Chef-koks leren basisschoolleerlingen koken: ‘Wat is toch kurkuma?'

28.03.23
Auri (10) heeft geen idee hoe radijs smaakt. Ivar (9) pelt met zijn nagels de schil van een avocado eraf. Voor leerlingen van basisschool De Korf in Apeldoorn valt er in de keuken een hoop te leren. Chef-kok Michiel Mulder leert ze tijdens een gastles de fijne kneepjes van zijn vak.
Deel bericht
(advertentie)

Niet geschikt voor kinderogen

26.05.24
Telefoons, tablets, laptops en tv’s zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamer. Wat is het effect daarvan op onze ogen? Gaan we slechter zien van veel naar een scherm kijken?
Deel bericht

Tijdpad doorstroomtoets en overgang po-vo schooljaar 2024-2025 bekend

26.05.24
Het tijdpad voor volgend schooljaar van de doorstroomtoets en de overgang naar het vo is bekend. Basisscholen geven hun groep 8-leerlingen een voorlopig schooladvies in de periode vanaf 10 tot en met 31 januari 2025.
Deel bericht

Leraren willen net als zorgpersoneel compensa­tie long covid: ‘Maatschap­pij draaide door over hun rug’

25.05.24
Ook leraren die door long covid hun baan verloren, hebben recht op compensatie van de overheid. Dat schrijft vakbond CNV in een brief aan het kabinet. Volgens de vakbond hebben leraren tijdens de coroperiode onder risicovolle omstandigheden hun werk gedaan. ,,Dat deden ze omdat we dat als maatschappij van hen vroegen. Hen nu aan hun lot overlaten is volkomen unfair.”
Deel bericht

Nabestaanden schietpartij op basisschool klagen Meta en maker Call of Duty aan

25.05.24
De families van slachtoffers van een schietpartij op een basisschool in Uvalde in Texas dagen Meta en de maker van videogame Call of Duty voor de rechter. Ze stellen dat de techgiganten ook verantwoordelijkheid dragen, omdat de tienerschutter gebruikmaakte van hun producten. De nabestaanden hebben ook nog een rechtszaak aangespannen tegen Daniel Defense, de producent van het geweer dat de 18-jarige dader bij de schietpartij gebruikte.
Deel bericht

Winnaars Kinderjury 2024 bekend

25.05.24
Thomas van Grinsven en Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco – Het Pretpark met illustraties van Sabine van der Stadt (Billy Bones) de Kinderjury 2024 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Kevin Hassing met zijn boek Mus en kapitein Kwaadbaard en de wraak van de furie met illustraties van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff).
Deel bericht

Aan de slag met… de Europese Parlementsverkiezing!

24.05.24
Deze Aan de slag met…– gaat over de Europese Parlementsverkiezing die op donderdag 6 juni plaatsvindt. In aanloop naar deze verkiezing heeft ProDemos lesmateriaal ontwikkeld over de Europese Unie dat geschikt is voor de bovenbouw van het primair onderwijs, zoals een EU-schoolplaat die we hebben gemaakt met SchoolTV.
Deel bericht

Video | De Letterdoes: een gezonde school 'all inclusive'

24.05.24
In 2015 ging de proefperiode van de Gezonde Basisscholen van de Toekomst van start, met als doel gezondheid en gezond gedrag integraal te maken binnen het basisonderwijs. Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Maastricht heeft nu aangetoond dat de aanpak effectief is, met verbeteringen in BMI, buikomvang, voedingspatronen en welbevinden van de leerlingen.
Deel bericht

‘Bewezen effectief onderwijs? Wat betekent dat eigenlijk?’

24.05.24
De nieuwe coalitiepartijen willen het onderwijs herstellen met onderwijsmethodes die ‘bewezen effectief’ zijn. Ze zouden er echter goed aan doen om niet te stellig te zijn over de beloften van zulke ‘bewezen effectieve aanpakken’, schrijft Fontys-lector Rutger van de Sande. “Het ontbreekt aan onderzoeksbevindingen om pleidooien in die richting te ondersteunen.
Deel bericht

Funderend onderwijs moet bijna half miljard inleveren

24.05.24
Het beoogde rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB gaat voor bijna een half miljard euro bezuinigen op het primair en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord.
Deel bericht

Week van de Opvoeding 7 tot en met 13 oktober 2024

23.05.24
In 2024 organiseert het Nederlands Jeugdinstituut van 7 tot en met 13 oktober weer de Week van de Opvoeding. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Dit jaar is het thema 'Opvoedhelden'. Dit zijn medeopvoeders die een belangrijke rol spelen voor een kind, jongere of ouder.
Deel bericht

