderen tussen 9 en 13 vindt zichzelf telefoonverslaafd

28.03.23
Ruim de helft van kinderen tussen de 9 en 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in.
Deel bericht

Alle scholen moeten basiswaarden democratische rechtsstaat naleven

28.03.23
'De wijze waarop een school zijn identiteit uitdraagt mag nooit een inbreuk vormen op de basiswaarden van onze democratische rechtsstaat.' Dat benadrukt minister Wiersma.
Deel bericht

Schoolplein onder water bij regen, kapotte toiletten en cv: zo slecht is deze basisschool in Borne er aan toe

28.03.23
In de discussie over het stilzetten van project 't Wooldrik in Borne vallen regelmatig de namen van basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart. Twee scholen die er al decennia staan. Niet meer van deze tijd, niet alleen qua looks maar ook vanwege de voorzieningen waar leerlingen mee werken.
Deel bericht

Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

28.03.23
De Autismeweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot en met Wereld Autismedag op 2 april. Dit keer staat de diversiteit binnen het spectrum van autisme centraal: Hoe uniek ben jij? Want ken je één iemand met autisme, dan ken je één iemand met autisme.
Deel bericht

Kinderombudsman positief over eerste stap inclusief onderwijs kabinet, brede visie en uitvoering ontbreken nog

28.03.23
De Kinderombudsman is positief over de stap van de minister van OCW naar inclusief onderwijs. De ambitie uit de werkagenda van het kabinet is dat kinderen met een beperking dichtbij huis een school kunnen kiezen waar ze zich thuis voelen en zich naar eigen mogelijkheden kunnen ontwikkelen. Een brede visie op inclusiviteit en concrete maatregelen ontbreken echter.
Deel bericht

De minister investeert honderden miljoenen, maar de onderwijssector blijft kritisch

28.03.23
Minister Dennis Wiersma van onderwijs stelt de komende twee jaar opnieuw honderden miljoenen beschikbaar om de basisvaardigheden van leerlingen te stimuleren. Het wordt zelfs meer: was er dit jaar nog 224 miljoen beschikbaar, de komende jaren is dat 332 miljoen. Maar de onderwijssector is kritisch op de tijdelijke financiering.
Deel bericht

Vrouw opent vuur op basisschool in Nashville (VS), zes doden

27.03.23
Op een christelijke privé-basisschool in de Amerikaanse stad Nashville heeft iemand drie kinderen en drie volwassenen doodgeschoten. De schutter zelf is ook omgekomen.
Deel bericht

Erik Scherder wil af van laptops en tablets in de klas

27.03.23
De bekende hersenprofessor Erik Scherder wil laptops en tablets uit de klas verbannen. Het is volgens hem beter om met pen en papier te werken.
Deel bericht

Week van het Geld | Bedwing de bling

27.03.23
Dit jaar staat de Week van het geld in het thema van 'Bedwing de bling'. Tijdens de 12e Week van het geld willen we jongeren en mbo-studenten leren hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.
Deel bericht

Flinke stijging aantal Amsterdamse schoolontbijten, maar schaamte nog groot probleem

27.03.23
Amsterdamse scholen kunnen sinds ongeveer vijf maanden schoolontbijt krijgen, om kinderen te helpen die zonder ontbijt naar school moeten. Het aantal aanvragen voor die schoolontbijten is flink gestegen, inmiddels zijn er 76 basis- en middelbare scholen die leerlingen van ontbijt voorzien, los van de scholen die dit zelf bekostigen. Maar één punt proberen ze allemaal aan te werken: schaamte bij de kinderen.
Deel bericht

108 miljoen euro extra voor beter leren lezen, schrijven en rekenen

27.03.23
Er wordt extra geld vrijgemaakt om kinderen beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, investeert de komende twee schooljaren 108 miljoen euro extra per jaar voor het verbeteren van de basisvaardigheden.
Deel bericht

Ontslag schoolhoofd in VS na les over wereldberoemd naaktbeeld

26.03.23
In Tallahassee, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Florida, heeft een schoolhoofd ontslag moeten nemen, nadat 11- en 12-jarige leerlingen tijdens een les een afbeelding van het Davidbeeld van Michelangelo onder ogen hadden gekregen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)