Berenschot onderzoekt kinderopvang, onderwijs en zorg

05.06.23
De ministeries VWS, OCW en SZW zijn een onderzoek gestart naar de druk op de keten van kinderopvang, basisonderwijs en zorg. Adviesbureau Berenschot ondersteunt het onderzoek. Vanuit de keten zijn de afgelopen jaren verschillende alarmerende signalen naar buiten gekomen, die erop wijzen erop dat de druk is toegenomen.
Deel bericht
(advertentie)

Schoolbestuur neemt voorgenomen besluit tot sluiting islamitische basisschool Alhambraa Roermond

22.06.24
Het schoolbestuur Stichting Islamitische Educatie Zuid-Oost Nederland (IEZO) heeft het voorgenomen besluit genomen om de islamitische basisschool Alhambraa, gelegen in de Roermondse wijk Hoogvonderen, te sluiten per 1 augustus 2024. Te weinig leerlingen, onvoldoende bevoegde leerkrachten en onvoldoende zicht op verbetering van de onderwijskwaliteit hebben geleid tot dit voorgenomen besluit.
Deel bericht

Basisscholen kregen in 2022 te weinig geld voor personeel

22.06.24
De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft in 2022 te weinig geld toegekend voor de personeelskosten van basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs. Tot die conclusie komt de rechtbank Midden-Nederland in een uitspraak die gaat over de wet die de bekostiging van het primaire onderwijs eenvoudiger maakte. De minister moet nu alsnog voorzien in een toereikende bekostiging.
Deel bericht

Van veilig onderkomen naar regulier onderwijs: Oekraïense leerlingen maken de overstap

21.06.24
De Oekraïense school op de Oosterenk in Zwolle sluit na twee jaar haar deuren. De tijdelijke school bood onderwijs aan kinderen uit Oekraïne die vanwege de oorlog hun thuisland moesten ontvluchten. Nu, na een intensieve periode van taalonderwijs en aanpassing, maken de leerlingen de overstap naar reguliere scholen in Zwolle.
Deel bericht

Paul: geen andere koers seksuele voorlichting

21.06.24
'Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan.' Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Dat meldt het ANP.
Deel bericht

'Hackers met een helpdesk'

21.06.24
Toen een cyberattack de Universiteit Maastricht lamlegde, ging er een schok door het Nederlandse onderwijs. Bart van den Heuvel was als inhoudsdeskundige lid van het crisisteam. “Als ik vertel: ‘We werden aangevallen door een criminele organisatie’, dan raakt me dat nog steeds.”
Deel bericht

25.000 museumkaartjes voor Brabantse kids binnen kwartier weg: provincie lapt bij

21.06.24
Struinen tussen de Van Goghs of turen naar abstracte kunst: de provincie wil dat ook kinderen de kans krijgen dat te doen. Met de regeling genaamd Museumschatjes kunnen basisschoolleerlingen van groepen 5 tot en met 8 een gratis museumkaartje krijgen. Deze regeling is zo populair dat de beschikbare 25.000 kaartjes enkele weken geleden binnen een kwartier al weg waren.
Deel bericht

Bedevaart voor moslimkinderen in Deventer: niet naar Mekka maar in eigen school

20.06.24
Terwijl miljoenen moslims in de voorbije maand de hadj naar Mekka beleefden, maakten leerlingen van De Zonnebloem in Deventer vandaag hun eigen pelgrimstocht. Door de school welteverstaan, een zogenoemde mini-hadj. "Als afsluiting van het Offerfeest", zegt directeur Aziz Maskoul van de islamitische basisschool.
Deel bericht

Louisiana verplicht scholen om tien geboden in lokalen op te hangen

20.06.24
De Amerikaanse staat Louisiana heeft een wet aangenomen die scholen verplicht om de tien geboden op te hangen in alle klaslokalen. De Bijbelse leefregels moeten vanaf 2025 duidelijk leesbaar te vinden zijn in alle openbare klassen, van peuterschool tot universiteit.
Deel bericht

Vaccinatiegraad onder schoolkinderen daalt, vooral in grote steden

20.06.24
De vaccinatiegraad onder kinderen vanaf 9 jaar is in 2023 verder gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit de jaarrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zowel het RIVM als demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid noemt de daling zorgelijk.
Deel bericht