Lale Gül vindt het belachelijk dat de belastingbetaler religieus onderwijs financiert

23.05.24
Op een islamitische school moeten meiden vanaf groep zes een hoofddoek dragen, vertelt Lale Gül in MISCHA!. "Je staat seksisme toe in het onderwijs, dat door de belastingbetaler gefinancierd wordt. Het moet niet gekker worden."
Deel bericht

Ouders doen aangifte van misbruik op basisschool Den Haag

23.05.24
Op een basisschool in Den Haag is grote onrust ontstaan nadat ouders van een 5-jarige leerling aangifte hebben gedaan van misbruik. Dat zou vorige week hebben plaatsgevonden op de school.
Deel bericht

Fedde Ebbing uit Kollumersweach kroont zich tot Nationaal Voorleeskampioen

23.05.24
Woensdagmiddag 22 mei vond de 31e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Tijdens deze spannende middag toonden twaalf provinciale voorleeskampioenen hun voorleestalent in een poging om de felbegeerde titel van De Nationale Voorleeskampioen te bemachtigen. Na een reeks indrukwekkende voordrachten werd Fedde Ebbing van CBS de Stapstien uit Kollumersweach uitgeroepen tot winnaar.
Deel bericht

AOb lokt nieuwe leden met kaart betaalde stages

23.05.24
De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat op een kaart zien welke scholen betaalde stages aanbieden. Dit is onderdeel van een campagne van de vakbond: de AOb wil dat alle onderwijsstagiairs een vergoeding krijgen van € 750 bruto per maand.
Deel bericht

Heterogene groepen en later selecteren met 10-18 onderwijs

22.05.24
n Heerenveen werd in oktober 2023 feestelijk een nieuwe school geopend: KiiM. Een school voor jongeren van 10 tot 18 jaar. De school werkt met heterogene groepen waarin alle onderwijsrichtingen en -jaren samenkomen. Uiteindelijk kiezen leerlingen rond hun 14e voor een onderwijsrichting. Moniek Bergsma, directeur van KiiM, vertelt over hun onderwijsconcept, hoe later selecteren werkt en hoe dit bijdraagt aan het vergroten van kansengelijkheid.
Deel bericht

Blog | Vierdaagse schoolweek? Liever niet!

22.05.24
Kan de vierdaagse schoolweek het lerarentekort terugdringen zonder de prestaties te schaden, zoals Fadie Hanna en Marjolein Zee betogen in het aprilnummer van Didactief? Volgens onderwijseconoom Nienke Ruijs (Universiteit Maastricht) ligt het genuanceerder. Ze pleit voor een andere oplossing.
Deel bericht

Onderwijsraad informeert Tweede Kamer over advies schoolbesturen

22.05.24
De Onderwijsraad heeft in een brief aan de Tweede Kamer het advies Een duidelijke positie voor schoolbesturen nader toegelicht. In het advies uit 2023 zet de raad uiteen wat nodig is om schoolbesturen hun verantwoordelijkheden waar te laten maken. Zowel de overheid als schoolbesturen staan het nodige te doen om die verhoudingen te herstellen. Een bestelwijziging is daarvoor volgens de Onderwijsraad niet nodig.
Deel bericht

Meer zeggenschap schoolleiders

22.05.24
Afgelopen week hebben de PVV, BBB, NSC en VVD ingestemd met hetdoor hun fractievoorzitters bereikte akkoord ‘Hoop, lef en trots’. Het nieuwe kabinet gaat op basis van het hoofdlijnenakkoord werken aan 10 hoofdpunten waaronder: ‘Toega [...]
Deel bericht

Fins onderwijs is een van de beste ter wereld

22.05.24
Gratis onderwijs tot en met de universiteit. Voor iedere leerling een warme lunch. Amper huiswerk en zittenblijven is een zeldzaamheid. Het Finse onderwijssysteem scoort al jaren hoog in de internationale lijstjes. Hoe doen ze dat en wat kunnen wij van de Finnen leren? We gingen op bezoek bij een basisschool in Helsinki.
Deel bericht

Verduurzaming schoolgebouw: vraag subsidie aan

22.05.24
Van 3 juni tot en met 31 oktober 2024 kunnen scholen weer subsidie aanvragen voor de verduurzaming van hun schoolgebouw. Op 15 mei is de aangepaste Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (hierna: DUMAVA) gepubliceerd in de Staatscourant. Schoolleiders die met de verduurzaming van hun sch...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)