Zesduizend handtekeningen voor een betere stagevergoeding

23.05.23
Ruim zesduizend handtekeningen overhandigden studenten vandaag aan Tweede Kamerleden van GroenLinks, D66 en PvdA. Met het aanbieden van de petitie, opgezet door de AOb, willen de onderwijsstagiairs aandacht voor een standaard stagevergoeding van 750 euro en vooral actie van de Tweede Kamer. “We krijgen nu niks, maar draaien wel helemaal mee.”
Deel bericht
(advertentie)

Duizenden scholen aan de slag voor betere basisvaardigheden

25.06.24
Tot nu toe hebben ongeveer 3.000 scholen gezamenlijk een bedrag van € 874 miljoen toegekend gekregen om de basisvaardigheden te verbeteren. Samen tellen deze scholen ruim 835.000 leerlingen. Dat komt neer op 34% van het totale aantal leerlingen in het funderend onderwijs. The post Duizenden schol...
Deel bericht

Basisschool waar elf juffen tegelijk vertrokken heeft vacatures al ingevuld

25.06.24
De kinderen op basisschool Passe Partout hebben volgend schooljaar zeer waarschijnlijk allemaal weer een juf of meester. Elf juffen kondigden onlangs hun vertrek aan bij de school uit Zoetermeer. Daar maakten ouders zich grote zorgen over, maar er is veel gereageerd op de openstaande vacatures. Dat meldt het AD.
Deel bericht

Google geeft scholieren nu ook AI-functies: 'Kinderen voorbereiden op de toekomst'

25.06.24
Google richt zich met zijn AI-functies nu ook op het onderwijs. Scholieren en onderwijzers krijgen toegang tot veel functies van zijn chatbot Gemini, en er komen nieuwe tools beschikbaar voor scholen. Een gewaagde stap, omdat de AI-systemen van Google regelmatig onder vuur liggen door de vele fouten.
Deel bericht

Geen harde cijfers over economische schade door bezuinigingen op onderwijs, zegt CPB

24.06.24
“Uiteindelijk is het toch een beetje: wat je erin stopt, krijg je eruit” Over de economische schade op de lange termijn door de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek van het nieuwe kabinet kun je weinig zeggen, aldus de directeur van het CPB. Hij heeft dan ook weinig vertrouwen in partijen die wel zeggen dat er harde cijfers op te plakken zijn.
Deel bericht

Schattige EK-video van basisschool is hit: 'We weten niet wat ons overkomt'

24.06.24
De leerlingen van basisschool De Diamant uit Someren zijn ineens lokale filmsterren. Een EK-filmpje van de school scoort als een malle op Facebook. De leerlingen van de basisschool playbacken al feestend en hossend op het nummer Oranjebewaarder van Marco Schuitmaker. "We weten niet wat ons overkomt", zegt directeur Willeke Kremers.
Deel bericht

Oekraïense scholen na zomer dicht: 'Mijn moeder zeggen dat is goed, want ik kan goed praten Nederlands'

23.06.24
Ze gaan naar speciale klassen of scholen, die voor hen werden opgericht vanwege de oorlog in hun land. Maar na de zomer is dat voorbij. Dan gaan Oekraïense kinderen in Nederland naar reguliere scholen.
Deel bericht

Groeiende groep Amsterdamse kinderen gaat niet naar school, vooral zorgen over mbo-studenten

22.06.24
In Amsterdam gaan steeds meer kinderen niet naar school. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente over leerplichtigen in de stad. Deze groep 'thuiszitters' nam het afgelopen schooljaar met bijna 50 procent toe.
Deel bericht

Schoolbestuur neemt voorgenomen besluit tot sluiting islamitische basisschool Alhambraa Roermond

22.06.24
Het schoolbestuur Stichting Islamitische Educatie Zuid-Oost Nederland (IEZO) heeft het voorgenomen besluit genomen om de islamitische basisschool Alhambraa, gelegen in de Roermondse wijk Hoogvonderen, te sluiten per 1 augustus 2024. Te weinig leerlingen, onvoldoende bevoegde leerkrachten en onvoldoende zicht op verbetering van de onderwijskwaliteit hebben geleid tot dit voorgenomen besluit.
Deel bericht

Basisscholen kregen in 2022 te weinig geld voor personeel

22.06.24
De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft in 2022 te weinig geld toegekend voor de personeelskosten van basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs. Tot die conclusie komt de rechtbank Midden-Nederland in een uitspraak die gaat over de wet die de bekostiging van het primaire onderwijs eenvoudiger maakte. De minister moet nu alsnog voorzien in een toereikende bekostiging.
Deel bericht