Doek valt mogelijk nog sneller voor basisschool Dronten door massale leegloop

20.06.24
Het is mogelijk al over een paar weken einde verhaal voor basisschool De Zonnewijzer in Dronten. Na de aankondiging dat de school over een jaar zou gaan sluiten is er een massale leegloop ontstaan naar andere scholen. Dat zegt Marc Kammeraad van scholenkoepel SKO, waar De Zonnewijzer onder valt.
Deel bericht

Platform Naar Inclusiever Onderwijs gaat nieuwe fase in

20.06.24
Het platform Naar Inclusiever Onderwijs (NIO), dat gevormd wordt door Verus, VOS/ABB en NCOJ, en de nieuwe vereniging van samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO, gaan per 1 augustus 2024 intensief samenwerken. Dat maakten de organisaties bekend tijdens de vierde editie van het congres Naar inclusiever onderwijs [...]
Deel bericht

Winnaars Zilveren Griffels en Penselen 2024 bekend

20.06.24
De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers.
Deel bericht

Basisschool weer open nu blijkt dat leerlingen geen gevaar liepen

19.06.24
Basisschool IKC Regenboog in Oss is enorm opgelucht dat leerlingen geen gevaar lopen en dat ook niet hebben gelopen. De politie heeft na onderzoek geconcludeerd dat de dreigende Snapchatberichten van buiten Europa kwamen. "Dat is heel fijn nieuws", reageert Inge Hoogers van scholengroep SAAM.
Deel bericht

Geld en bankpassen gestolen in scholen, 40 maanden cel

19.06.24
Een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is dinsdag veroordeeld tot 40 maanden cel. Hij stal bankpassen en contant geld uit onder meer Gelderse scholen. Ook pinde hij met die gestolen bankpassen.
Deel bericht

Keuze voor regulier of speciaal onderwijs kan effect hebben op onderwijsuitkomsten

19.06.24
Leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften die zowel in het regulier als in het speciaal onderwijs terecht kunnen, krijgen waarschijnlijk meer onderwijskansen in het reguliere onderwijs. Dit blijkt uit het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs 'Naar gespecialiseerd onderwijs of niet?'
Deel bericht

Drie vrienden geven huiswerkbegeleiding: 'Wij hadden geen oudere broer die studeerde'

19.06.24
Zo'n tweehonderd Zoetermeerse basisschoolleerlingen krijgen wekelijks huiswerkbegeleiding van Zakaria, Hicham en Charif. De drie vrienden doen dat vrijwillig, naast hun eigen studie. Niet alleen in Zoetermeer, maar ook in Den Haag en Haarlem ondersteunen ze na schooltijd leerlingen. Met hun stichting willen ze jonge kinderen motiveren om te leren en laten zien dat studeren ook voor hen is weggelegd.
Deel bericht

Kamer spreekt zich niet uit tegen hogere btw op schoolboeken

19.06.24
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de voorgenomen btw-verhoging op leermiddelen. Een motie van D66, GroenLinks-PvdA, SP en DENK waarin de Kamer zich kon uitspreken tegen dit plan haalde het niet. De aanstaande coalitie stemde tegen.
Deel bericht

Moeder doet aangifte na bedreiging op school Oss: 'Zoon zei niks uit angst'

19.06.24
Voor een moeder van een van de bedreigde kinderen van basisschool IKC Regenboog in Oss was het schrikken. Haar zoons naam staat op de foto met kogels die meerdere kinderen die op de basisschool zitten afgelopen vrijdag via Telegram ontvingen. Een foto die sinds die dag rondgaat op WhatsApp en Telegram. "Hij wil nu het liefst thuis zijn", zegt ze. Zelf heeft ze inmiddels aangifte gedaan bij de politie.
Deel bericht

Ministers: onderwijs wordt niet gezien als kostenpost

19.06.24
Volgens de demissionaire onderwijsministers Dijkgraaf en Paul ziet de politiek onderwijs niet enkel als kostenpost waarop bezuinigd kan worden. Dat schrijven ze in een reactie op het advies van de Onderwijsraad om onderwijs als waardevolle investering in het individu en de samenleving te beschouwen....
Deel bericht

School in Oss blijft nog een dag dicht na bedreiging, 'situatie onveranderd'

18.06.24
De basisschool en bijbehorende kinderopvang in Oss die vandaag dicht is vanwege bedreigingen, houdt ook morgen de deuren gesloten. Dat meldt SAAM, de scholengroep waaronder de basisschool valt. "Er is geen verandering in de situatie."
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)