Schoolbestuurder Christel Wieman: “Leesonderwijs is niet alleen voor nu, maar voor altijd”

14.03.23
Het onderwijs in begrijpend lezen naar een hoger niveau tillen, dat is het doel van de kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen. Hoe kunnen scholen optimaal gebruikmaken van de kwaliteitswaaier, en hoe is deze tot stand gekomen? Aan het woord Mirjam Snel, voorzitter van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs en Cristel Wieman, schoolbestuurder en lid van de Kennistafel.
Deel bericht
(advertentie)

Ict verduurzamen voor de toekomst van uw leerlingen

25.03.23
Onderwijsprofessionals gunnen misschien nog wel meer dan menig ander kinderen en jongeren een mooie toekomst. Bij een mooie toekomst hoort een bewoonbare planeet. Wat kunnen scholen doen om hun voetafdruk te verkleinen?
Deel bericht

Bewegen mét media? Zo werk je aan gezonde balans voor ukkies

25.03.23
Beweging is belangrijk. Ook voor jonge kinderen. Bewegen zij nog genoeg, als ze steeds vaker achter een scherm zitten? Kunnen we beweging stimuleren mét media, zodat er een gezonde balans ontstaat?
Deel bericht

Onderwijs relatief weinig genoemd in onderzoek grensoverschrijdend gedrag

24.03.23
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
Deel bericht

Meisje (7) overleden bij ernstig ongeluk met stadsbus in Utrecht, jongetje (5) zwaargewond

24.03.23
Op de Vleutenseweg in Utrecht zijn vanochtend twee kinderen betrokken geraakt bij een ongeluk met een stadsbus. Daarbij is een 7-jarig meisje overleden, meldt de politie. Een 5-jarig jongetje is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Beide kinderen komen uit Utrecht.
Deel bericht

Lerares op Israëlische basisschool mag niet lesgeven in T-shirt met de tekst 'Geen democratie, geen onderwijs'

24.03.23
Een lerares op een basisschool in Even Yehuda in Israël werd gedwongen om te stoppen met lesgeven nadat ze op de school was verschenen in een shirt met de tekst "Er is geen onderwijs zonder democratie." Dit werd gezien als het uiten van een politiek standpunt tegen het beleid van de schoolleiding. Dat schrijft de Jerusalem Post.
Deel bericht

Daan van Rutgers over ophef rondom seksuele voorlichting op basisscholen

24.03.23
Er is deze week veel ophef ontstaan over de Week van de Lentekriebels, een jaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs waarbij kinderen leren over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Door stukken lesmateriaal die online rondgaan en soms valse berichtgeving daarover heerst er bij sommige ouders bezorgdheid en woede. Daan is programmamedewerker bij Rutgers, het expertisecentrum dat deels verantwoordelijk is voor de lesstof, en [...]
Deel bericht

Vechten om plekje op Amstelveense basisschool voortaan zinloos

24.03.23
Amstelveense ouders van jonge kinderen opgelet: het heeft geen zin meer om jullie kleine zo vroeg mogelijk aan te melden bij een basisschool. 4-jarigen die hun schoolloopbaan vanaf het schooljaar 2024/2025 in Amstelveen starten, krijgen namelijk allemaal tegelijk een plekje.
Deel bericht

Officiële richtlijnen mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden

24.03.23
Een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen besteedt. Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar 100 minuten per dag aan digitale media. Met name op tablet, telefoon of televisiescherm.
Deel bericht

Helft van de scholen straks zonder directeur

24.03.23
Prognoses laten zien dat ongeveer de helft van de huidige schoolleiders binnen nu en tien jaar met pensioen gaat. Met een schoolleiderstekort van 13,6% is dit een donderwolk die boven de scholen hangt. Dit blijkt uit de recente verkenning ‘Schoolleiders werven en behouden door arbeidsvoorwaarden op maat’ dat door het Arbeidsmarktplatform PO is gepubliceerd.
Deel bericht

Minister van Onderwijs van het Verenigd Koninkrijk aangespoord om niet toe te staan dat 'culturele oorlogen' de seksuele voorlichting verzwakken

24.03.23
Meer dan 50 organisaties en goede doelen die betrokken zijn bij onderwijs en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes hebben een brief geschreven aan de onderwijssecretaris in Engeland, waarin ze oproepen om het onderwerp seksuele voorlichting niet te politiseren. Dat schrijft The Guardian.
Deel bericht