Van veilig onderkomen naar regulier onderwijs: Oekraïense leerlingen maken de overstap

21.06.24
De Oekraïense school op de Oosterenk in Zwolle sluit na twee jaar haar deuren. De tijdelijke school bood onderwijs aan kinderen uit Oekraïne die vanwege de oorlog hun thuisland moesten ontvluchten. Nu, na een intensieve periode van taalonderwijs en aanpassing, maken de leerlingen de overstap naar reguliere scholen in Zwolle.
Deel bericht

Paul: geen andere koers seksuele voorlichting

21.06.24
'Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan.' Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Dat meldt het ANP.
Deel bericht

'Hackers met een helpdesk'

21.06.24
Toen een cyberattack de Universiteit Maastricht lamlegde, ging er een schok door het Nederlandse onderwijs. Bart van den Heuvel was als inhoudsdeskundige lid van het crisisteam. “Als ik vertel: ‘We werden aangevallen door een criminele organisatie’, dan raakt me dat nog steeds.”
Deel bericht

25.000 museumkaartjes voor Brabantse kids binnen kwartier weg: provincie lapt bij

21.06.24
Struinen tussen de Van Goghs of turen naar abstracte kunst: de provincie wil dat ook kinderen de kans krijgen dat te doen. Met de regeling genaamd Museumschatjes kunnen basisschoolleerlingen van groepen 5 tot en met 8 een gratis museumkaartje krijgen. Deze regeling is zo populair dat de beschikbare 25.000 kaartjes enkele weken geleden binnen een kwartier al weg waren.
Deel bericht

Bedevaart voor moslimkinderen in Deventer: niet naar Mekka maar in eigen school

20.06.24
Terwijl miljoenen moslims in de voorbije maand de hadj naar Mekka beleefden, maakten leerlingen van De Zonnebloem in Deventer vandaag hun eigen pelgrimstocht. Door de school welteverstaan, een zogenoemde mini-hadj. "Als afsluiting van het Offerfeest", zegt directeur Aziz Maskoul van de islamitische basisschool.
Deel bericht

Louisiana verplicht scholen om tien geboden in lokalen op te hangen

20.06.24
De Amerikaanse staat Louisiana heeft een wet aangenomen die scholen verplicht om de tien geboden op te hangen in alle klaslokalen. De Bijbelse leefregels moeten vanaf 2025 duidelijk leesbaar te vinden zijn in alle openbare klassen, van peuterschool tot universiteit.
Deel bericht

Vaccinatiegraad onder schoolkinderen daalt, vooral in grote steden

20.06.24
De vaccinatiegraad onder kinderen vanaf 9 jaar is in 2023 verder gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit de jaarrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zowel het RIVM als demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid noemt de daling zorgelijk.
Deel bericht

Doek valt mogelijk nog sneller voor basisschool Dronten door massale leegloop

20.06.24
Het is mogelijk al over een paar weken einde verhaal voor basisschool De Zonnewijzer in Dronten. Na de aankondiging dat de school over een jaar zou gaan sluiten is er een massale leegloop ontstaan naar andere scholen. Dat zegt Marc Kammeraad van scholenkoepel SKO, waar De Zonnewijzer onder valt.
Deel bericht

Platform Naar Inclusiever Onderwijs gaat nieuwe fase in

20.06.24
Het platform Naar Inclusiever Onderwijs (NIO), dat gevormd wordt door Verus, VOS/ABB en NCOJ, en de nieuwe vereniging van samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO, gaan per 1 augustus 2024 intensief samenwerken. Dat maakten de organisaties bekend tijdens de vierde editie van het congres Naar inclusiever onderwijs [...]
Deel bericht

Winnaars Zilveren Griffels en Penselen 2024 bekend

20.06.24
De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers.
Deel bericht

Basisschool weer open nu blijkt dat leerlingen geen gevaar liepen

19.06.24
Basisschool IKC Regenboog in Oss is enorm opgelucht dat leerlingen geen gevaar lopen en dat ook niet hebben gelopen. De politie heeft na onderzoek geconcludeerd dat de dreigende Snapchatberichten van buiten Europa kwamen. "Dat is heel fijn nieuws", reageert Inge Hoogers van scholengroep SAAM.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)