Lector Kees Klomp schrijft hoopvol kinderboek over de klimaatcrisis

23.05.23
Het is een kinderboekje met een hoopvolle boodschap over de klimaatcrisis. De Regenmaker werd geschreven door Kees Klomp, lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam. Op maandag 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, las hij het voor in groep zes van Rotterdamse basisschool Pantarijn.
Deel bericht
(advertentie)

Woedeaanvallen leren beteugelen is hard werken

27.05.23
Dennis Wiersma, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs belooft beterschap. Hij geeft toe last te hebben van woedeaanvallen en krijgt van zijn eigen partij nog één kans zijn leven te beteren. De belofte komt nadat meerdere klachten van medewerkers en oud- medewerkers naar buiten kwamen. Maar hoe verander je zo’n patroon van woede-uitbarstingen?
Deel bericht

Zoveel salaris verdienen leraren die nu dreigen te staken

26.05.23
Indien de vakbonden en de Rijksoverheid niet tot een akkoord komen voor 16 juni, duurt de zomervakantie waarschijnlijk langer dan normaal. Zowel de docenten in het primair als in het voortgezet onderwijs eisen een betere verloning en dreigen met een collectieve staking zodra leerlingen terug naar de schoolbanken moeten. Maar hoeveel salaris verdienen deze leraren momenteel?
Deel bericht

Looneis 12%: minister tempert verwachtingen

26.05.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat de looneis van 12% van onderwijsvakbonden bespreken met het kabinet, maar hij meldt er direct bij dat hij de verwachtingen hierover wil temperen.
Deel bericht

Engels wordt basisschoolvak in Marokko

26.05.23
Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt Engels een verplicht vak op alle basisscholen in Marokko. Dat heeft het ministerie van Nationaal Onderwijs, Basis- en Voortgezet Onderwijs en Sport bekendgemaakt.
Deel bericht

Prinses Laurentien prijst extra aandacht voor basisvaardigheden op Deurnese scholen

26.05.23
Tijdens een studiemiddag van scholengemeenschap IVO Deurne en het Willibrord Gymnasium werd woensdag in Cultuurcentrum Deurne gesproken over de 3,8 miljoen euro die in het Deurnese onderwijs wordt ingezet om basisvaardigheden van scholieren zoals taal en rekenen te verbeteren.
Deel bericht

'Ondanks voedselsteun op scholen nog steeds kinderen met honger in de klas'

26.05.23
Veel kinderen zitten nog steeds met een lege maag in de klas, ondanks voedselsteunmaatregelen van het kabinet. Dat zei Nicole van Batenburg van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "We kunnen veel kinderen helpen, maar zien ook dat heel veel kinderen buiten de boot vallen."
Deel bericht

Izabella (4) vergeten in bus na schoolreisje: ‘Niemand had het door’

26.05.23
Een meisje van 4 jaar oud uit Eindhoven is donderdag na haar schoolreisje in Uden vergeten in de bus. Het kind was in slaap gevallen en niemand had door dat ze nog in de bus zat, toen de chauffeur naar Helvoirt reed om een andere groep op te halen. Na een paar minuten werd het kind plotseling vermist.
Deel bericht

Onderwijsinspectie tegen plannen Wiersma weekendscholen

26.05.23
Minister Dennis Wiersma van primair en voortgezet onderwijs streeft ernaar weekendscholen die zogeheten ‘extremistische ideeën’ verspreiden te kunnen sluiten. Hoewel Wiersma de onderwijsinspectie wil betrekken bij het toezicht op deze scholen, is de inspectie tegen zijn plan.
Deel bericht

Rekensommen maken en intussen een bal gooien. Leerlingen De Dijk oefenen alvast met ’bewegend leren’

26.05.23
Leren door te bewegen moet veel leuker zijn, denken ze bij basisschool De Dijk in Den Helder. Daarom start de school komend schooljaar met ’bewegend leren’. Leerlingen leren vaardigheden en het automatiseren van sommen of taal, door ondertussen met een bal te gooien of op de grond te stampen.
Deel bericht

PvdA wil verplichte seksuele voorlichting van basisschool tot universiteit

26.05.23
Als het aan de PvdA ligt, zullen universiteiten het initiatief van de Universiteit Maastricht volgen door een verplicht curriculum seksuele voorlichting in te voeren. Hoewel minister Dijkgraaf niet zo ver wil gaan, kondigt hij wel de oprichting van een regieorgaan aan en zullen de rechten van studenten met betrekking tot seksuele veiligheid beter worden beschreven.
Deel bericht

Hoe scholen om zouden moeten gaan met online bedreigingen: 'Het lijkt wel een challenge ...'