Webinar | De rol van de bestuurder bij de verbetering van het leesonderwijs

23.03.23
De Kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen laat zien dat er, naast leraren, schoolleiders en leescoördinatoren, een belangrijke rol is weggelegd voor besturen en bestuurders bij de verbetering van het leesonderwijs.
Deel bericht

Schoolbesturenopdekaart.nl: de vernieuwde benchmark

23.03.23
De website POVO Benchmark heeft een nieuwe vormgeving, navigatiestructuur én nieuwe naam: schoolbesturenopdekaart.nl. Op deze website laten de PO-Raad en VO-raad op basis van databronnen (zoals DUO en Inspectie van het Onderwijs) aan de samenleving zien hoe besturen het geld dat ze van de overheid voor onderwijs krijgen inzetten. Eén van de voordelen van de nieuwe website zijn de betere vergelijkingsmogelijkheden.
Deel bericht

Scholen beantwoorden vragen van ouders over de Week van de Lentekriebels graag: 'We volgen niet slaafs een methode'

23.03.23
De Week van de Lentekriebels, een lesmethode voor het basisonderwijs over seksualiteit, roept deze week vragen op van ouders. Een kleine groep vindt dat de lessen over diversiteit, het eigen lichaam en gender te ver gaan, maar Friese scholen vinden seksuele vorming wel van groot belang. ,,We moeten het erover hebben totdat de discussie stopt.”
Deel bericht

Groenten zijn duur, dus: ‘Laat scholieren leren hoe je voedsel in een eigen tuintje verbouwt’

23.03.23
Steeds meer mensen hebben door de inflatie moeite om rond te komen. De prijzen voor groenten rijzen inmiddels de pan uit, zo ziet ook IVN Natuureducatie. De organisatie ziet in schooltuintjes een oplossing. Veel meer mensen zouden wat IVN betreft een eigen moestuin moeten hebben. Daarom moeten scholieren al leren hoe je groenten in een eigen tuintje verbouwt.
Deel bericht

Medewerkers Rutgers bedreigd na ophef over Week van Lentekriebels

22.03.23
De Week van de Lentekriebels gaat op sociale media gepaard met ophef. Door uit context gehaald lesmateriaal en valse berichtgeving is onrust ontstaan onder ouders. Werknemers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers krijgen online veel bedreigingen op hun dak.
Deel bericht

Scaffolding: praktische inzichten en voorbeelden

22.03.23
Heb je wel eens gezien dat een huis wordt gebouwd zonder steigers? De kans is klein: de ondersteuning is nodig om tot een stevig, duurzaam en afgewerkt gebouw te komen. Willen we dat leerlingen en studenten tot dezelfde soort kennis en vaardigheden oftewel goed leren komen, dan is het dan ook belangrijk om passende ondersteuning te bieden. Het bieden van deze ondersteuning wordt scaffolding genoemd.
Deel bericht

Leren over seksualiteit en diversiteit hoort bij kerndoelen

22.03.23
Kinderen moeten leren respectvol om te gaan met seksualiteit en diversiteit. Dat hoort bij de kerndoelen, benadrukt minister Wiersma in antwoord op vragen over de Week van de Lentekriebels.
Deel bericht

Opinie | En weer een mislukte proef: de ‘excellente’ school

22.03.23
In 2012 werd landelijk een systeem ingevoerd om scholen die uitzonderlijk goed onderwijs verzorgen een extra waardering te geven in de vorm van een predicaat voor excellentie. Het zoveelste initiatief dat aan een lange lijst met mislukkingen in de het onderwijs kan worden toegevoegd, vindt docent Pascal Cuijpers.
Deel bericht

Open Monumenten Klassendag

22.03.23
Vanaf 24 maart is het nieuwe gratis lesmateriaal van Open Monumenten Klassendag online.
Deel bericht

AOb zet mobiele afkickkliniek in tegen tijdelijke contracten

22.03.23
AOb-voorzitter Tamar van Gelder geeft vandaag op het Utrechtse Domplein de aftrap voor de actieweek tegen de tijdelijke contracten. “Onderwijsbestuurders zijn verslaafd aan flexwerk.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)