26.05.23
Het lijkt online dreigementen te regenen aan het adres van scholen. Bijna 20 scholen in Amsterdam hebben ermee te maken en verschillende sloten daarom hun deuren al. Wat is verstandig om te doen als schoolleider? "Sluiten is echt een grote stap."
Deel bericht

De Nationale Voorleeskampioen 2023 is Danischa Bah (12) uit Middelburg

26.05.23
De dertigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Danischa Bah uit Middelburg van basisschool Cypressenhof. Danischa mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2023 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las zij voor uit Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty.
Deel bericht

PO-Raad: sluiten scholen door bedreigingen onbestaanbaar

26.05.23
De PO-Raad vindt het onbestaanbaar dat basisscholen hun deuren moeten sluiten vanwege onlinebedreigingen: “Kinderen moeten naar school kunnen”, zegt voorzitter Freddy Weima. “Het is voor hun ontwikkeling en voor onze samenleving cruciaal dat dat zonder dit soort zorgen kan.’’
Deel bericht

Ruim 1300 scholen melden zich aan voor gratis maaltijden

26.05.23
Een op de zes scholen in Nederland heeft zich aangemeld voor gratis maaltijden of voor andere voedselsteun aan leerlingen. Het gaat in totaal om 1302 scholen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Scholen Amsterdam blijven na bedreigingen open

25.05.23
Scholen in de gemeente Amsterdam gaan na bedreigingen niet meer dicht. De gemeente en de scholen zeggen dat ze niet "zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat". Ruim twintig scholen in Amsterdam werden de afgelopen dagen bedreigd via social media.
Deel bericht

Terugblik op één jaar Oekraïneklassen

25.05.23
Magazine Naar School van VOS/ABB blikt terug op één jaar Oekraïneklassen. We gingen langs bij scholen in Foxhol, Rotterdam en Assen om te kijken hoe het nu gaat.
Deel bericht

Scholen hebben last van 'kopieergedrag' met bedreigingen: al zeker drie scholen dicht

25.05.23
Verschillende middelbare scholen in de stad hebben last van kopieergedrag naar aanleiding van de dreiging van een schietpartij eerder deze week op het Spinoza20first in Oost. Bij AT5 komen diverse berichten binnen van ouders met soortgelijke bedreigingen op de scholen van hun kinderen. Voor zover bekend zijn er drie middelbare scholen in Oost, West, Zuidoost en een basisschool in Zuid vandaag gesloten vanwege die nieuwe bedreigingen.
Deel bericht

Ouders willen verbod op behandeling om 'autistisch gedrag' af te leren

25.05.23
Ouders van kinderen met autisme pleiten voor een verbod op een behandeling voor 'autistisch gedrag', zoals ongecontroleerd bewegen of het vermijden van oogcontact.
Deel bericht

Scholen zien steeds minder ouders bijdrage betalen: 'Volgend jaar hebben we écht een probleem'

25.05.23
Of er volgend jaar nog schoolreisjes en feesten op de Kyckert in Wateringen georganiseerd kunnen worden? Dat is behoorlijk onzeker. Net als bij scholen in Den Haag, zien ook andere scholen in de regio het budget voor hun activiteiten steeds kleiner worden nu de ouderbijdrage expliciet vrijwillig is.
Deel bericht

Wiersma: Informeel onderwijs moet aan burgerschapsopdracht voldoen

25.05.23
Ook niet-bekostigd informeel onderwijs moet voldoen aan de burgerschapsopdracht. Dat vloeit volgens onderwijsminister Dennis Wiersma voort uit het tweede lid van artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)